Iznenadiće vas

5 neverovatnih stvari koje mozak radi dok spavamo: Donosi odluke, čisti nakupljene toksine!

Da li ste znali da samo tokom sna mozak zapravo memoriše sećanja koja negujemo kao uspomene i da zbog moždanih aktivnosti koje se dešavaju u REM fazi donosimo određene odluke nakon buđenja
Zanimljivosti
00:16h Autor:
5 neverovatnih stvari koje mozak radi dok spavamo: Donosi odluke, čisti nakupljene toksine!
Foto: Shutterstock

Svaki čovek provede trećinu života spavajući - sprovodeći jednu od aktivnosti koja je najvažnija za naše zdravlje. A da li ste znali da nam je san potreban kako bismo razbistrili um i očistili telo?

Ono što znamo jeste da nam san pruža energiju i popravlja raspoloženje, ali tokom sna se u mozgu zapravo dešavaju stvari koje ne možemo ni da zamislimo!

Spavanje za mozak znači sve, osim neaktivnost - neuroni u mozgu rade skoro koliko dok smo budni! Studije su objavile broj razloga zašto je san ključan za zdravlje - odgovor je 5 zbog sledećih moždanih aktivnosti:

Manjak sna izaziva prepano starenje mozga! Detalje pročitajte OVDE.

1. Mozak donosi odluke tokom sna

Za vreme spavanja mozak je u stanju da obrađuje informacije i priprema nas za različite akcije sutradan, tako što u nesvesnom stanju donosi odluke - tačnije, priprema nas na odluku kada se probudimo. Kroz istraživanja koja su uključila praćenje rada mozga dokazano je da mozak i tokom sna nastavlja da priprema odgovore na ono što nam se danas dogodilo.

Zbog kojih 6 odluka nikada nećete zažaliti, saznajte OVDE - napravite ih već danas!

Možda se zato tako često upotrebljava izreka "Jutro je pametnije od noći", jer tokom spavanja naš mozak u potpunosti obrađuje ono što nam se desilo do odlaska u krevet.

2. Kreira i čuva uspomene

Dok ste vi u blaženom stanju sna, mozak je zauzet formiranjem novih uspomena, istovremeno čuvajući one stare. Zatp nedostatak odmora može značajno da utiče na ovaj deo mozga, kao i na sposobnost pamćenja i zato je san ključan u procesu učenja. Dokazano je da celonoćno učenje ima za 40 odsto slabije rezultate od učenja pred spavanje, zato dobro razmislite o svojim navikama.

OVDE pročitajte 8 odličnih razloga zašto treba da se naspavate već večeras!

3. Podstiče kreativnost

San je odličan "proizvođač" kreativnosti, a ideje koje se rode u nesvesnom teško da bi se pojavile u budnom stanju. Čak je i utvrđeno da ljudi nakon buđenja imaju za 33 odsto više sposobnosti da povežu dve naizgled nespojive stvari.

4. Izbacuje toksine

Serija studija došla je do zaključka da mozak tokom spavanja sprovodi proces čišćenja. Tokom sna mozak izbacuje štetne molekule koji se povezuju sa neurodegenerativnim bolestima, tako što se prostor između moždanih ćelija širi i omogućava eliminaciju toksičnih supstanci koje su se nakupile tokom dana.

Ukoliko ne spavate dovoljno, mozak nema vremena da se očisti od toksina, što može voditi do Parkinsonove ili Alchajmerove bolesti. Naspavajte se!

Kojih 5 stvari treba svakodnevno da radite da ne biste oboleli od Alchajmerove bolesti, saznajte OVDE.

5. Pamti šablone motoričkih radnji

Mozak skladišti informacije u prostor za dugoročnu memoriju kroz moždane talase jakih frekvencija, koje se javljaju samo u REM vazi. Ovaj proces je posebno važan za pamćenje informacija vezanih za određene motoričke funkcije, poput vožnje, tenisa, plesnih koraka i sličnih radnji, kako bi postale automatske. To se dešava tako što u REM fazi mozak prebacuje informacije iz kratkoročne memorije u temporalni režanj, gde se smeštaju u dugotrajnu memoriju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs