poseban čovek

TRUNUO JE U ZATVORU 12 GODINA U UŽASNIM USLOVIMA, PRIMIO 6 METAKA, PA FASCINIRAO SVET: Ovom čoveku se apsolutno svi DIVE

"Znam da nisam promenio svet, ali osećam da sam dao mali doprinos ovoj stvari", rekao je Hose Muhika.

Zanimljivosti
Autor:
TRUNUO JE U ZATVORU 12 GODINA U UŽASNIM USLOVIMA, PRIMIO 6 METAKA, PA FASCINIRAO SVET: Ovom čoveku se apsolutno svi DIVE
Gde je danas i šta radi Hose Muhika?, Foto: DANIEL CASELLI / AFP / Profimedia

Naizgled sasvim običan farmer iz Južne Amerike iza sebe ima neverovatnu životnu priču. Hose Muhika obavljao je funkciju predsednika Urugvaja od 2010. do 2015. godine, a svojim načinom sprovođenja politike oduševio je čitav svet! Uz njegovo ime ide epitet "najsiromašniji državnik" ikada. Međutim, narod ga gleda kao simbola pravih vrednosti. Za svoju zemlju uradio je velike stvari!

Hose Muhika
foto: PABLO BIELLI / AFP / Profimedia

Dok je bio na najvišem položaju u državi, čekao je na red u bolnicama, bioskopu i pordavnicama poput “običnih smrtnika”. Uspeo je da siromašnu poljoprivrednu zemlju pretvori u državu izvoznicu energije, poboljša stanje privrede u celini, značajno smanji javni dug i smanji nezaposlenost za skoro polovinu. Muhika je 90% svojih primanja davao u dobrotvorne svrhe, namenjenje za izgradnju stanova za najsiromašnije građane Urugvaja.

Hose Muhika
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Bivši predsednik Urugvaja je na posao dolazio u svojoj “bubi” iz 1986. godine, koji u danas vozi, i odbio je da živi u luksuznoj predsedničkoj rezidenciji. Funkciju je obavljao iz svog doma u blizini Montevidea. Dva puta za redom je biran za predsednika. Ovaj nesvakidašnji čovek, asketa i vegeterijanac odbio je i dospelu penziju, smatrajući taj novac viškom.

Robija od 12 godina, psihoze i glad

Njegovu mladost obeležila je pripadnost pobunjenicima iz pokreta Tupamaros koji su se borili protiv vojne hunte. U to vreme je bio jedan od najtraženijih terorista u Urugvaju. Preživeo je šest metaka, a zatim je proveo 12 godina u zatvoru u surovim, neljudskim uslovima.

Hose Muhika
foto: AP / Matilde Campodonico

Usamljenost, glad i odsustvo dnevnog svetla su ga odveli u psihoze. Tek posle osam godina zatvora je nekoga video i prvi put nešto pročitao. To mu je pomoglo da preživi preostale četiri godine zatočeništva. Iz zatvora je pušten 1985. godine, a četvr veka kasnije zabran je za 40. predsednika Urugvaja. U međuvremenu , 0d 2005. do 2008. bio je ministar stočarstva, poljoprivrede i ribarstva.

Detinjstvo

Muhika je rođen 20. maja 1935. godine, otac mu je bio Demetrije Muhika, mali farmer koji je bankrotirao neposredno pre smrti 1940. godine, kada je Hose imao pet godina. Roditelji njegove majke Lusi Kordano bili su veoma siromašni italijanski imigranti iz Ligurije.

Hose Muhika
foto: Ekaterina Chesnokova / Sputnik / Profimedia

Od 13 do 17 godina Mujica je biciklirao za nekoliko klubova u različitim kategorijama. Bio je aktivan i u Nacionalnoj partiji, gde se zbližio sa Enrikeom Erom. Inače, nekadašnji predsednik je ateista.

Privatni život

Oženio se 2005. godine Lusijom Topolanski, bivšom članicom Tupamarosa nakon mnogo godina zajedničkog života. Oni nemaju dece i žive na farmi u vlasništvu Lusije u predgrađu Montevidea, gde uzgajaju hrizanteme za prodaju.

1 / 9 Foto: DANIEL CASELLI / AFP / Profimedia

Emir Kusturica snimio je dokumentarac posvećen Hoseu Muhiki El Pepe 2018. godine, koji je premijeru imao na venecijanskoj MOSTRI.

Najpoznatiji citati čuvenog predsednika Urugvaja:

  • "Moć ne menja ljude. Samo otkriva kakvi su oni zapravo."
  • "Siromašni nisu oni koji imaju malo, već oni koji žele mnogo."
  • "Potrebno je udaljiti iz politike ljude koji vole novac. Oni su opasni."
  • "Kada bi svi ljudi želeli da troše kao jedan prosečan Amerikanac, ne bi nam bile dovoljne tri planete za život."
  • "Jedini gubitnici na ovom svetu su oni koji prestanu da se bore i koji prestanu da sanjaju."
  • "Osim ljubavi, ne postoji “dobra” zavisnost."
  • "Mi političari bi trebalo da živimo kao što živi većina našeg naroda, ne kao ona manjina. Ja živim kao što živi moj narod."
  • "Svi se čude što živim skromno, živim u maloj kući i vozim stari auto. Onda je svet poludeo jer se čudi onome što je normalno."
  • "Mladi bi trebalo da znaju da život brzo prolazi, ne može se otići u supermarket i kupiti “još”. Stoga morate se boriti da živite taj život i da mu date smisao."
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs