imunitet bebe yavisi od mnogo faktora

Održite imunitet vaše bebe jakim: Evo šta je potrebno da radite da vaša beba bude snažna, zdrava i srećna!

Mala deca različito reaguju na spoljne stimulanse i različite prouzrokovače infekcija, Ukoliko budete pratili nekoliko važnih saveta, izbeći ćete česte posete lekaru, gripe i prehlade i vaša deca će biti otpornija.

Vaše dete & vi
Autor:
Foto: Shutterstock

Medicinari će vam savetovati da terate decu da redovno peru ruke i da ih vakcinišete. Ali, da li je to sve?

Ni blizu. Da bi dečiji imunitet bio dovoljno jak da se telo odbrani od mnogih bolesti potrebna je pravilna ishrana, vežbe, redovan san, okruženje bez stresa i mnogo toga još.

Ishrana

Naravno, kao prvo, važno je šta vaše dete jede. Mnogo šećera, gaziranih sokova, slatkiša, pa i onih (zdravih, ali preslatkih) sokova mogu da "okrnje" dečiji imunitet. Jedno istraživanje Loma Linda univerziteta je pokazalo da povećan unos šećera smanjuje mogućnost belih krvnih zrnaca da se bore protiv bakterija. Šećer takođe hrani patogene bakterije u crevima, što povećava mogućnost pojave bolesti. Zato je važno da deca konzumiraju kefir i zdrave probiotike. Mnogo čiste vode ili voda sa limunom su uvek bolji od sokova punih šećera. Dajte im da jedu višnje i trešnje.

Provode previše vremena ispred TV-a i računara, pa i tableta. Sve je manje zabavnih igrica u dvorištu i na igralištu. Neka deca, čini se, zaboravljaju i šta je lopta. Vežbe su zaista ključne, koliko i zdrava ishrana. Vežbanjem deca, kao i odrasli, čiste organizam, jačaju krvotok, poboljšavaju cirkulaciju. Igre na otvorenom i svežem vazduhu, za vreme lepih sunčanih dana, su najbolje jer na taj način dete dobija i dodatni vitamin D.

Stres i san

I deca mogu biti pod pritiskom, kao i odrasli. Visoki ciljevi, novi zadaci u školi, pobeda tima, prvi javni nastup, zlostavljanje u školi, akne, pubertet. Sve to može uticati na pad imuniteta. Razgovarajte sa decom, ali ih ne opterećujte i ne kritikujte previše. Neka u vama uvek vide prijatelja. Naučite i kako da prepoznate stres kod deteta.

Naravno, deca će se i pored ovih mera predostrožnosti razboleti (ali, mnogo ređe) i to je sasvim normalno, a vi ćete, naravno, uvek biti tu da im pomognete.

(Stil.kurir.rs/Lifepress)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...