6 STVARI KOJE NIKAD NISTE ČULI O SULEJMANU VELIČANSTVENOM: Strah i trepet carstva, a u postelji jagnje umiljato

Ko je stvarno bio Sultan Sulejman Veličanstveni i kako se živelo za vreme njegove vladavine

Lifestyle
Autor:
6 STVARI KOJE NIKAD NISTE ČULI O SULEJMANU VELIČANSTVENOM: Strah i trepet carstva, a u postelji jagnje umiljato
Sultan Sulejman, Foto: Profimedia

Sulejman I je postao car Osmanskog carstva kada je imao samo 26 godina. Bio je jedini sin svog oca i stoga nije bilo borbe za vlast. Njegova vladavina trajala je punih 46 godina, što je najduže što je bilo koji car ikad vladao.

U zavisnosti gde je putovao, imao je razne titule: u Evropi su ga zvali Sulejman Veličanstveni, dok su ga Turci zvali Sulejman Zakonodavac.

Nedavno smo vam pisali o tome kako je zaista izgledao Sulejman Veličanstveni, a danas vam donosimo 6 najzanimljivijih činjenica o njemu:

1. Vladavina Sulejmana Veličanstvenog bila je poznata kao Zlatno doba Osmanskog carstva

Sulejman Veličanstveni proširio je svoju teritoriju od Beča do istočnog Irana. Carstvo je bilo centar trgovino između Azije, Afrike i Evrope. Iako se ovo sve dešavalo za vreme njegove vladavine, on sam to sve nije uradio. Veliku pomoć je imao od svojih žena i ćerke koje su nagdledale skoro sve njegove projekte.

Sultan Sulejman
foto: Profimedia / Ilustracija

2. Sulejman je uspostavio šerijatski zakon

Sulejman Veličanstveni je za vreme vladavine doneo dve važne odluke: oslobađanje zatvorenika i obeštećenje trgovaca.

Sulejman I je oslobodio oko 1500 egipatskih i iranskih zatvorenika. Takođe je trgovcima nadoknadio i vratio robu koju je zaplenio njegov otac. To mu je dalo nadimak Zakonodavac.

Doneo je i šerijatski zakon, a potom su uskoro svi ostali narodi počeli da praktikuju ovaj zakon. Postojali su šerijatski sudovi sa advokatima. To je omogućilo mir za podanike. Onaj ko bi prekršio šerijetski zakon bio je strogo kažnjen.

3. Svoju teritoriju je obeležavao jakim tvrđavama, džamijama i kamenim mostovima

Sulejman Veličanstveni bio je okružen velikim umovima, glavnim ministrima, pesnicima, arhitektama, pravnicima - svi su bili vrhunski stručnjaci u svojoj oblasti.

Oko zemalja koje je oteo hrišćanima gradio je jake tvrđave sa džamijama, mostovima - ostavljajući tako trag u vremenu.

4. Sam je nadgledao sve gradnje koje su se sprovodile u carstvu

Jedan od najvećih arhitekata Mimar Sinan gradio je i radio za Sulejmana Veličanstvenog. Radio je kao građevinski inženjer za cara na više od 300 projekata.

Njegov glavni projekat je Sulejmanova džamija u Instanbulu.

Dva sveta grada islama, Meka i Medina, bili su deo velikih projekata na kojima je Sinan radio.

5. Prekršio je tradiciju i oženio se

Sulejman Veličanstveni je prvi prekršio tradiciju svog naroda i oženio se. Inače car se nikad nije ženio. Oženio se Rokselanom ili sultanijom Hurem, svojom voljenom ženom.

Sultanija Hurem mu je prvo bila robinja, a kasnije i žena. Preko 25 godina njihov brak je bio monogaman.

Kad je Sultan Sulejman bio na ratištu, o carstvu je brinula Hurem lično.

6. U njegovom carstvu obrazovanje je bilo besplatno.

Sulejman I je bio voljen, podanici su ga obožavali jer je bio posvećen vođa. Jedan od njegovih velikih projekata su bile besplatne škole. Izučavali su se jezici, filozofija i astronomija. Nivo pismenosti znatno je porastao za vreme njegove vladavine. Umetnici su posebno negovani i podsticani na rad. Za vreme njegovog Zlatnog doba nastala su velika umetnička dela u slikarstvu, u književnosti, ali i u građevini.

7. Samo dva njegova vojna pohoda su propala

Od oko 13 vojnih pohoda, Sulejman je izgubio samo dva. Pobeđivao je u ratovima u Damasku, Mađarskoj i Beogradu. Kada je dobio krvavu bitku u Mađarskoj, postao je jedan od najstrašnijih vojskovođa u Evropi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs