SAZNAJTE VIŠE

OVA FRANCUSKA GLUMICA JE I PRINCEZA: Zavolela poslednjeg princa čija sudbina je slična onoj koja je zadesila nas

Ona se zove Klotilde Kourau, a poznata je i kao princeza Klotilde Marie Paskale od Savoje i pre nekoliko dana je proslavila 54. rođendan.

Zanimljivosti
Autor:
OVA FRANCUSKA GLUMICA JE I PRINCEZA: Zavolela poslednjeg princa čija sudbina je slična onoj koja je zadesila nas
Klotilde Kourau, Foto: Laurent VU / Sipa Press / Profimedia

U rodnoj Francuskoj Klotilde Kourau proslavila se 90-ih, kada su njen talenat primetili neki od najvećih imena kinematografije, a onda se 2003. udala za Emanuela Filiberta od Savoje, princa Venecije i unuka poslednjeg kralja Italije, Umberta II, pa je tako postala princeza, mnogo pre Megan Markl.

Klotilde Kourau
foto: Profimedia

Osim kao princeza od Savoje, poznata je kao princeza Venecije i jedna je od najpoznatijih pripadnica pariškog visokog društva. Ne postoji događaj ili modna revija najpoznatijih mofnih dizajnera na kojima ne ONA ne sedi u prvom redu.

Otkako je Italija 1946. godine postala republika, ne postoje titule i odlikovanja pripadnika nekadašnje italijanske kraljevske porodice, a preostali članovi savojske kuće još uvek koriste neke od titula koje su stekli tokom svoje vladavine.

Klotilde Kourau
foto: Profimedia

Klotilde Marie Paskale Kourau rođena je 3. aprila 1969. u predgrađu Pariza.

Njena m ajka je bila učiteljica i francuska plemkinja, ćerka grofa Pjera Fransoa Antoana du Pontavis des Renardièresa, a porodična istorija seže im sve do 13. veka, dok joj je otac bio inženjer. Sa tri sestre provela je detinjstvo između Francuske i Afrike, a onda kada je napunila 16 godina odlučila je da se posveti glumi.

Klotilde Kourau
foto: Profimedia

Prvu filmsku ulogu dobila je 1990. godine u francuskom filmu 'Le Petit Criminel' reditelja Žaka Dilona, za koju je osvojila nacionalnu filmsku nagradu Francuske, Cesar. Tokom 90-ih pojavila se u više filmova, a 1998. "European Film Promotion" proglasio ju je jednom od najvećih novih nada, da bi 2000. osvojila nagradu Romi Šnajder, koja se dodeljuje mladim glumcima za rad u francuskoj filmskoj industriji.

Klotilde Kourau
foto: Profimedia

U septembru 2003. objavljeno je da su se Klotilde Kourau i Emanuel Filiberto od Savoje odlučili da se venčaju.

Razmenili su zavete su se u crkvi Santa Maria delji Anjeli e dei Martiri u Rimu, a slavlju je prisustvovalo 1300 gostiju, među kojima su bili Pjer Karden, kao i Valentino Garavani, koji je dizajnirao njenu raskošnu haljinu.

U braku su dobili dve ćerke, princezu Vitoriju Kjaru, koja se bavi manekenstvom, i princezu Luizu Đovanu.

Klotilde Kourau
foto: Profimedia

Savojci su bili italijanska kraljevska porodica koja je vladala od 1861. do 1946. godine, kada ih je svrgnula Italijanska Republika, a poslednji kralj Viktor Emanuel III ostao je na vlasti sve do 1946., kada je, u pokušaju da spasi monarhiju, abdicirao u korist sina Umberta II, odnosno oca Emanuela Filiberta od Savoje.

Nakon što je italijanski narod glasao za republiku, njihova je vladavina okončana, a u italijanski ustav uvrštena je klauzula kojom se porodicu zabranio povratak u Italiju.

Izbegla porodica je godine provela u Švajcarkoj, da bi 2002. godine ta zabrana bila ukinuta i porodica se napokon mogla vratiti u svoju voljenu domovinu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs