Alergeni i bakterije na sve strane

8 stvari u kući zbog kojih smo bolesni: Zdravlje dece je u najvećem riziku!

Kada ste poslednji put promenili filter usisivača?

Medicina
Autor:
8 stvari u kući zbog kojih smo bolesni: Zdravlje dece je u najvećem riziku!
Foto: Profimedia

U kući provodimo najviše vremena, pa je važno da dobro pazimo na skrivene opasnosti za zdravlje koje u njoj vrebaju.

Čuvajte se, a posebno čuvajte decu sledećih 8 stvari!

1. Prljava posteljina

Na krevetu se može naći sve i svašta, od ostataka znoja, sekreta iz tela do dlaka, kože... Prema jednom istraživanju, za nedelju dana sa čoveka padne oko 14 grama sitnih čestica kože, a to se sve uvuče u vašu posteljinu i pogodno je tlo za hranjenje, a time i razmnožavanje grinja. Fekalije i ostali otpad koje te sićušne životinjice ostavljaju za sobom mogu da dovedu do pogoršanja ekcema, pojave sezonskih alergija, iritacija kože i još mnogo toga. Takođe, prašina i grinje u krevetu mogu da budu okidači za pojavu noćne astme. Zato, menjajte posteljinu svake nedelje i operite je na minimalno 60 stepeni.

2. Zagađeni sistemi grejanja i hlađenja

U sistemima za grejanje i hlađenje, ako se ne čiste redovno, mogu da se nagomilaju buđ, bakterije, gljivice i ostali otpad koji nije dobar za naše zdravlje. Udisanje tih čestica može da rezultira alergijom, a u ozbiljnijim situacijama i legionarskom bolešću - uzrok je opasna bakterija koja u ljudsko telo ulazi udisanjem i u nekim slučajevima je smrtonosna.

5 stvari koje nikako ne smete zaboraviti da uradite za svoje zdravlje: Posledice mogu biti fatalne!

foto: Shutterstock

3. Stari usisivači

U studiji objavljenoj u časopisu Environmental Science & Technology, testirano je preko 20 vrsta usisivača, koji su se razlikovali po robnoj marki, ceni i starosti. Otkrili su da je svaki od njih ispuštao prašinu, bakterije i alergene u vazduh, koji potom ulaze u pluća. Ali, kod starijih modela, a i onih s neadekvatnim filterom, zagađenje vazduha je bilo mnogo ozbiljnije. Najbolji izbor su usisivači sa visokoefektnim filterom za hvatanje sitnih čestica (HEPA) koji treba redovno da se čisti.

4. Dlake kućnih ljubimaca

Nagomilane dlake vaših ljubimaca i sve ostalo što spada sa njih, uključujući mikroskopske komadiće mrtve kože, mogu izazvati kijanje i curenje nosa kod ukućana. Prema američkom Udruženju pulmologa, najbolji način zaštite od alergijskih reakcija je držanje dlakavih ljubimaca što dalje od platnenog nameštaja i tepiha. Takođe, potrebno je češće čistiti i usisavati kuću. Takođe, ako ste alergični na polen, trebate da češljate i kupate kućne ljubimce češće, jer skupljaju polen koja se hvata na dlaku dok trče po prirodi.

5. Sredstva za čišćenje

Većina proizvoda za čišćenje domaćinstva prepuna je potencijalno opasnih hemikalija koje u telo mogu da uđu udisanjem, ali i kroz kožu, i tako ugroze zdravlje. Bolji izbor su sredstva za čišćenje bazirana na prirodnim sastojcima, kao što su limun, sirće i soda bikarbona.

Doktor lično sproveo eksperiment i šokirao otkrićem: Šta se desi kad očistite kuću antibakterijskim sprejom!

foto: Shutterstock

6. Buđ na zidovima, kadi...

Ružne crne mrlje na ivicama kade, lavaboa, sudopere ili na zidovima su naslage buđi, kojima vlažno okruženje savršeno odgovara za razmnožavanje. Buđ u domu nikako nije dobra za zdravlje, posebno ako nastaje i u vlažnim zidovima i oko prozora. Udisanje vrlo sitnih čestica buđi može da iritira oči, nos i grlo, kao i da uzrokokuje poteškoće sa disanjem, kašalj, alergijske reakcije. Može da izazove mučninu i glavobolju, ali i pogorša simptome astme. Buđ može da bude skrivena iza nameštaja, pločica, drvenih oplata na zidovima, ispod gumenih podloga u kadi, unutar gumenih dečjih igračaka...

7. Boja na bazi olova

Kada počne da se ljušti sa zida, od ove boje nastaje olovna prašina. Izloženost tim sitnim česticama može da dovede do oštećenja mozga, nervnog sistema, bubrega i još mnogo toga. Boje na bazi olova ranije su se koristile mnogo više, a još se nalaze na zidovima nekih domova. Boje na bazi olova mogu da budu skrivene ispod slojeva novih, bezolovnih boja. Lako je moguće da se razgrade zbog starosti ili olovne čestice zagospodare domom tokom nekih radova, na primer, bušenja zidova.

8. Fioke frižidera

Njih bi trebalo zaista često čistiti, odnosno držati ih sterilnim koliko je moguće jer znaju da skrivaju masu opasnih mikroorganizama, uključujući ešerihiju koli, salmonelu... Ove bakterije mogu da dovedu do trovanja hranom, ali i težih slučajeva poput otkazivanja bubrega.

8 uzroka zbog kojih se javlja bol ispod grudne kosti: Ne ignorišite simptome!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs