Mnogima omiljeno jelo

Pica napolitana kandidat za Uneskovu listu: Priznanje umetnosti napuljskih majstora!

Napulj već duže vreme radi na izgradnji i očuvanju reputacije duhovne kolevke jednog od najomiljenijih jela na svetu
Vesti
05:14h Autor:
Pica napolitana kandidat za Uneskovu listu: Priznanje umetnosti napuljskih majstora!
Foto: Shutterstock

Italija je izabrala napuljsku picu kao svog kandidata za Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa, prenose italijanski mediji. Italijanska nacionalna komisija za Unesko odlučila je da na ovaj način oda priznanje "umetnosti napuljskih pica majstora".

Napulj već duže vreme radi na izgradnji i očuvanju reputacije duhovne kolevke jednog od najomiljenijih jela na svetu. "Pica napolitana" karakteristična je po hrskavoj, zlatnoj kori koju dobija pečenjem u peći na drva, gustini testa i kiselkastom ukusu paradajza, uz dodatak origana, belog luka, bosiljka i mocarele. Na ukus pice utiče i pica majstor koji nadgleda pripremu.

Kako prenosi AFP, podloga za picu ne sme da bude deblja od tri milimetra i peče se 60 do 90 sekundi u peći koja se loži hrastovim drvetom. Napoletana je nastala u ovom gradu između 1715. i 1725. dok je prva pica "margarita" pripremljena tek 1889.

Prema legendi, kraljica Margarita Savojska zatražila je od jednog od najčuvenijih pica majstora Napulja da smisli neko jelo za narod. Rezultat je bila pica u bojama barjaka tek ujedinjene Italije: zeleni bosiljak, bela mocarela i crveni paradajz.

Zdrava kopriva, u ne tako zdravom jelu: Pica sa nadevom od najzdravije biljke!

Italija je, takođe, izdvojila i umeće dresiranja sokola (falconeria), ali kao kandidata za transnacionalnu baštinu Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu. Za picu, simbola italijanske kuhinje i stila života, kao i za sokolarenje, ovo je tek prva etapa u dugom procesu. Procena obe kandidature, koju će obaviti nezavisni stručnjaci organizacije sa sedištem u Parizu, trajaće od 1. maja 2015. do 15. novembra 2016.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs