Niko joj nije mogao ništa

Neukrotiva Kenedijeva kćerka: Zavodila je plemiće kao od šale! (FOTO)

Težak kraj potvrđuje da nije prezala ni od koga i da nikoga nije ni slušala
Zanimljivosti
11:12h Autor:
Neukrotiva Kenedijeva kćerka: Zavodila je plemiće kao od šale! (FOTO)
Foto: Profimedia

Ketlin Kevendiš Kenedi rođena je 20. februara 1920. godine u Bruklinu, u američkoj saveznoj državi Masačusets kao četvrto dete u imućnoj porodici s visokim političkim aspiracijama.

Njen otac Džosef bio je uspešni poduzetnik koji je sa suprugom Rouz decu odgajao za "velike stvari“, a posebno je volio svoju Ketlin.

Od najranije dobi bila je neukrotiva devojčica koja je imala jasnu sliku šta želi od života. Upravo zato dobila je nadimak Kik (eng. za ritati, udarati).U psihološkom smislu najviše je zajedničkih interesa u detinjstvu imala s bratom Džonom, budućim američkim predsednikom, pa ne čudi da je s njima bila i najprisnija.

Naj debitantica u britanskom visokom društvu

Oduševila se kada je Franklin D. Rosvelt postavio njenog oca za američkog ambasadora u Ujedinjenom kraljevstvu.

Evropska teritorija za nju nije bila novina. Zahvaljujući darežljivosti svog oca i velikom džeparcu već je videla Pariz, uživala u Veneciji, skijala u Gstadu i u privatnom aranžmanu obišla Vatikan.

Priznanje koje menja sve: Ko je stvarno ubio Džona Kenedija? (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Zaljubila se i u London i visoke krugove, a u "Queen's Collegeu" upoznala uticajne ljude onoga vremena.

U biografiji "Kick Kennedy: The Charmed Life and Tragic Death of the Favourite Kennedy Daughter" Barbara Leaming ističe da se Kik nije ponašala sramežljivo, znala se smejati na svoj račun, isticati svoje greške i fizičke mane što je bilo nepoznata karakteristika među engleskim devojkama.

Iako nije bila velika lepotica, postala je najpopularnija debitantica u britanskom društvu 1938. godine jer nije bila plaha u svojim stavovima, bez srama je pričala o političkim zbivanjima, a na raspolaganju je imala i veliki miraz. Ali zbog početka II. svetskog rata godinu dana kasnije bila je prisiljena da se vrati kući.

Mamac za britanske plemiće

Kik je pohađala ženski fakultet "Finch" u Njujorku te "Commercial College" na Floridi, a jedno vreme pisala kolumnu "Jeste li videli..." (Did You Happen to See) u "Washington Times-Heraldu" u kojoj je recenzirala pozorišne predstave i filmove.

Volontirala je i za Crveni krst te se zahvaljujući svojem dobrotvornom radu 1943. godine ponovo vratila u London. Tamo je započela romantičnu vezu s Vilijamom Kevendišom, markizom od Haringtona i direktnim naslednikom 10. vojvode od Devonšira.

Svi sažaljevaju Džona Kenedija: Niko ne spominje grozne stvari koje je njegov otac radio! (FOTO)

<\/div>
Njena majka se strogo protivila vezi između dobre katoličke devojke i Anglikanca, ali Ketlin je nije slušala.

Svom markizu izgovorila je sudbonosno da kod matičara 6. maja 1944. godine. Od celog Kenedijevog klana na venčanju je bio prisutan samo njen najstariji brat Džozef Junior.

S Vilijamom je provela pet divnih nedelja pre nego što je otišao u rat. Nedugo nakon toga na belgijskom bojištu usmrtio ga je metak iz snajpera, a Ketlin je postala udovica nakon samo četiri meseci braka.

Druga sreća i tragični kraj

Markiza je bila vrlo popularna u visokim britanskim krugovima te cenjena zbog svoje inteligencije i ponašanja. S vremenom je uočio i Piter Ventvort, 8. grof Fitzvilijam koji je bio u procesu razvoda od supruge Olive Plunket.

Ljubav koja je planula između grofa i Amerikanke razbesnila je Rouz Kenedi, koja je zabranila kćeri da se viđa s njim. Štaviše, zapretila joj je da će je se porodica odreći ako se bude udala za njega.

Svadbeni planovi su zauvek prekinuti 13. maja 1948. godine kada je par odlučio da otputuje iz Pariza u Kan na odmor.

Iako je vreme bilo vrlo vetrovito, grof Fitzvilijam nije želeo da menja planove. Sat vremena nakon poletanja izgubljen je svaki kontakt s njihovim privatnim avionom.

Kasnije je otkriveno da su turbulencije izazvale prisilno sletanje pri čemu je poginulo svih četvoro putnika i članova posade. Na sahrani se pojavio samo njen otac, dok je majka odbila da se pozdravi sa svojom kćerkom po poslednji put.

Robert F. Kenedi Jr. njoj u čast je nazvao svoju najstariju kćerku Katlin, koja takođe nosi nadimak Kik.

Tajna veza Džeki Kenedi: Prosidbu bliskog prijatelja odbila zbog udaje za bogataša! (FOTO)

Foto: Profimedia, Ketlin sa majkom i sestrom
Foto: Profimedia, Ketlin sa majkom i sestrom

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs