Obratite pažnju

4 razloga zašto je važno da decu naučite da pripremaju hranu: Jednostavne cake za bolji razvoj!

Da li ste znali da prilikom učenja neke nove činjenice ili veštine na praktičan način zadržavamo čak 75% informacija koje čujemo? To znači da svi, počevši od dece u školi, pa sve do odraslih, najlakše uče ono što im neko direktno pokaže i u šta ih uključi.

Vaše dete & vi
Autor:
4 razloga zašto je važno da decu naučite da pripremaju hranu: Jednostavne cake za bolji razvoj!
Foto: Profimedia

Jedna od najosnovnijih i najkorisnijih veština u životu je kuvanje, iliti priprema hrane. Možda vam se ne čini kao pametna ideja da deca budu sa vama u kuhinji ali naprotiv, to je odlična ideja. Ne samo da oni usvajaju sve što vide i isprobaju, već je ovo odlična prilika da se družite, a usput i naučite ih korisnim veštinama. Evo zašto decu treba pozvati u kuhinju.

Razvoj fine motorike

Sa malom decom u kuhinji treba biti veoma oprezan, ali ako im na fin način objasnite šta treba da rade i oni vide rezultat svog truda, to može da bude višestruko korisno. Naime, deca razvijaju motoričke sposobnosti na različit način, pa tako mogu da uče da mešaju salatu, mese testo, gnječe limun, mute jaje, pa čak i seckaju i ljušte nešto, uz potreban oprez.

Lakše rešavanje matematičkih i drugih problema

U skladu sa uzrastom deteta, svako od njih može da nauči nešto o rešavanju matematičkih problema iz kuvanja. Uzimanje određene količine sastojaka po receptu zahtevaće upotrebu razlomaka, merenje tačne količine i možda i promenu odnosa sastojaka. Deca mogu zapisivati sve ove mere i upoređivati njihove odnose, ona mlađa mogu razvrstavati namirnice po boji, obliku i količini, dok oni najmlađi mogu vraćati poklopce na odgovarajuće posude i tegle.

Vežbanje čitanja

Dajte deci da pročitaju recept kako bi vežbala dikciju i obogatila vokabular. Pitajte ih koje reči im nisu jasne, pa im onda razjasnite nedoumice i kažite da po potrebi zapišu ono što su naučili. Jedna zanimljiva aktivnost je da deca napišu nazive začina i drugih sastojaka koji se nalaze u teglama i poređaju ih po nekom redosledu koji vi odredite. Čitanje recepta naglas pomoći će i u navikavanju na praćenje uputstva, a deca će odmah nakon toga videti i praktične posledice svog truda.

Put oko sveta

Ne samo da istraživanje novih kuhinja donosi zanimljive ukuse, već je i prilika da deca nauče nešto novo o zemlji iz koje je to jelo. Izaberite zemlju i pokažite im je na globusu ili u atlasu, a dok se jelo peče, zajedno pronađite neke zanimljive informacije o ljudima, običajima i kulturi te zemlje. Takođe možete deci zadati da nacrtaju zastavu te zemlje dok vi završavate pripremu obroka. Sve ovo lakše će ih zainteresovati na nove kulture i poželeće da putuju i istražuju svet.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs