Obratite pažnju

8 užasnih stvari koje se skupljaju na neopranoj pidžami: Izbegnite stafilokoke i alergije!

Prema statistici, žene je menjaju u proseku na 17 dana, a muškarci na 13

Zanimljivosti
Autor:
8 užasnih stvari koje se skupljaju na neopranoj pidžami: Izbegnite stafilokoke i alergije!
Foto: Shutterstock

Svakodnevne stvari poput pidžama, posteljine i ćebeta, peškira i četkice za zube mogu dosta naškoditi vašem telu. Zvuči zanimljivo, zar ne? Ove stvari su izmišljene kako bi zaštitili naše zdravlje i telo, ali ako zanemarimo ličnu higijenu mogu nam napraviti mnogo problema.

Koliko često menjate pidžamu? Bićete veoma iznenađeni, ali mnogi od nas to ne čine dovoljno često. Prema statistici, žene je menjaju u proseku na 17 dana, a muškarci na 13.

Ako ste se naježili nakon što ste pročitali ovo, postoji dobar razlog: pidžame se brzo prljaju. Zato bi trebalo da se menjaju svakoga dana. Mnogi ljudi izbegavaju ovaj problem i spavaju nagi, a mnogima to i ne smeta pa idu na spavanje u istoj odeći dve ili tri nedelje za redom.

Vreme je da se rešite ove loše navike. Veoma je nehigijenski da nosite istu pidžamu danima. Bilo bi najbolje da je menjate svakoga dana i tako izbegnete probleme se zdravljem. Evo 8 razloga da to počnete da radite još danas.

1. Infekcija stafilokokama

One gotovo da žive na našoj koži. Ove bakterije su veoma česte u nosu i ustima, ali ne štete nam dok ih ima nekoliko. Ako svake noći spavate u istoj pidžami, postoji mogućnost da se namnože. Onda će svaka posekotina, čak i najmanja ogrebotina biti dovoljna da uđu u naše telo i zaraze nas infekcijom.

Duže spavanje smanjuje potrebu za nezdravom hranom: Treba vam samo 21 minut više!

foto: Shutterstock

2. Bubuljice

Pidžama treba da se menja dovoljno često jer se na njoj talože bakterije, mast i mrtve ćelije sa kože. Sve ove stvari su u dodiru sa našim porama dok spavamo. Kao rezultat toga pore mogu da se upale i pretvore u bubuljice, a nekada i ciste na lojnim žlezdama. Bubuljice i ciste ne bole, ali otvaraju vrata za bakterije i viruse.

3. Grinje

Grinje su mikroorganizmi koji žive u našoj okolini. Prosto je nemoguće da ih se rešimo u potpunosti, ali možemo da preduzmemo neke mere kako bismo ih sprečili da dođu do našeg kreveta ili tela. Grinje se hrani, pre svega, mrtvim ćelijama kože, tako da su pidžame odlična mesta za njih, jer su pune mrtvih ćelija. Što je vaša pidžama prljavija, više grinja živi na njoj. Ono može izazvati teško disanje dok spavamo.

4. Neprijatni mirisi

Prljava pidžama upija znoj i masti koje telo izbacuje preko kože. Bakterije žive na vlažnim i tamnim mestima i mogu biti uzrok neprijtnih mirisa. Tuširanje pre odlaska na spavanje, pa oblačenje prljave pidžame nema efekata i omogućuje bakterijama da žive na vašem telu.

5. Manjak osećaja svežine

Spavanje u prljavoj pidžami uveče može učiniti da se osećate prljavo ujutru, posebno ako ste se istuširali pre spavanja. Ovo je posledica toga što se otpaci sa pidžame lepe na kožu. Ako spavate u prljavoj odeći, prljavština će preći na vas.

Popijte samo jednu kašiku pred spavanje: Do jutra, otrovi iz jetre i creva biće isprani kao vodom!

foto: Shutterstock

6. Loš san

Čista pidžama pruža vam osećaj svežine, udobnosti i prijatnog odmora. I obrnuto, prljava pidžama vas sprečava da zaspite, jer će vas koža svrbeti i neće vam biti prijatno da spavate tako.

7. Alergije

Prljava pidžama može dovesti do alergijskih reakcija. Ako ste alergični na prašinu, treba da menjate pidžamu svaki dan ili bar svaki drugi dan. Alergije, astma i druge poteškoce sa disanjem se pogoršavaju dok spavate, zato što noću teže dišemo.

8. Druge bakterije

Nošenje prljave pidžame, nateraće vaš imuni sistem da se konstantno bori sa bakerijama, problemima sa disajnim sistemom i bubuljicama. Sve ovo slabi vaš imuni sistem, te se možete razboleti vrlo lako. Ako odjednom osetite da vam curi nos ili vas boli stomak, moguće je da je prljava pidžama uzrok toga.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs