suština života

POSLEDNJE 3 ŽELJE SULTANA SULEJMANA: Reči koje kriju SUŠTINU ŽIVOTA i danas se pamte, a kad su ih čuli svi su se SLEDILI

Sultan Sulejman imao je 3 poslednje želje na samrti, koje kriju duboku životnu pouku kojom treba da se vodimo.

Zanimljivosti
Autor:
POSLEDNJE 3 ŽELJE SULTANA SULEJMANA: Reči koje kriju SUŠTINU ŽIVOTA i danas se pamte, a kad su ih čuli svi su se SLEDILI
Koje su 3 poslednje želje Sultana Sulejmana, Foto: Profimedia

Nedavno smo pisali o istini o haremima i o tome šta se zapravo tamo dešavao, kao i kako su izgledale robinje, te smo imali priliku da vidimo drugu stranu medalje. Sultani su oduvek bili na lošem glasu, zbog činjenice da su imali harem sa robinjama koje su im služile za opuštanje. Međutim, postoji i pozitivna strana o njima, a o kojoj se malo zna.

Sulejman I je postao car Osmanskog carstva kada je imao samo 26 godina. Bio je jedini sin svog oca i stoga nije bilo borbe za vlast. Njegova vladavina trajala je punih 46 godina, što je najduže što je bilo koji car ikad vladao.

Sultan Sulejman
Sultan Sulejmanfoto: HO / AFP / Profimedia

Bio je hrabar, neustrašiv, talenovan i veoma obrazovan vođa, a govorio je čak četiri jezika: arapski, persijski, srpski i čagatajski (stari oblik turskog jezika).

Postoje razne legende o njegovom životu, a najdraža nam je priča o njegovoj velikoj ljubavi sa Sultanijom Hurem, zbog koje je prekršio protokol i oženio je iako se do tada jedan sultan nikad nije ženio robinjom. Ukupno je imao 4 žene, ali Hurem je jedina uspela da ukrade njegovo srce.

Sulejman joj je tokom života ispunio sve želje, ali poslednja želja dirnula ga je do srži i poslednji put pokazala kolika je bila ljubav Hurem prema njemu. Znala je da će umreti i zamolila je sultana da i ona zauvek počiva na mestu gde je rekao da će njegovo srce i duša zauvek počivati - u toj džamiji, koja je dobila naziv Sulejmanija.

Dok je Hurem imala samo jednu želju na samrti, Sultan Sulejman je pre smrti pozvao poverenike i izdiktirao im svoje tri poslenje želje:

Sultan Sulejman
Sultan Sulejmanfoto: Profimedia / Ilustracija
  • Prva želja je bila da njegovi iscelitelji nose sanduk sa njegovim posmrtnim ostacima tokom sahrane.
  • Druga želja mu je bila da zlatnici i drago kamenje ostaje iza povorke po stazi kojom su prošli njegovi posmrtni ostaci.
  • Treća želja je bila da mu iz sanduka vire ruke, i to tako da ih svi vide.

Kada ga je glavni komandant vojske, zbunjen onim što je čuo, upitao razlog za takve želje, Sultan je objasnio:

"Neka najbolji iscelitelji nose moje posmrtne ostatke kako bi svi videli da su i oni nemoćni pred smrću.

Razbacajte okolo svo zlato koje sam celog života skupljao da bi svi videli, da sve što smo stekli, ostaje na ovom svetu.

Neka moje ruke vire iz sanduka kako bi svi videli da padišah celog sveta, Sulejman Veličanstveni, na drugi svet odlazi praznih ruku!"

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs