DA LI STE DOBRO RAZMISLILI?

Da li ste spremi da imate decu: Ako se imalo preispitujete, evo stvari koje morate da znate i na njih budete spremni!

Kada nađete pravu osobu, u jednom trenutku poželećete i dete sa svojim partnerom – i to je sasvim prirodno. Jedino pitanje koje se postavlja jeste – da li ste spremni za bebu, mentalno i fizički?

Vaše dete & vi
Autor:
Foto: Shutterstock

To što se vreoma dobro slažete sa svojim izabranikom/com i što delite mnogo toga zajedničkog, ne podrazumeva po automatizmu da ste spremni i za dolazak prinove. Za taj korak, potrebno je mnogo više od dobrog uklapanja sa partnerom i ljubavi koju delite. Jer, beba će na svaki mogući način preokrenuti vaš život i svet.

 

Dolazak bebe na svet i u vaš život će dovesti do značajnih i drastičnih promena, svakako najpre, u najboljem i najlepšem smislu, ali, da se ne zavaravamo – i u smislu da će se vaš život preokrenuti naopačke i sva vaša snaga, energija, fokus, briga...biće usmereni neminovno na to malo biće, koje u potpunosti zavisi od vas. Sam taj osećaj da je to malo i krhko biće u potpunosti zavisno od vas, stvara ogroman psihološki pritisak na većinu roditelja, posebno majki, bez da bilo šta od fizičkih obaveza uključimo.

 

Zato, evo jednog kratkog spiska o čemu treba da razmislite pre odluke o bebi i njenom rođenu:

 

Oba partnera treba da budu spremna za roditeljstvo i svesna buduće odgovornosti u formiranju jednog mladog čoveka. Jer, znate kako kažu – "lako je napraviti dete, teško je napraviti čovela". Bebe će jednog dana odrasti – dug je period odrastanja, od bebe, preko tinejdžera do odraslog čoveka. Odluka da želite da donesete na svet novi život i da ga gajite najbolje što možete i umete.

 

 - Odluka treba da bude zajednička. U suprotnom, ukoliko jedan od partnera nije istinski spreman, može doći do velikih problema nakon što beba već dođe na svet, a to je poslednje vreme kada su vam potrebni problemi.

Važno je istaći da nespremnost partnera za dolazak bebe ne mora da znači da vam partner nije posvećen, da vas dovoljno ne voli – u velikoj većini slučajeva u pitanju je samo strah od neizvesnosti, obaveze i ogromne odgovornosti koji neminovno stižu zajedno sa bebom..

 

– Naravno, zajednička odluka oba partnera treba da bude i da nisu spremni za prinovu.

– Uvek treba voditi računa o svom zdravlju ali imajte na umu i da deca mogu naslediti i neke predispozicije ili bolesti od svojih roditelja. Ukoliko postoji porodična anamneza na neke genetski nasledne bolesti, sa bilo koje strane, potrebno je da partneri o tome razgovaraju pre odluke o rađanju i da razmotre sve eventualne rizike i načine da ih otklone. O tome se nikako ne sme ćutati pred partnerom, jer ga/je time dovodite u potencijalno veoma tešku situaciju iz koje nema izlaza.

 

Deca će oplemeniti vaš život, ali počnite na vreme da planirate, jer čak i kada mislite da ste sve isplanirali, kada bebe stigne "izleti" još 101 potrebna stvar. Unapred odlučite gde će beba da spava, koji prostor ćete moći da joj oslobodite, kako ćete rasporedite poslove u domaćinstvu, kako ćete se noću smenjivati oko ustajanja i presvlačenja, obezbedite sebi koliko je god moguće slobodnog vremena da budete zajedno barem prvo vreme kada beba tek stigne kući iz bolnice.

 

– Ne libite se da čitate, informišete se i potražite savet. Na tržištu ima veoma kvalitetnih priručnika o nezi i ishrani beba, kada treba uvesti nove navike, kako prepoznati znake bolesti, kada voditi bebu na redovne kontrole kod lekara itd. Raspitajte se kod svojih prijatelja o njihovom iskustvu i pribavite neki od priručnika koji će vam uvek biti pri ruci. Bez obzira na sve informacije do kojih ćete doći na taj način, osnovne i najvažnije informacije ćete dobiti od pedijatra i on je osoba čije savete bist trebali da slušate na prvom mestu.

 

– Da li ste se već dovoljno usaglasili u zajedničkom životu sa svojim partnerom, da novi i neprijatni izazovi na poslovnom i privatnom planu (kojih će svakako biti) ne dovedu do neprijatnih svađa koje nisu dobra atmosfera ni za odrasle, a naročito ne za bebu i malo dete. Treba se navići da svaki problem i neprijatnost rešavate mirno, razgovorom i odgovorno, jer sada više niste sami – imate dete.

 

– Ukoliko imate problema u braku nemojte misliti da će novi član domaćinstva spasiti vaš brak. To je ultimativno pogrešno razmišljanje. To se nikada nije ostvarilo u ogromnoj većini brakova, pa neće ni u vašem slučaju. Ukoliko u vašoj vezi postoje problemi, dolazak bebe će ih samo produbiti, nikako rešiti! Upamtite to!

 

–Veoma je važno da mentalo budete pripremljeni – pre svega strpljivi i da stvarima prilazite sa pozitivnim stavom, jer kada se budete budili u gluvo doba noći zbog bebinog plača i kada budete menjali pelene pred zoru, po ko zna koji put, dok se osećate premoreno, iscrpljeno, polumrtvo i beživotno, morate da se setite razloga zašto i za koga to radite i da ne dozvolite da vas situacija odvede u nervozu, agresiju u konflikt koji se može preliti na partnera, kao odraz unutrašnje frustracije situacijom. Setite se uvek da beba samo plačem može izraziti svoju glad, nelagodnost ili bol i to je jedini način da vas dozove kada ste joj potrebni.

 

– Potrebe novog člana domaćinstva odraziće se i na finansijsku situaciju. Budite zajednički spremni i za to. Mnogo je "lakše" roditi bebu, nego podizati je. Rađanje je trenutak, a podizanje deteta je dugotrajan proces, koji kako dete bude raslo – će iziskivati sve veća finansijska sredstva. Učinite sve što je u vašoj moći da se koliko je moguće materijalno osigurate, kako nedostatak novca ne bi postao izvor frustracije.

 

– Ako već imate decu i razmišljate o još jednoj bebi, povedite računa da li će novi član domaćinstva biti prevelik izazov za vaše fizičke i mentalne kapacitete, vaše zdravlje, sreću ali i vaše finansije.

 

– Mnoge navike neminovno ćete morati da promenite i da svoje vreme prilagodite i uskladite sa potrebama novog člana domaćinstva, ali je to nemerljivo sa ljubavlju i zadovoljstvom koje će vam prinova doneti, uvek imajte to u vidu kada je teško. Roditeljstvo je dugogodišnji, odnosno celoživotni proces (nika se ne prestaje biti roditelj, čak i kada deca odrastu) koji se vremenom razvija i dopunjava, ali je ljubav ta koja taj proces čini lakšim i lepšim.

 

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs