SLAVE SMRT

Jezivi ritual indonežanskog plemena: Na neobičan način odaju poštu preminulima! (VIDEO)


Pripadnici plemena Toraja na indonežanskom ostvru Sulavesi imaju jedinstven način na koji odaju počast preminulim članovima porodice

Zanimljivosti
Autor:
Jezivi ritual indonežanskog plemena: Na neobičan način odaju poštu preminulima! (VIDEO)
Foto: PrintscreenJutjub/ Planet Doc Full Documentaries

Indonezija je puna kulturoloških razlika i običaja. Neki su čudni, neki bizarni, neki prihvatljivi, a neki toliko jezivi da će vas zaprepastiti.

Ali, oni su deo njihove kulture i tradicije koje neguju.

Ekstremne proslave

U Indoneziji novogodišnje slavlje izgleda drugačije nego u ostalim delovima sveta.

Tradicionalni festival Singkawang Cap Gomeh koji se održava u gradu Singkawang obiežava se na 15. dan kineske nove godine i uključuje hiljade lokalaca koji ponosno plešu gradom.

Deo slavlja je i ritual Tatung koji predstavlja čoveka čije telo odjednom postaje opsednuto prizvanim duhovima. Opsednutost za više od 700 dobrovoljaca izgleda tako da dokazuju posebne moći poput hodanja po oštricama mačeva, probijanje obraza mačevima i udaranje lancima.

Oni koji se praktikuju ovaj ritual, nemaju strah jer veruju da duhovi neće dozvoliti da im se nešto loše dogodi.

Svrha rituala jeste prizivanje sreće i teranje loših momenata, kao i želja za dobrom i uspešnom narednom godinom. Veruje se da je upravo grad Singkavang centar okupljanja bogova.

Pleme koje zbog lepote trpi veliki bol: Ni jedan od njih ne želi da odustane od svirepe tradicije! (FOTO)

Iskapanje posmrtnih ostataka

Čin iskapanja ostataka naziva se ritual tivah, a sprovode ga pripadnici plemena Dajak. I sve je samo ne normalan, barem za nas. Za pripadnike plemena na području Kalimatana ovaj ritual je obavezan jer smrt smatraju tek tranzicijom iz jednog sveta u drugi.

Ritual tivah sastoji se od iskapanja posmrtnih ostataka preminulog člana porodice. Kada se kosti iskopaju, prenose se zajednički prema svetom mestu koje se naziva Sandung. Ne postoji tačno vreme kad će se ritual održati, a o tome odluku donosi porodica.

Ritual podrazumeva i pripremu i određena finansijska sredstva nakon čega se pokojniku ž tranzicobezbeđuje tranzicija u drugi svet. Samim tim, iskazuju se privrženost i poštovanje prema preminuloj osobi, a ako se porodica ne odluči na ritual, veruje se da će duh prokleti porodicu i doneti nesreću.

Pleme Tivah pristupa još jednom bizarnom činu koji se sastoji od čišćenja lobanja seoskih neprijatelja.

Ritual nosi naziv njobeng i smatra se svetim, ali pomalo je čudan i priča tek sad postaje zanimljiva. Čiste se lobanje neprijatelja koji se žrtvuju u obredu mengajau.

Pripadnici plemena hvatali su neprijatelje i ritualom pridonosili žrtve, zatim pokapali lobanje, a veruju da će se čistim lobanjama prizvati dobra žetva i oterati zlo. Danas je ritual mengayau zabranjen, no pripadnici plemena Tiwah i dalje pristupaju ritualu čišćenja lubanja za koje se vjeruje da posjeduju magične moći.

Slavljenje smrti

Pleme Toraja smrt ne vidi kao tužni događaj, već priliku za slavlje. Pleme veruje da će u trenutku smrti telo propasti, ali duh mrtve osobe ostaje da živi sve do trenutka obreda pokapanja.

Obred se naziva rambu solo i uključuje takozvanu zabavu koja će pokojniku omogućiti da svoj duh dovede do poslednjeg počivališta koje nazivaju Pujo.

Atmosfera tokom obreda ispunjena je smehom, veseljem, a uključuje i gozbu nakon žrtvovanja stoke.

Ali, kao i za svaku drugu, za zabavu je ptoreban novac koji porodica dugo štedi

. Verni čuvari tradicije koji ne znaju za gojaznost i bolest: Upoznajte indijansko pleme Hopi! (VIDEO)

Ako se dogodi da u porodici u tom trenutku nedostaje novca, pokojnika će držati u kući kao da je bolestan. Ali, i dalje će ga hraniti, pričati s njim i ponašati se kao da je živ.

Zatim se izrađuju figure od drveta koje će osigurati život duhu preminule osobe. Često se mogu pronaći u blizini grobova preminulih. Veruje se da će duh preminule osobe živeti kroz drvenu figuru, čuvati grob i predstavljati spas za žive.

Kao i mnogi drugi pripadnici plemena, i Toraje iskapaju ostatke iz grobova kako bi pokazali poštovanje prema precima. Peru ih i čiste te oblače u odeću za kojom su pokojnici izrazili želju tokom života.

Pre vraćanja u grob, porodica se slika sa ostacima tela i vraća ih u grob.

Deca iz plemena Toraja koja ne dožive šest meseci starosti smatraju se svetima, pod uslovom da im nisu izrasli zubi.

Nakon smrti, umotaju ih u lišćei i pokapaju u rupe drveta, što simbolizuje povratak deteta u majčin stomak.

Ovde muškarci ceo dan plešu da osvoje najlepšu devojku: Upoznajte najneobičnije pleme na svetu!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs