Najmisteriozniji atentat

Priznanje koje menja sve: Ko je stvarno ubio Džona Kenedija? (FOTO)

Scenario koji je opisao je bio vrlo praktičan. To je način na koji bih i ja to uradio da idem da uradim tako nešto, kaže Oliver Stoun, čuveni reditelj o kontaktu koji je imao sa pripadnikom obezbeđenja ubijenog američkog predsednika
Vip priča
13:52h Autor:
Priznanje koje menja sve: Ko je stvarno ubio Džona Kenedija? (FOTO)
Foto: Profimedia

Atentat na bivšeg američkog predsednika Džona F. Kenedija 1963. godine bio je takozvani "posao iznutra", navodno je to na smrtnoj postelji muškarac kodnog imena Ron priznao reditelju Oliveru Stounu, javlja Daily Mail.Nakon što je Stoun snimio svoj film o ubistvu Kenedija, Stouna je kontaktirao muškarac, koji je tvrdio da je bio deo predsednikovog obezbeđenja. Predstavio se kao Ron. Kazao je da umire od raka i da bi s njim hteo da podeli veliku tajnu koju je ispričao jedino svom sinu - neko iz njegovog tima ubio je Kenedija.

Foto: AP
Foto: AP

Reditelju se javljao isključivo putem pisama koja bi stizala s poštanske adrese na Bermudima, što je bila uvertira za njihov sastanak u četiri oka dosta kasnije. Iako je u početku sumnjao u Ronovu priču, jer je bilo mnogo teorija zavere o ubistvu Kenedija, Stoun je kasnije rekao da su sumnje, nakon susreta s Ronom, nestale.

Forenzička analiza: Isplivale nove intrige o smrti Džona Kenedija!

Kao bivši marinac koji je služio u Vijetnamu, reditelja je u Ronovu priču uverio "vojni rečnik" koji je ovaj koristio, kao i precizni detalji oko tog događaja, koje je Stoun opisao kao "moguće" i "vrlo autentične". Stoun je odlučio tu priču po prvi put da podeli sa svetom preko Meta Zolera Sajca, autora knjige o njemu samom.

Sajc kaže da knjiga opisuje Stounovo prisećanje dopisivanja, razgovora i susreta s Ronom. U njoj reditelj između ostalog tvrdi da Ron nije imao bilo kakve skrivene motive za priču koju mu je ispričao.

"Scenario koji je opisao je bio vrlo praktičan. To je način na koji bih i ja to uradio, da idem da uradim tako nešto", kaže Stoun u Sajcovoj knjizi.

Ukleti klan Kenedijevih: Rabin prokleo svu decu da umru pre majke! (FOTO)

"Ubiješ predsednika i tvoja zaštita je njegovo obezbeđenje, a ako su snajper ili snajperi koji su ubili predsednika skriveni među momcima koji ga štite, momcima koji nemaju pojma o toj zaveri... To onda ima velikog smisla", kaže nadalje Stone.

"Njegovo prisećanje svega toga bilo je toliko tehnički precizno, prepuno vojnog rečnika, detaljima radijske komunikacije odmah nakon pucnjave", pojašnjava Stone.

Sajc u knjizi dodaje da je Stoun, tokom služenja u ratu u Vijetnamu učestvovao u koordinisanim zonama smrti, u kojima se snajper postavi na različitim lokacijama, na kojima hvata ljude zarobljene u zoni razmene vatre iz više smerova. Na taj način Stoun je lako shvatio o čemu Ron zapravo priča.

Dan uoči Kenedijevog ubistva, dogodilo se nešto neočekivano: Šta se zbilo u tih 45 minuta leta?

Knjiga pod naslovom "Iskustvo Olivera Stouna" (The Oliver Stone Experience) biće objavljena 13. septembra.

Službena verzija

Kenedi je krajem 1963. počeo da se priprema za izbornu kampanju 1964. godine, pri čemu je poseban naglasak stavljen na južne države, gde nije bio tako popularan kao u ostatku zemlje. U tu svrhu odlučio je da poseti Teksas, pa je 22. novembra 1963. sleteo u Dalas.

Dok se u otvorenom automobilu vozio ulicama u društvu supruge i teksaškog guvernera Džona Konalija, na povorku su ispaljena tri hica iz puške. Jedan metak je pogodio i ranio Konalija, a dva su pogodila Kenedija - jedan u vrat, i jedan u glavu. Kenedi je odmah odvezen u bolnicu gde je nedugo zatim proglašen mrtvim.

Najmračnija tajna Kenedijevih: Potresna priča o neželjenoj ćerki! (FOTO)

Nekoliko sati kasnije marinac Li Harvi Osvald je uhapšen, a potom i optužen za atentat. Osvald je tvrdio da je nedužan, ali to nije imao prilike da dokaže pred sudom. Dva dana kasnije u policijskoj stanici pred TV-kamerama ubijen je od strane Džeka Rubija, vlasnika noćnog kluba povezanog s organizovanim kriminalom.

Suočen s činjenicom da se detalji ubistva možda nikada neće razotkriti na sudu, Džonson - koji je na osnovu Ustava postao predsednik - odobrio je rad specijalnog tela zvanog Vorenova komisija, kojoj je cilj bio da pronađe i objavi sve u vezi sa atentatom. Zaključak komisije je bio da je Osvald delovao sam i ubio predsednika iz nepoznatih motiva.

Međutim, detalji u vezi sa atentatom i počiniteljima su mnoge od samog početka mnoge naterali da sumnjaju i odbace taj zaključak. Umesto toga se nude razne alternativne teorije zavere vezane za širi krug počinitelja, kojima je svoj doprinos dao i Holivud, ali i zaključci posebnog kongresnog odbora 1970-ih.

Spletke, razvrat i skandali! Kad padnu maske savršenstva: Pravi život Žakline Kenedi! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs