SIMPTOMI

Ovo su prvi signali da vam je mentalno zdravlje NARUŠENO: Reagujte što pre!

Brzina vremena u kome živimo, emocionalni stres i preopterećenost uzimaju svoj danak, kako fizički, tako i psihički. Saznajte kada ste zaista u ozbiljnom problemu.

Zanimljivosti
11:44h Autor:
Foto: Shutterstock

Potiskivanje emocija, akumulirani stres, konflikti sa kojima se suočavamo, razočaranja i neuspesi, kao i brojni drugi uzroci mogu da dovedu do ozbiljnih psihičkih posledica.

U današnje vreme veliki broj ljudi sve više žive stresnim načinom života, uz svakodnevne izazove i uz smanjenu brigu o sebi i svojim potrebama. Takav način života, je što je najgore od svega, postao jedna vrsta neizbežnog standarda i prihvatamo ga kao neminovnost.

Zbog svega toga mentalno zdravlje osoba koje duži vremenski period odolevaju emocionalnom stresu i drugim stresnim faktorima - može da bude ozbiljno narušeno.

Svaki pojedinac ima drugačiju energiju, hrabrost i snagu kada se pojave različite životne prepreke i kada dođe do određenih teškoća. Svako ima svoj način i kapacitete da se sa njima suoči i prevaziđe ih - neki od tih kapaciteta su jači, neki slabili...

Važno je napomenuti da nagomilani emocionalni problemi, koji vode ka aksioznosti, depresiji, socijalnoj fobiji, OCD-u(opsesivno-kompulsivni poremećaj) mogu da se reše ukoliko reagujete na vreme i ne zanemarite svoje zdravlje, piše Lovesensa.

Evo koji rani signali ukazuju na narušeno mentalno zdravlje.

Simptomi: želja za izolacijom od drugih, prestanak uživanja u aktivnostima koje ste ranije voleli, kraće ili duže spavanje od uobičajenog, prejedanje ili drastično smanjen apetit, nedostatak energije, poroci, nekontrolisano iskazivanje neubičajenih emocija, zbunjenost, nagle promene raspoloženja, demotivisanost i teškoće pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti, problemi sa koncentracijom ili pamćenjem, prevelika samokritičnost i bes prema sebi i drugima, konstantan osećaj nezadovoljstva.

Ukoliko osetite neke od ovih simptoma, vrlo je važno da što pre potražite stručnu pomoć. Tretman zavisi od mentalnog stanja svakog pojedinca, pa u zavisnosti od toga biće definisano da li ćete imati kognitivno-bihejvioralnu terapiju, dijalektičko bihejvioralnu terapiju ili neki drugi vid terapije.

Važno je i da promenite životne navike, jer stari obrasci i jesu nešto što vas je i dovelo do ovakvog stanja. Na taj način pomoćićete sebi i unaprediti svoje mentalne kapacitete i odbrambene mehanizme. Promenite način ishrane, više se odmarajte, pokušajte da promenite stav i ugao posmatranja i posvetite se aktivnostima koje vas opuštaju, a smanjite na najmanji mogući minimium sve što vas dovodi u stanje stresa i anksioznosti, barem neko vreme.

Možda i vodeći uzrok kompromitovanog mentalnog zdravlja jestepotiskivanje emocija. Pokušajte da otvorite svoje srce, podelite svoje teskobe sa osobom od poverenja, pustite da taj vulkan emocija izađe iz vas, jer ćete se na taj način osloboditi tereta koji "kipti" u vama i traži način da se ispolji. Dopustite emocijama da se oslobode, na način na koji se vama to čini najprijatnije i najprikladnije i osetićete ogromno olakšanje i osećaj osobađanja.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs