lista od 7 zanimljivosti

Žensko telo je istinsko čudo prirode: Biće vam sve jasno kada pročitate ovih 7 činjenica!

Žene su osetljivije na zvukove dok spavaju da bi lakše čule bebin plač.

Zanimljivosti
13:58h Autor:
Žensko telo je istinsko čudo prirode: Biće vam sve jasno kada pročitate ovih 7 činjenica!
Foto: Profimedia

1. Žene imaju pokretljiviji vrat od muškaraca

Da li ste nekad možda primetili kako se žene i muškarci okreću kada ih neko pozove? Isprobajte ovo i primetićete da muškarci okreću čitavo telo dok žene okreću samo glavu. Razlog je u strukturi mišića koja je elastičnija kod žena.

Sami izmasirajte vrat pritiskajući ove tačke: Ukočenost i bol nestaju za 5 minuta! (VIDEO)

foto: Shutterstock

Ali, drage dame, ipak budite pažljive prilikom okretanja glave. Prema studiji sprovedenoj u Medicinskom centru na Univerzitetu u Lojoli, žene se žale na bol u vratu češće nego što muškarci to rade.

2. Žene imaju osetljiviji sluh tokom spavanja

Ova činjenica je rezultat jednog evolutivnog procesa. Žene su osetljivije na zvukove dok spavaju da bi lakše čule bebin plač.

Iznenada se trgnete dok tonete u san: Evo zašto se to dešava!

foto: Shutterstock

Ali dobra vest u ovome je što ovo važi samo za visokofrekventne zvuke, dok tiho pričanje uglavnom neće probuditi ženu. I ono što nije fer u ovoj situaciji je da su žene takođe osetljivije na poremećaje sna od muškaraca.

3. Žene su racionalnije od muškaraca

Uprkos uvreženom mišljenju da su žene emotivnije, a da su muškarci racionalniji, u realnosti je situacija obrnuta. Ovo zavisi od debljine cerebralnog korteksa, koji utiče na bolje rezultate u čitavom opsegu kognitivnih i testova inteligencije. A žene su te koje imaju deblji cerebralni korteks od muškaraca.

Međutim, treba napomenuti da muškarci imaju veći volumen mozga koji igra značajnu ulogu u regulisanju emocija i u donošenju odluka.

4. Žene ostvaruju jače veze sa drugim ljudima

Razlog za ovu pojavu je to što žene imaju viši nivo hormona oksitocina, takozvanog hormona ljubavi.

Ovaj hormon utiče na vezivanje, oslobađa od stresa i učvršćuje veze. Oksitocin je takođe "odgovoran" za stvaranje posebne veze između majke i deteta, pa i za dojenje.

5. Ženska tela se konstantno menjaju u 20-im

Ako ste u tinejdžerskom periodu imale lude i nezdrave životne navike, još uvek nije kasno da promenite vaš način života. Žensko telo i u 20-im stalno raste i menja se. Zato nastavite da jedete banane i bademe, koji sadrže dosta kalcijuma koji pomaže u jačanju vašeg tela. Vežbe za jačanje mišića će takođe dobro doći.

Postoji dobra šansa da ćete postati bolje i u donošenju odluka jer je vaš cerebralni korteks i dalje u razvoju.

6. Žene imaju bolju predispoziciju za kreativnost

Mozak je kao mreža: sadrži puno žica i konekcija unutar sebe. Studije su pokazale da su "mreže" u ženskom mozgu bolje povezane od "mreža" u mozgu muškaraca.

foto: Shutterstock

Ovo znači da žene brže formiraju uzročne konekcije, ali u isto vreme, brzo se navikavaju na rutinu.

7. Evropske žene imaju svetliji ten od muškaraca

Prema novoj studiji, žene koje su poreklom iz Evrope su dvostruko više sklonije tome da budu plavuše nego što je to slučaj kod muškaraca. Ovo se objašnjava time da su geni za plavu kosu kod žena otporniji nego kod muškaraca, kod kojih bukvalno nestaju.

foto: Shutterstock

Naučnici za sada ovaj fenomen nazivaju "intrigirajuća misterija".

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs