Nematerijalno kulturno nasleđe

Švajcarska predlaže da se jodlovanje i izrada satova uvrste na listu Unesko-a

Kandidati su i svečanosti koje prate odlazak i povratak stada sa alpskih pašnjaka, kao i uskršnje procesije u gradu Mendrizio i festival vinara koji se svakih 20 godina održava u Veveju, gradu na obalama Ženevskog jezera
Zanimljivosti 22.10.2014. - 19:58h Autor: Tanjug
Foto: Thinkstock

Švajcarska je danas najavila da bi želela da neke od svojih tradicija, po kojima je poznata u svetu, kao što su jodlovanje i izrada satova, budu uvrštene u listu globalne baštine Organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih nacija.

 

Švajcarska vlada planira da od 2015. predloži nekoliko kandidata za listu nematerijalnog kulturnog nasleđa UNESKO-a, prenosi AFP. Pored jodlovanja i proizvodnje preciznih satova, Švajcarska se nada da će u popis ući i njen tradicionalni grafički i tipografski dizajn, čiji je najpoznatiji primer font Helvetika, jedan od danas najkorišćenijih fontova.

 

Kandidati su i svečanosti koje prate odlazak i povratak stada sa alpskih pašnjaka, kao i uskršnje procesije u gradu Mendrizio i festival vinara koji se svakih 20 godina održava u Veveju, gradu na obalama Ženevskog jezera. Švajcarska je ratifikovala konvenciju UNESKO-a o kulturnoj baštini 2008.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...