Nega zimi

Zašto vam vene sobno cveće: Kako da prepoznate i izlečite obolelu biljku!

Simptomi su različiti, u zavisnosti od fenofaze u kojoj je ostvarena zaraza, mesta infekcije, biljnog organa i spoljašnjih uslova

Bašta 29.01.2018. - 22:21h Autor: agroklub.rs
Foto: Shutterstock

Gljive iz roda: Phythium spp., Phytophtora spp., Rhisoctonia spp., Fusarium spp., Verticilium spp. predstavljaju prouzrokovače bolesti korena, prizemnog dela stabla i uvenuća cveća u zatvorenom prostoru.

 

Ovo su zemljišni paraziti, koji se održavaju u zemljištu, u biljnim ostacima u vidu micelije ili u vidu reproduktivnih organa za prezimljavanje. Hladno i vlažno zemljište odgovara razvoju vrsta iz roda Phythium spp, Fusarium spp, a vlažno i toplo zemljište omogućavaju razvoj Rhisoctonia spp.

 

Biljke koje morate da držite u sobi: Pročišćavaju vazduh i u najzagađenijim prostorijama!

foto: Profimedia

Kako prepoznati simptome?

 

Simptomi su različiti, u zavisnosti od fenofaze u kojoj je ostvarena zaraza, mesta infekcije, biljnog organa i spoljašnjih uslova.

 

"Rasad i mlade biljke mogu biti zaražene u predelu korenovog vrata, koji nekrotira i obolele biljke poležu i brzo propadaju. Pri zarazi korenovog vrata rasađenih biljaka uočava se mrka zona tkiva u prizemnom delu stabla. Zaražene biljke naglo venu i suše se. Mrka nekroza se javlja i na gornjim delovima stabla ili bočnim granama, najčešće u pazuhu lista. Gljiva preko lisne peteljke može da prodre i u lisku, što je ređa pojava. Na lišću se u početku javljaju sitne tamnozelene pege, koje se vremenom povećavaju i suše", objašnjava dipl.inž. Branko Galović.

 

Prouzrokovači uvenuća biljaka dovode do začepljenja i propadanja sprovodnih sudova stabla, obično u prizemnom delu. Prepoznaćete po mrkoj boji sprovodnog sistema na poprečnom preseku stabla.

 

Čudo za vaše biljke: Trik da vam cveće više nikada ne uvene! (VIDEO)

foto: Shutterstock

Suzbijanje patogena

 

Kako biste rešili problem ovih patogena u zatvorenom prostoru, važno je da izvršite dezinfekciju zemljišta vodenom parom, suvom sterilizacijom ili hemijskim putem. Potrebno je vršiti drenažu zemljišta, izbegavati ona teška zemljišta i provetravati.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs