Neverovatno

2020. GODINE MRTVA ŽENA SE PROBUDILA U POGREBNOM ZAVODU: Da li je u pitanju Lazarov sindrom ili nemar?

Ova njena priča i danas intrigira javnost

Zanimljivosti
Autor:
2020. GODINE MRTVA ŽENA SE PROBUDILA U POGREBNOM ZAVODU: Da li je u pitanju Lazarov sindrom ili nemar?
Foto: Shutterstock

O smrti ne volimo razmišljati, ali smrt je nerazdvojan deo života i jedino što je zaista izvesno u našim životima da ćemo jednog dana umreti, koliko god to strašno zvučalo. U današnjem tekstu pisaćemo o slučaju koji se relativno nedavno dogodio u Sjedinjenim Državama, a u kojem se žena nakon što je proglašena mrtvom probudila nešto kasnije u mrtvačnici.

Kobno jutro

Dan 23. avgusta 2020. počeo je uobičajeno u porodici Beauchamp, što znači ni lošije ni bolje nego inače. Dvadesetogodišnja Timeša Beočamp je od detinjstva bolovala od cerebralne paralize i svaki novi dan je za nju i njenu porodicu bio izazov. Kako bi lakše funkcionisala tri puta dnevno bi dobijala kiseonik. No toga dana stvari su odjednom krenule po zlu.

Kada pogrebni zavod zove 911

Svakodnevna doza kiseonika nije pomagala. Porodica je nazvala 911, a vozilo hitne pomoći brzo je stiglo na kućnu adresu, ali s ekipom koja je došla nije bilo lekara. Nakon višekratnog oživljavanja devojka je proglašena mrtvom od, kako je navedeno, srčanog zastoja. Devojčino telo je ostavljeno u porodičnoj kući, a roditelji su nazvali pogrebni zavod kako bi se pobrinuli za njeno telo. Ona je smeštena u vreću i odvezeno u zavod Džejms H. Kol Funeral Home u Detroitu. Međutim, kada je telo stiglo u zavod, tamošnji radnici su neposredno pre pripremanja tela za balzamiranje uočili da je devojka živa. Ne samo da je disala već je otvarala i zatvarala oči. Odmah su pozvali 911 i po nju je došlo vozilo hitne pomoći koje ju je potom u kritičnom stanju odvezlo u bolnicu.

Da li su napravljene greške u proceduri?

Kod nas je običaj da telo ostane u kući preko noći, pa se ujutru telo prevozi u mrtvačnicu. Ali ovde je procedura išla znatno brže. U medijima se postavilo pitanje zašto nije zatražena obdukcija, ali s obzirom na njeno zdravstveno stanje mislimo da obdukcija nije bila potrebna, i greška u koracima, koja je vidljiva što se nije dovoljno dugo čekalo pre odvoženja tela jer bi se u suprotnom uočilo da je žena živa.

Nekad se traži, a nekad ne obdukciju, što zavisi od starosti osobe i okolnostima smrti. Nakon toga počela su se postavljati pitanja, zašto je mlada žena proglašena mrtvom iako je bila itekako živa. Pretpostavlja se da je devojka tretirana od početka kao izgubljen slučaj zbog svojim zdravstvenih problema. Problematičan je i kasni dolazak vozila hitne pomoći po devojku u pogrebni zavod. Kako je devojka nepuna dva meseca kasnije umrla čitava je stvar završila na sudu.

Tužba od 50 miliona dolara

Stvar je u svoje ruke preuzeo advokat Džefri Fieger koji važi za pravnika koji uzima slučajeve koji teže barem milion. On je tužio bolničko osoblje za nemar, a zbog kojeg je, kako je naveo, mlada žena dobila masivna oštećenja mozga, kada je pogrešno proglašena mrtvom. Ovde je važno utvrditi koji su postupci primenjeni kod provere njnih vitalnih funkcija jer porodica navodi da nije korišten ni stetoskop, što je teško za poverovati, ali postoji mogućnost da se ovde radilo i o Lazarovom sindromu, odnosno stanju u kojem je osoba prividno mrtva, i onda se odjednom vrati u život. Naziv ovog sindroma aludira na biblijsku priču, prema kojoj je Isus vratio Lazara iz mrtvih. Porodica sada tražio odštetu od 50 miliona američkih dolara.

Nezavisno da li će dobiti slučaj ili ne, devojka se ovaj puta sigurno neće vratiti iz mrtvih.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs