Neverovatno

Devojka je zrela za udaju kad joj porastu grudi: Bizarni bračni običaji Srbije!

U tim vremenima deca su se retko kada išta pitala u vezi sa tim, a nije bilo malo slučajeva da su se budući muž i žena upoznali tek na sam dan venčanja
Wedding
23:54h
Devojka je zrela za udaju kad joj porastu grudi: Bizarni bračni običaji Srbije!
Foto: Shutterstock

Običaji koji su se vezivali za sklapanje braka nekada su bili mnogo drugačiji. Uglavnom su ih sklapali roditelji po dogovoru ili kao kompenzaciju, mladoženje su se slabo pitale, a mlade još manje.

Ali, ako bolje pogledate, to i nije bilo tako davno - čudni bračni običaji važili su u srpskim selima i do pre dvadeset godina!

Evo nekih od njih:

- Nekada se smatralo da je momak stasao za ženidbu kada mu porastu prvi brčići, a devojka je spremna za udaju kada joj porastu grudi.

- Čekalo se da muškarac odsluži vojsku, a da devojka napuni 16 godina i već su roditelji mogli da prave prve planove oko venčanja. Ponekad se događalo da mladi stupe i ranije u brak, da se ne bi ispustila neka dobra prilika, dobar momak ili devojka ili dobra i bogata domaćinska kuća.

21 stvar po kojoj se srpska porodica razlikuje od drugih: Nasmejaćete se do suza!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

- Zbog potrebe za novom radnom snagom, golobrade mladiće su nekada ženili za starije i već zrele devojke, koje roditelji nisu uspeli da udaju.

- Ako u kući ima više sinova ili ćerki, dobro se pazilo da se prvo najstariji sin oženi i najstarija ćerka uda. Međutim, nisu se svi uvek toga pridržavali. Događalo se ranije da kad prosci dođu da prose najstariju sestru iz neke kuće, isprose mlađu, jer se ona mladoženji više dopala.

- Svadba dece se smatrala najsrećnijim danom u životu roditelja, pa su zato oni nastojali da što bolje udaju i ožene svoju decu. Zato su pre prosidbe išli da se dobro raspitaju o kući iz koje im dolazi zet ili snaja.

- Smatralo se za veliki greh kuditi devojku stasalu za udaju ili momka za ženidbu.

Nisi Srbin ako nemaš kesu punu drugih kesa: Urnebesne navike našeg naroda!

Foto: Beta
Foto: Beta

- Momci su često težili da se ožene devojkom iz drugog mesta, da bi im žena bila izvan uticaja majke. Devojke su sa druge strane, ipak više volele da se udaju u svom mestu da bi bile blizu majke i da bi ona mogla da im se nađe radi saveta i pomoći.

- Kada momak i devojka stasaju za brak, na raznim seoskim i crkvenim saborima tokom leta, prisluškujući želje svoga srca, ali i savete roditelja i prijatelja, biraju sebi "partiju" za brak. Ono što se preko leta na saborima pripremi, to se s jeseni i sprovede u delo.

U tim vremenima deca su se retko kada išta pitala u vezi sa tim, a nije bilo malo slučajeva da su se budući muž i žena upoznali tek na sam dan venčanja, za razliku od danas kada su roditelji sve češće poslednji koji saznaju za planove svoje dece.

Izgleda da se kod nas ne može drugačije, nego iz krajnosti u krajnost!

Baksuz i prokletstvo koje nosi 2016: Narodna verovanja o prestupnoj godini!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs