Svetska baština

Srpske svetinje na listi Uneska: 4 crkvene zgrade stavljene pod zaštitu

Ona se na listi nalaze pod objedinjenim nazivom "Srednjovekovni spomenici na Kosovu i Metohiji" i predstavljaju vrhunac vizantijsko-romaničke kulture
Vesti
14:48h Autor:
Srpske svetinje na listi Uneska: 4 crkvene zgrade stavljene pod zaštitu
Foto: Fonet / Crkva Bogorodice Ljeviške

Srpski manastiri Visoki Dečani, Gračanica, Pećka patrijaršija i crkva Bogorodice Ljeviške su kulturna dobra na teritoriji Kosova i Metohije koja su upisana na Listu svetske baštine UNESKO-a.

Ona se na listi nalaze pod objedinjenim nazivom "Srednjovekovni spomenici na Kosovu i Metohiji" i predstavljaju vrhunac vizantijsko-romaničke kulture, sa jedinstvenim stilom fresko-slikarstva, koji se razvio na prostoru Balkana između 13. i 17. veka.

Svojom arhitekturom i freskama, ali i ikonama i crkvenim nameštajem koji su u njima sačuvani oni pružaju bogatu sliku umetničkih zbivanja u srednjovekovnoj Srbiji. Karakteriše ih praćenje naprednih tokova vizantijske umetnosti, kombinovano sa elementima istovremene umetnosti Zapada, a zahvaljujući svojim ktitorima i njihovim saradnicima, ti spomenici visoko nadilaze okvire lokalne sredine.

Srpska krsna slava na listi Uneska: Postaje deo nematerijalnog kulturnog nasleđa

Manastir Visoki Dečani je prvi upisan na listu 2004. godine, a dve godine kasnije upisana su i preostala tri zdanja, kada su i registrovana pod zajedničkim, neutralnim imenom "Srednjovekovni spomenici na Kosovu i Metohiji". Iste 2006. godine su zbog nestabilne bezbednosne situacije na KiM upisani na Listu svetske baštine u opasnosti.

Stavljanjem na listu UNESKO obaveštava međunarodnu zajednicu o faktorima koji ugrožavaju objekte globalne kulturne baštine i podstiče na akcije čiji je cilj da se ugrožavanje spreči.

Takođe, uspostavlja se monitoring, zajedno sa zemljom na čijoj teritoriji se objekat nalazi i odobravaju sredstva da se objekat zaštiti, a ugrožavanje umanji ili spreči.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs