Bilo je to ovako

KAKO JE UMRO SADAM HUSEIN I ZAŠTO SU AMERIČKI VOJNICI PLAKALI ZA NJIM: Poslednje reči su mu bile...

Bio je to najveći lov na čoveka u istoriji. Našli su ga u "rupi za pacove"...

Zanimljivosti
Autor:
KAKO JE UMRO SADAM HUSEIN I ZAŠTO SU AMERIČKI VOJNICI PLAKALI ZA NJIM: Poslednje reči su mu bile...
Foto: Profimedia

U martu 2003. godine, SAD i Velika Britanija pokrenule su invaziju na Irak, pod opravdanjem da Sadam Husein gomila oružje za masovno uništenje. Otpor iračke vojske slomljen je za tri nedelje, ali Husein je nestao u vidu lastinog repa.

Vašington je ponudio rekordnih dvadeset pet miliona dolara za hapšenje iračkog diktatora, a u tzv. “Crvenoj zori”, možda najvećem “lovu na čoveka” u istoriji, učestvovalo je gotovo šest stotina vojnika.

Konačno, nakon osam meseci potrage, neprijatelj nad neprijateljima pao im je u ruke. Husein je uhapšen 13. decembra 2003. na farmi u gradiću ad-Dawru, nedaleko od njegovoga rodnog Tikrita. Pronađen je u rupi specijalno dizajniranoj za skrivanje jedne osobe, s ugrađenim ventilacijskim sistemom i poklopcem od stiropora na vrhu. U “rupu za pacove”, kako su sklonište kasnije zvali, Amerikanci su hteli da bace granatu, ali Husein je odlučio da se preda. Nekadašnji gospodar života i smrti izgledao je kao skitnica, zarastao u bradu, prepun buva i slomljenog pogleda.

Sadam Husein
foto: Profimedia

Sadamu Huseinu suđeno je na iračkom sudu, čiji legitimitet ovaj nije priznavao. Dana 5. novembra 2006. godine, osuđen je na smrt zbog zločina protiv čovečnosti. U dva meseca, koliko je čekao izvršenje presude, njegovu ćeliju u Bagdadu čuvali su američki vojnici. Neočekivano, prema čoveku kojeg su prvo mrzili za to vreme počeli su gajiti gotovo prijateljska osećanja.

Vic, kako su ga nazivali (akronim od “Very Important Criminal”), u svojim poslednjim danima pisao je poeziju i brinuo o maloj bašti koju je posadio ispred ćelije. U noćnim satima, slušao bi radio i pušio cigaru. Katkad su mu se u tim aktivnostima, uz malenu električnu grejalicu, znali pridružiti i njegovi čuvari.

Dana 30. novembra 2006. godine, u 6:00 sati po lokalnom vremenu, "bagdadski krvnik" pogubljen je vešanjem. Njegovi stražari, prema vlastitom priznanju, u tom trenutku su osećali iskrenu tugu. "Osećao sam se kao sam ga izneverio", ispričao je jedan od njih, vojnik iz Ohija Adam Rogerson. "Gotovo da sam se osećao kao ubica, kao neko ko je oduzeo život čoveku s kojim se zbližio".

Rogerson je otkrio i koje mu je reči Husein uputio na rastanku, kad su ga odvodili na vešanje: "Okrenuo se i oprostio od nas. Rekao je da smo mu bili prijatelji. Neki od nas su plakali, a on je bio tužan zbog toga. Bilo je.. Ludo. Učestvovao sam u mnogim borbama, ali ništa ne može pripremiti čoveka za takvu situaciju". Rogerson priznaje da je do današnjeg dana ostao traumatizovan tim iskustvom.

"Svakodnevno živim s tim demonima. Suđeno mu je zbog njegovih zločina i dobio je kaznu kakvu je dobio. Ne kažem da je nije zaslužio. Kažem da, kao 22-godišnji vojnik, možda nisam bio spreman za to".

Priče stražara, mahom mladića koje su nazivali “Super dvanaestoricom”, prenesene su u knjizi “The Prisoner in His Palace” autora Williama Bardenwerpera.

Ostaće zabeleženo da su ovo bile poslednje reči Sadama Huseina:

Pre nego je povučena poluga na vešalima, Sadam je počeo da recituje stihove iz Kurana, koje nije uspeo da izgovori do kraja: “Potvrđujem da nema drugog Boga sem Alaha, a Muhamed...”, i to su bile njegove poslednje reči.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs