150.000 omladinaca u 900 brigada

Seljaci, radnici, đaci i inženjeri složno radili kao jedno: Kako je nastajao Novi Beograd! (VIDEO)

Samo tokom prve tri godine izgradnje, više od 100.000 radnika i inženjera iz cele Jugoslavije je radilo na izgradnji
Zanimljivosti
00:42h Autor:
Seljaci, radnici, đaci i inženjeri složno radili kao jedno: Kako je nastajao Novi Beograd! (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube / Light2tube

Najveći deo Novog Beograda je nastao gradnjom posle Drugog svetskog rata, ali je manje poznato da istorija ovog grada u gradu počinje još u vreme turske vladavine i da prvi podaci o selu Bežanija, koje je i danas u sastavu Novog Beograda, datiraju još iz 1520. godine.

<\/div>

Crkva Svetog velikomučenika Georgija na Bežaniji sagrađena je još 1827. godine. Danas se nalazi u okruženju velikog stambenog kompleksa u novobeogradskim blokovima, ali i dalje zadržava svoje posebnosti i pravi je primer harmonije tradicionalnog i modernog u arhitekturi.

Nasipanje Novog Beograda je počelo 1938. godine. Jednu godinu ranije gradonačelnik Vlada Ilić potpisao je sa predstavnicima danskih preduzeća "Hojgor i Šulc" i "Kampsaks" ugovor o otpočinjanju radova. Celokupna površina od današnjeg Brankovog mosta do Ušća, koja je bila poptuno podvodna i bez obaloutvrde, nasuta je do Drugog svetskog rata, uključujući i izgradnju jednog dela obale koju danas poznajemo. Predratni Beograđani ovo šetalište zovu "Danski nasip".

Crkva Ružica na Kalemegdanu: Najstariji pravoslavni dragulj u Beogradu! (FOTO)

<\/div>

Ime "Novi Beograd" se prvi put sreće 1924. godine, kada je Petar Kokotović otvorio kafanu i dao joj ovo ime u Ulici Tošin bunar, tamo gde danas železnička pruga seče ovu saobraćajnicu.

11. aprila 1948. godine 150.000 omladinaca u 900 brigada započelo su izgradnju Novog Beograda, a 1953. obrazovana je i opština, koja se i dalje razvija. Pre nego što je sama izgradnja počela, teren je izravnan peskom iz Save i Dunava kako bi se isušilo močvarno zemljište i podigao nivo zemljišta izvan domašaja poplava i podzemnih voda. Samo tokom prve tri godine izgradnje, više od 100.000 radnika i inženjera iz cele Jugoslavije je radilo na izgradnji. Radničke brigade sačinjene od stanovnika dovedenih iz seoskih područja su obezbeđivale većinu radne snage. Čak su i srednjoškolci i studenti učestvovali u izgradnji. Radnici nisu imali potrebnu mehanizaciju, pa je mešanje betona i nošenje peska rađeno ručno, dok su konjske zaprege korišćene samo za dizanje izuzetno teškog tereta.

Mama iz Beograda o kojoj bruji ceo svet: Nećete verovati šta radi sa sinom! (FOTO)

Foto: Printscreen Youtube / light2tube
Foto: Printscreen Youtube / light2tube

Jedna od prvih završenih zgrada bila je Palata federacije (danas Palata "Srbija"), koja je obuhvatala 75.000 m2 korisne površine koja je od tada bila dom Saveznog izvršnog veća FNRJ i SFRJ, kao i Vlade SRJ i Saveta ministara Srbije i Crne Gore i kancelarija Predsednika Srbije i Crne Gore. A sada je Palata Srbije.

Prošli ste pored Pobednika hiljadu puta: Ovo o simbolu Beograda niste znali! (FOTO)

Foto: Kurir / Nebojša Mandić
Foto: Kurir / Nebojša Mandić

Prve zgrade za stanovanje su bili paviljoni blizu Tošinog bunara. Kompleks Studentskog grada je izgrađen u isto vreme da bi se zadovoljile stambene potrebe studenata rastućeg Univerziteta u Beogradu koji su dolazili iz svih delova Srbije.

U ovom gradu se srpski jezik govori najpravilnije: Svi lingvisti se saglasili! (FOTO)

Foto: Kurir / Zorana Jevtić
Foto: Kurir / Zorana Jevtić

U novijem periodu Novi Beograd je izrastao u poslovni centar Beograda i Srbije, ali se nije zaboravilo ni na kulturne i rekreativne sadržaje koji Novi Beograd čine jednom od najatraktivnijih destinacija u regionu. Mogućnosti bavljenja sportom i boravljenja u velikim parkovima tako blizu centra grada, kao i veliki objekti koji omogućavaju masovne kulturne sadržaje ga čine idealnim kako za odmor tako i za zabavu.

Ukleti Brankov most: Veruje se da ga prati crno prokletstvo koje i danas traje! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs