Nekoliko pravila

Ovako se pravilno zalivaju biljke tokom velikih vrućina: U suprotnom ćete ih uništiti!

Suva površina može lako da vas zavara, ali 15-20 centimetara ispod zemlje možda ima dovoljno vlage

Bašta 14.07.2018. - 11:09h Autor: net.hr
Foto: Shutterstock

Čim dođe leto, bašte i dvorišta postaju savršene oaze za odmor i relaksaciju. Ali, ekstremni uslovni i toplitni talasi mogu da budu pogubni za vaše biljke!

 

Razume se da po vrućinama biljke treba da zalivate, ali ključno je znati kada je najbolje vreme za to. Zalivanje uveče ostavlja dovoljno vremena da biljka upije vodu preko noći, ali postoji opasnost da se tako otvara put različitim bolestima.

 

Jutarnje zalivanje znači da će se voda brže isušiti, ali manje su šanse da će uopšte dopreti do korena pre nego što temperatura drastično poraste.

 

Šta je najbolje rešenje?

 

Izbegavajte najjače sunce! To je jedino pravilo oko kojeg se slažu svi stručnjaci. Zalivanje sredinom dana potpuno je beskorisno jer će većina vode ispariti pre nego što se upije u tlo. Na našem podneblju najbolje je zalivati biljke u predvečerje.

 

Tako će biljke imati dovoljno vremena da se osuše, a preko noći će korenje upiti preostalu vlagu. Ako ipak više volite da zalivate ujutro, onda to treba da radite veoma rano, pre izlaska sunca. Ključno je da osigurate vlažnost u svim slojevima tla.

 

Obogatili se na zemljištu od 4 ara: Ovo može da uradi svako ko ima dvorište! (FOTO)

foto: Shutterstock

Mnogi greše tako što zalivaju biljke svakog dana po malo. Najbolje je zalivati obilno, ali povremeno. Važno je samo paziti da se zemlja ne osuši skroz. Takođe, ne zalivajte biljku odozgo, već zemlju u kojoj je posađena. Mala količina komposta štiti tlo i zadržava vlagu u njemu, pa to može da vam bude od pomoći, ali pazite na najezdu puževa.

 

Ne preterujte s vodom
 

Lako vas može zavarati suva površina, ali 15-20 cm ispod možda ima dovoljno vlage. Većina biljaka ima duboko korenje, koje upija vodu ispod zemlje, što vi ne možete da vidite.

 

Neke zeljaste biljke će uvenuti na punom suncu kako bi sačuvale vlagu, ali će ponovo živnuti kad se temperatura spusti na kraju dana. Ako je moguće, takve biljke smestite u hlad pa će im trebati manje vode. Biljke u plastenicima morate dobro da navodnjavate. Zalivajte zemlju, i to uveče. Kao i kod svega ostalog, zalivajte temeljno, ali tek onda kad se ukaže potreba.

 

Paradajz u staklenicima verovatno će tražiti vodu svaki dan. Za šargarepu je važno da je tlo uvek vlažno jer se ona u protivnom može razdeliti pri vrhu. Za travnjak je lako - ako izgleda suvo, ne brinite se. Trava uvene kad je suva, ali vrlo brzo živne čim padne malo kiše. Ipak, nemojte puno da hodati ili parkirate automobil na takvoj travi, jer bi na tim mestima mogle da ostanu rupe. To je zato što kombinaciju isušenosti i težine nijedan travnjak ne može da podnese.

 

Dakle, slobodno živajte u svojoj bašti tokom leta, ali zapamtite da su biljke poput ljudi - i one vole hladovinu i osveženje iznutra.

 

Ne ulažete ni dinar, a imate voće i povrće bez pesticida: Uzgajanje u čašama je apsolutni hit (FOTO)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs