ODlična podloga za bakterije

Stručnjak otkriva koliko često treba da menjate peškire: Opasno je ako ih koristite duže od ovoga!

Male peškire koje koristite za brisanje ruku, trebali biste prati češće

Nega
20:02h Autor:
Stručnjak otkriva koliko često treba da menjate peškire: Opasno je ako ih koristite duže od ovoga!
Foto: Shutterstock

Peškiri koje svakodnevno koristimo plodno su tlo za razvoj i razmnožavanje bakterija i gljivica, na njima se skupljaju mrtve ćelije kože, sluz, fekalni i urinarni sekret i brojne druge klice iz kupaonice, uključujući i kapljice iz ve-ce šolje, što je sasvim dovoljno za razmišljanje o učestalosti njihovog menjanja, odnosno pranja.

Iako vam većina klica neće naštetiti, jer su sa vašeg tela, treba razmisliti o činjenici da se one vrlo brzo razmnožavaju, posebno na vlažnoj podlozi. Dakle, kako često treba da menjate peškire?

"To zavisi od toga za šta ih koristite. Ako je reč o peškirima za telo koje uspevate da osušite u potpunosti, na primer na radijatoru, ne više od triput", rekao je za Tech Insider patolog i mikrobiolog Filip Tierno s njujorškog University School of Medicine.

"Male peškire koje koristite za brisanje ruku, trebali biste prati češće. Lakše se zaprljaju, jer ih koristimo nekoliko puta dnevno, pa ih treba menjati svaki dan. Ako se iz peškira širi neprijatan miris, to je znak da su se na njemu razmnožili mikrobi i da ga treba oprati", kaže Tierno.

Stručnjaci otkrivaju: Nije svejedno da li perete kosu ujutru ili uveče!

foto: Shutterstock

Objašnjava da su peškiri idealno mesto za razmnožavanje bakterija, jer sadrže niz pogodnih uslova za njihov rast: vodu, visoku temperaturu, kiseonik, hranu i neutralan pH faktor, a ljudsko je telo je idealan proizvođač dobrih uslova za življenje mikroba. Kada osušite vlagu sa tela, odumrle ćelije kože koje žive na njenoj površini ostaju na peškiru. One su idealna 'hrana' mikrobima koje vlaga obezbeđuje vodom i neutralnim pH faktorom.

Posebne peškire za lice treba menjati podjednako često kao peškire za telo, a to znači triput pre ponovog pranja, jer mogu sadržati tragove šminke, losiona ili ulja, a njime prelazite po očima i usnama.

Posebnu pažnju treba da posvetite pranju peškira ukoliko neko u domaćinstvu ima prehladu ili grip. Tokom pranja u veš mašini treba odabrati program s najvećom temperaturom vode, jer se samo tako uništavaju klice i bakterije.

Tierno podseća i na to da se podrazumeva da svaki ukućanin u kupatilu ima svoj set peškira - za ruke, telo i lice i na to da dve ili više osoba nikako ne smeju deliti isti peškir.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs