MIRA FURLAN I GORAN GAJIĆ

VELIKA LJUBAV KOJA JE RUŠILA VELIKE PREPREKE: Održali smo se zajedno, a to je važnije od love i karijere! (FOTO)

Vest da je preminula glumica Mira Furlan 20,. januara 2021. godine šokirala je celu regiju ali i svet, budući da je poslednjih decenija svoju karijeru gradila veoma uspešno u Americi. Uz nju je do kraja bio njen suprug, reditelj Goran Gajić, s kojim je provela čak 35 godina života, a njihova ljubav bila je jača od svih skandala koje su im mediji priredili.

Ljubav
Autor:
VELIKA LJUBAV KOJA JE RUŠILA VELIKE PREPREKE: Održali smo se zajedno, a to je važnije od love i karijere! (FOTO)
Mira Furlan, Foto: Profimedia

Prošlo je godinu dana otkad nas je napustila ikona jugoslovenske, ali i svetske kinematografije Mira Furlan. Ma koliko obožavali njena filmska ostvarenja, ili uživali u njenim posvećenim performansima uživo na sceni, Miru smo voleli mnogo šire od granica samog ekrana i pozornice.

Voleli smo njenu reč. Jedva smo čekali svaki njen intervju, izjavu ili komentar na neku situaciju, jer je to radila oštroumno, uvek iskreno i sa žarom jake emocije.

Autobiografsku priču ona otvara pismom sinu Marku: „Da li pišem ovu knjigu za tebe? Da bi ti mogao razumjeti što se dešavalo prije tebe? Kako bi mogao proviriti u daleki, davno nestali svijet iz kojeg su potekli tvoji roditelji? Da li uopće želiš znati nešto o tome?“

U intimnim redovima, ona nam je otvorila um i srce, predstavljajući sve svoje ranjivosti, nedoumice, želje i promišljanja. Bez ikakvog usteznja, prerade i cenzure, u britkim redovima razgovora sa sobom, piše o idealima, očekivanjima i glumačkom životu. Voli me više od svega na svijetu je pre svega ispovest žene – nežne, ranjive i plemenite – koja je neprestano preispitivala sebe i čiji je život bio pun uzbuđenja, uspeha, prepreka, padova, ljubavi i izdaja. U njoj se otvoreno govori o tome šta biti žena znači u ovom svetu.

Mira je bila buntovna, neposlušna i govorila je o nepripadanju kao vrlini. Da je odskakanje od mase preduslov za promenu. U zalog nam je ostavila brojne lekcije o rodnoj ravnopravnosti, borbi i kreativnosti. Kao i dragocene misli pretočene u knjigu.

'Ljubav je ključ. Ljubav bi se uvek probila kroz sve moguće teškoće, probleme i izazove. Imali smo samo jedno drugo, borili smo se i s spoljašnjim okolnostima, a često i sami sa sobom. Povremeno, ne uvek, uspevali smo da navladmo svoje slabosti i sumnje. Održali smo se zajedno, a to je važnije od love i karijere.' Tim je rečima opisala svoju ljubav s Goranom Gajićem Mira Furlan.

LJUBAV MIRE I GORANA

Bila je jedna od najboljih glumica bivše države, ali isto tako, prema njoj nisu bili ni najmanje blagi od sredine 80-ih, kada je i započela njena veza s rediteljem Goranom Gajićem. Naime, upoznali su se na jednom nastupu 1986. godine grupe Le Cinema, u kojoj je pevala, nakon čega je Mira Furlan započela svoj život na relaciji Zagreb - Beograd.

Upravo on je bio ljubav njenog života, a to je shvatila u jednom trenutku koji je jedno otkrila medijima: 'Popeo se na jarbol broda koji nas je vozio od Hvara do Visa. Gledajući ga kako se jednom rukom drži na tom neopisivo visokom jarbolu, shvatila sam da je to čovek koji se ne boji. Konačno, rekla sam u sebi. Moji dotadašnji susreti sa osobama suprotnog spola uglavnom su bili susreti s potpuno isprepadanim muškarcima.'

Iako rođeni Zagrepčanin, Gajić je režiju diplomirao na beogradskoj Akademiji te je uglavnom radio upravo u Beogradu. Nekako u to vreme krenule su i nacionalističke tenzije, a zbog svega toga glumicu su hrvatski mediji optužili da je izdajica koja je naklonjena Srbiji.

Tada je sve krenulo nizbrdo - oduzet joj je bakin stan, dobila je otkaz u Hrvatskom narodnom pozorištu, a sa svime su stizale i pretnje smrću, kojih je u pojedinim danima bilo i pedesetak. Sve to kao da je samo ojačalo njenu ljubav s Goranom zbog kojeg se 1991. prvo preselila u Beograd, da bi potom zajedno, nakon što su prodali automobil, otišli u Ameriku da započnu novi, srećniji život.

U prvim danima pomogli su im i kontakti koje im je dala glumica Milena Dravić, a pre nego što su našli svoje 'mesto pod suncem' i dokazali svoje talente i pred zahtevnom američkom publikom, Mira Furlan je radila kao konobarica, prevodilac i prodavačica, dok je Goran Gajić u svojim počecima radio baš sve i svašta - snimao, resturirao fotografije, radio CD za jednu japansku banku, bio dostavljač, montažer...

'Goran je nosio frižidere na šesti sprat po njujorškim zgradama, a ja sam isprobavala razne poslove. Emigracija znači 'od nekoga prema nikome', ti zapravo gubiš svoj identitet i onda ga polako moraš ponovo stvarati', izjavila je jednom prilikom.

Pre nego što je otišao u Ameriku, ali i pre nego što je postao reditelj, Goran Gajić bio je novinar Poleta i saradnik Starta, osnivač Vesele televizije, autor dokumentarca o Laibachu, a svoj debi imao je filmom 'Video jela, zelen bor'. Javnost ga još uvek pamti i kao jednog od autora, uz Zorana Pezu i Vladimira Slavicu, filma 'Kako je propao rokenrol', a u Americi je jednom dobio priliku da režira jednu od epizoda 'OZ', početkom 2000-ih jednu od najpopularnijih američkih televizijskih serija, koja se bavi životom u zatvoru.

Za njega je zapravo sudbonosan bio susret sa Tomom Fontanom, kojem se Gajić odmah svideo, te mu je upravo on dao priliku da režira epizodu 'OZ-a'.

'Za većinu stvari u životu vrlo sam se teško izborio, ali danas znam da su neuspesi i odbijanja bili dobra priprema za Holivud. Teško mi je da se bavim 'bajanjem', zašto me nisu primili na zagrebačku Akademiju, a na beogradskoj jesu. Ne znam da li sam kao mladi i nadobudni književni kritičar uspeo da povredim neke od ljudi koji su predavali na Akademiji, ili su pogrešno procenili. Danas smatram da me je kao režisera to zapravo spasilo jer se u Beogradu tada o tom zanatu mnogo više radilo i učilo', izjavio je davne 2002. za Nacional, za koji je opisao i prve mesece života u Americi.

'Kad smo došli u Ameriku, ni Mira ni ja nismo imali jasnu ideju šta ćemo sa sobom. Ali shvatili smo da moramo da počnemo da živimo, što je u našim profesijama, zbog ogromne konkurencije, tamo prilično teško. Činjenica da sam u džepu imao diplomu reditelja nikad nikome ništa nije značila, osim mojoj mami, a pogotovo ne u Americi, gde za diplomu pitaju verovatno samo lekare.'

Tada je priznao kako njihova odluka da ostave sve i započnu novi život s 'druge strane okeana' za njih nije bila nagla. 'Odluka nije bila nagla, nego racionalna i dobro promišljena. Znali smo da se nećemo moći nositi s tim haosom i tom količinom mržnje. Nije nam palo na pamet da ostanemo ni u Hrvatskoj ni u Srbiji, gde sam živeo od studentskih dana. Otišli smo jer smo pokušavali da sačuvamo zdrav razum. Sve ono što se dogodilo s Mirom, otkaz u pozorištu, medijski linč, bila je ne kap koja je prelila čašu, nego vodopad.'

Nakon prvih godina života u Njujorku, tokom kojih je Mira Furlan 1993. dobila i ulogu u seriji 'Babylon 5', par se preselio u Los Anđeles, gde su se 1998. venčali, a potom dobili i sina Marka Lava. Zapravo su, kako su jednom otkrili, tek kada su shvatili da će postati roditelji odlučili su da odu kod matičara i da ozakone svoju vezu.

'Goran i ja nismo imali tradicionalno venčanje, sve smo to prezreli u to doba kao malograđanštinu, ali neki put mi je ipak malo žao što sam, eto, u svom životu propustila venčanicu.'

U ljubavi su proveli 35 godina, a koja je bila tajna njihovog braka, otkrila je Mira Furlan u jednom intervjuu kojeg je dala za Večernji list: 'Ne znam recept. Brak je jako težak zadatak, o tome nema sumnje. Kao i u životu uopšte, treba imati strpljenja i nadati se da će loše faze proći i da će dobre ponovo doći. Ponekad je to preteško ili čak nemoguće i čovek gubi nadu. Ali, da budem krajnje banalna, posle kiše obično zasija sunce. Meni je trebalo samo šezdesetak godina da zaista shvatim tu jednostavnu istinu.'

Odlomak iz knjige o ljubavi sa Goranom Gajićem:

"Povjerenje. Apsolutno, totalno povjerenje. Mogli smo jedno drugom reći sve, s osjećajem sigurnosti da ćemo jedno drugo razumjeti. Prvi put u životu ne slušam optužbe kako sam prežestoka, preteška, previše posesivna, da previše gušim. Moj intenzitet poklapao se s njegovim. Moja ljubav bila je dobrodošla. Primio me je raskriljenih ruku, punim srcem. Nisam trebala cenzurirati svoje osjećaje. Nisam trebala biti oprezna ili ostavljati dojam da sam na sigurnoj distanci. Nikad nisam osjetila ništa slično. Gdje je kvaka, neprestano sam se pitala. Ispalo je: nema kvake. Ovaj čovjek želio je moju ljubav, trebao ju je, upravo onu vrstu i količinu ljubavi koju sam samo ja mogla pružiti. Nije ju htio zauzdavati, ograničavati, dijeliti. Bila sam toliko naviknuta na muškarce koji su me htjeli samo u malim dozama, kao da bi veća količina naštetila njihovu zdravlju. Ovog puta konačno sam mogla obasuti svojom ljubavlju muškarca koji je zauzvrat svom svojom silnom ljubavlju obasipao mene."

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs