Koliko već kašljete?

Zašto kašalj traje i kad prehlada prođe: Da li je vreme da posetite pulmologa?

Stanje koje je kod pušača mnogo učestalije

Medicina
Autor:
Zašto kašalj traje i kad prehlada prođe: Da li je vreme da posetite pulmologa?
Foto: Profimedia

Da li ste i vi primetili da je, u poslednjih nekoliko sezona, i nedeljama nakon prehlade kašalj i dalje prisutan?

Dok su prisutni i ostali simptomi, poput curenja nosa, temperature, kijavice, suv ili produktivan kašalj tu je kao obavezni pratilac virusnih infekcija.

Kašalj je odbrambeni refleks, kojim telo čisti pluća i disajne puteve od nagomilane sluzi. Što jače, češće i više sluzi iskašljavate, znači da je infekcija jača, jer prisustvo velike količine šlajma izuzetno pogoduje dodatnom razvoju bakterija.

Ukoliko se šlajm ne izbaci, može doći i do bronhitisa i upale pluća, stanja koje zahteva lekarski pregled i terapiju, pa je zbog toga veoma važno da ne ignorišete kašalj i ne čekate da sam prođe, već da na vreme preduzmete neophodne korake.

Kašalj koji traje značajno duže od normalnog nakon prehlade, mnogo je češći kod pušača, koji zbog svoje loše navike mogu lakše da razviju hronični bronhitis i opstruktivnu bolest pluća.

Produženi kašalj nije retka pojava ni kod starijih osoba, naročito onih sa oslabljenim imunitetom.

foto: Shutterstock

Kada je vreme da posetite pulmologa?

Svaki kašalj koji traje duže od 2-3 nedelje, počinje da se smatra hroničnim i iziskuje konsultaciju sa stručnjakom. Bez obzira da li je u pitanju suv ili produktivan kašalj, tako dugo trajanje ovog simptoma mora da ima uzrok, koji može da odredi isključivo pulmolog.

Takođe, ukoliko u iskašljanom sekretu primetite ružičastu boju koja može da ukazuje na tragove krvi, obavezno što pre posetite stručnjaka.

Nemojte sami da budete svoj lekar i tražite dijagnoze na internetu, već zakažite pregled, a dok čekate zakazan termin, postoji dva načina da ublažite ovaj iritantni simptom.

Prvo i osnovno, ako pušite - odmah prestanite, makar dok kašalj ne prođe. Zatim, u apoteci potražite dobar sirup za iskašljavanje, koji će delovati kao melem na nadraženo grlo, umiriti bol u plućima i pomoći telu da lakše i efektivnije izbaci nakupljeni šlajm iz disajnih puteva.

Ako niste ljubitelj sirupa, odlični preparati za iskašljavanje dostupni su i u vidu tableta i kapi za inhalaciju. Da biste izabrali najbolje, prilikom kupovine se obavezno konsultujte sa farmaceutom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs