JEDINI SULTAN KOJI SE PLAŠIO ŽENA IMAO JE JEZIVE RITUALE: Robinje koje mu se ne sklone s puta čekala bi brutalna stvar

Sultan Osman III bio je jedini vladar koji se plašio žena, a mnogi su verovali da ih mrzi.

Zanimljivosti
Autor:
JEDINI SULTAN KOJI SE PLAŠIO ŽENA IMAO JE JEZIVE RITUALE: Robinje koje mu se ne sklone s puta čekala bi brutalna stvar
Ko je sultan koji se plašio žena, Foto: ART Collection / Alamy / Alamy / Profimedia

Za moćne sultane oduvek su se vezivali haremi puni prelepih žena i jeziva pravila koja su tamo vladala. Uvreženo je mišljenje da su svi vladari Osmanskog carstva uživali u prelepim robinjama koje su ima rađale decu. Međutim, stvarnost je ipak malo drugačija.

Mnogi smatraju da su se odnosi mladih prinčeva sa ženama dodatno zakomplikovali kada se pojavio običaj zatvaranja potencijalnih naslednika na presto u kafese - odaje unutar harema.

U njima su neki od prinčeva živeli godinama, ponekad i decenijama, često bez ženskog društva ili sa odabranim robinjama koje nisu mogle da zatrudne. Zbog ovakvih ograničenja karakter muškaraca se menjao i oni su postepeno gubili interesovanje za suprotni pol, piše nationalgeographic.rs.

Sultan Osman III
foto: incamerastock / Alamy / Alamy / Profimedia

Jedan od njih bio je i sultan Osman III, koji je vladao samo tri godine - i to tek nakon što je u zatvoru proveo čak 51 godinu. Ne čudi onda to što je u istoriji ostao upamćen po nedoličnom ponašanju i postupcima, pre nego po osvajanjima i državničkim poslovima.

Osman III stupa na presto i dobija nadimak "Ženomrzac"

Čim je Osman III 1754. godine stupio na presto, naredio je da se svi muzičari oteraju iz harema jer je mrzeo muziku. To je već bila naznaka da novi vladar, najblaže rečeno, ima težak karakter. Vremenom su se ispoljile i njegove druge osobine, pa je tako palatom uvek hodao u gvozdenim cipelama koje su glasno zveckale, čime je stavljao do znanja svim robovima i konkubinama da mu se sklone s puta da se ne bi suočili sa teškom kaznom.

Kako je često odlazio u grad, tim određenim danima, svim ženama u carstvu bilo je naređeno da ostanu u kući i da se ne pojavljuju na ulici. Jednostavno - sultan nije želeo da ih sretne. Ali koliko god da mu je žensko društvo bilo mrsko, njegova uloga je zatevala da misli i na naslednike. Sebi zvanično uzeo tri žene, ali one mu nikada nisu rodile decu. Sve to dovelo je do toga da se haremom proširi priča kako sultan Osman mrzi žene jer ih se plaši.

Harem
foto: Roland and Sabrina Michaud / akg-images / Profimedia

Osman III je premiuo u oktobru 1757. godine, a iza sebe nije ostavio naslednika. Savremeni istoričari danas razmatraju teoriju da su Osman III, kao i njegov polubrat Mahmud I, poznat i kao Grbavac, u kafesi bili kastrirani. Da je u pitanju samo Osman, istoričari možda na to ne bi sumnjali, jer je on na presto došao u poznim godinama i vladao svega tri. Ali njegov polubrat je pre njega vladao 24 godine i imao 11 konkubina, ali nijedna od njih mu nije rodila dete.

Nakon Osmana II na presto je došao sultan Mustafa III sa kojim se prekinuo niz od dva sultana koji iza sebe nisu ostavili potomstvo.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs