Vredi isprobati

Zaštitite biljke sodom bikarbonom: Trikovi pomoću kojih ćete imati najlepšu baštu svake godine!

Mladim biljkama, pogotovo saksijskim, treba malo pomoći da dosegnu svoj puni potencijal. Uz ove kućne preparate omogućite im da godinama rastu i cvetaju u vašem domu

Bašta
Autor:
Foto: Shutterstock

Soda bikarbona

 

Soba bikarbona preventivno štiti lišće biljaka, ali i nakon što je biljka zaražena.

 

Pomešajte kašiku sode bikarbone sa četiri litra vode i dodajte pola kašičic tečnog sapuna. Bocom s raspršivačem poprskajte po listovima i suzbićete plesan, gljivice i ostale parazite.

 

Osim što nećete morati da trošite novac na skupe pesticide, uništićete štetočine bez da uništavate i tlo. Takođe, deca i ljubimci neće biti u opasnosti. Ali neke biljke su osetljivije, pa rastvor prvo isprobajte na delu lista.

 

Zašto vam vene sobno cveće: Kako da prepoznate i izlečite obolelu biljku!

foto: Shutterstock

Kora od banane

 

Zbog aminokiselina koje podstiču rast, čišćenje korom od banane je biljkama svojevrsni kozmetički tretman s hranjivom kremom.

 

Destilisana voda

 

Čišćenje listova od prašine iziskuje posebnu pažnju jer različiti tipovi biljaka različito reaguju na određene metode. Nećete pogrešiti ako što češće poprskate biljke raspršivačem - idealno kišnicom ili destilisanom vodom. Hemikalije iz vodovoda uglavnom nisu dobre za biljke, pogotovo za mlade.

Za biljke s mekanim listovima (bršljen, filadendron i geranije) poprskajte vodu po lišću triput nedeljno, obavezno i s donje strane listova.

 

Biljke će vam biti neizmerno zahvalne: Najbolje prirodno đubrivo od samo jednog sastojka! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Čaj ili kafa

 

Biljke se hrane i preko korena, pa će oživeti ako ih zalivate vodom u koju ste dodali malo mineralne vode, kesicu čaja ili talog od kafe, a obožavaju i ustajalo pivo. Mešavinom vode i piva u razmeri 1:1 možete da ih perete, ali i zalivate.

 

Nemasno mleko

 

Biljke dobro reaguju ako pri čišćenju u vodu dodate manju količinu nemasnog mleka. Tom mešavinom operite pojedinačno svaki list s obe strane. Voda s mlekom će listovima dati blistavi sjaj i istovremeo oterati parazite. Mleko mora da bude nemasno jer u suprotnom zapušava pore listova.

 

U saksiju je stavila žičanu ogradu: Krajnji rezultat poželećete da imate odmah! (VIDEO)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...