Higijenski razlozi

Mnogi ne znaju: Ovako se pravilno brine o posteljini i krevetu!

Grinje voli toplinu i vlagu, a idealno mesto za njihovo razmnožavanje je krevet

Zanimljivosti
Autor:
Foto: Shutterstock

Kada saznate što se nalazi u vašem krevetu, uplašićete se. Krevet je sveti gral svakog stana ili kuće. Svi koji vole da se valjaju po krevetu i spavaju koji sat duže, znaju da postoji jedna stvar koja je zaista neodoljiva, a reč je o sveže opranoj posteljini.

 

Redovno pranje posteljine nije važno samo zbog neprijatnog mirisa, već prvenstveno zbog higijenskih razloga, jer u vašem krevetu s vama spava oko 10 miliona nepozvanih gostiju koji se nalaze u dušeku i posteljini. No, glavno pitanje je koliko često bi tu posteljinu trebalo da menjamo, odnosno peremo?

 

Jastuci pamte loše događaje, posteljina upija nervozu: Kako da sredite spavaću sobu!

foto: Shutterstock

Osobe koje pate od kućnih alergija najbolje znaju da je spavaća soba najopasnije mesto za njih. Zašto je to tako? U spavaćoj sobi nalazi se sto puta više grinja nego u dnevnom boravku. Razlog tome je što grinje voli toplinu i vlagu, a idealno mesto za njihovo razmnožavanje je krevet. Dok spavamo, znojimo se, a naša koža ispušta prosečno čak jednu litru znoja u samo jednoj noći.

 

Posteljinu morate da menjate najkasnije jednom svake dve nedelje. Ako se noću mnogo znojite, to bi trebalo da radite i češće. Osim jastučnica i čaršava, potrebno je redovno prati i jastuke i pokrivač i to barem dva puta godišnje na temperaturi od 60 stepeni. Osim pranja dva puta godišnje, pobrinite se da jednom mesečno provetrite svoje jastuke i ćebad.

 

Bilo bi poželjno i usisati dušek jednom svakih par nedelja i sezonski ga okretati. Dušek bi trebalo da promenite svakih 7 godina, jer je upravo to vreme kada broj grinja, kao i njihovog izmeta doseže svoju najvišu granicu.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...