IMALA JE 5 GODINA KADA JE RODILA SINA: Njena trudnoća je misterija preko 80 godina, ni dan danas se ne zna ko je otac

Lina Medina iz Perua ostaće upamćena kao najmlađa osoba na svetu koja je rodila dete. Bilo je to 1939. godine, a Lina je imala samo pet godina

Lifestyle
Autor:
IMALA JE 5 GODINA KADA JE RODILA SINA: Njena trudnoća je misterija preko 80 godina, ni dan danas se ne zna ko je otac
Profime/ Ilustracija, Foto: Profimedia

U rano proleće 1939. roditelji u udaljenom peruanskom selu primetili su da njihova petogodišnja ćerka ima uvećan stomak. Uplašeni da je taj otok tumor, Tiburelo Medina i Viktorija Losea odveli su svoju devojčicu iz porodične kuće u Tikrapu kod lekara u Limi.

Na šok roditelja, doktor je otkrio da je njihova ćerka Lina Medina bila u sedmom mesecu trudnoće.

Već 14. maja 1939. Medina je rodila zdravog dečaka carskim rezom. Sa 5 godina, sedam meseci i 21 dan postala je najmlađa majka na svetu.

Medinin slučaj iznenadio je pedijatre i privukao međunarodnu pažnju koju ona i njena porodica nikada nisu želeli. Do danas, Medina nikada nije rekla vlastima ko je otac, a ona i njena porodica i dalje izbegavaju publicitet i izbegavaju svaku priliku za intervju.

Uprkos misteriji koja i dalje okružuje slučaj najmlađe majke na svetu, ipak je dosta činjenica procurelo u javnost o tome kako je Lina Medina zatrudnela - i ko je mogao biti otac.

Slučaj preranog puberteta

Najmlađa majka na svetu verovatno je imala retko stanje koje se zove prerani pubertet.

Rođena 23. septembra 1933. godine u jednom od najsiromašnijih sela u Peruu, Lina Medina je bila jedno od devetoro dece. Njena trudnoća u tako ranoj dobi očigledno je bila uznemirujući šok za njene voljene - i javnost. Ali pedijatrijskim endokrinolozima ideja da bi dete od 5 godina moglo da zatrudni nije bila sasvim nezamisliva.

Veruje se da je Medina imala retko genetsko stanje zvano prerani pubertet, zbog čega se telo deteta prerano promeni u telo odrasle osobe (pre osam godina za devojčice i pre devete za dečake).

Dečaci sa ovim stanjem često će osetiti dublji glas, uvećane genitalije i dlake na licu. Devojke sa ovim stanjem obično će imati prvu menstruaciju i rano će razviti grudi. Pogađa otprilike jedno od 10.000 dece. Otprilike 10 puta više devojčica nego dečaka se razvija na ovaj način.

Često se uzrok preranog puberteta ne može identifikovati. Međutim, nedavne studije su otkrile da mlade devojke koje su bile seksualno zlostavljane mogu proći kroz pubertet brže od svojih vršnjaka. Dakle, postoje sumnje da bi prerani pubertet mogao biti ubrzan seksualnim kontaktom u ranom dobu.

U slučaju Line Medine, dr Edmundo Eskomel je prijavio medicinskom časopisu da je imala prvu menstruaciju kada je imala samo osam meseci. Međutim, druge publikacije su tvrdile da je imala tri godine kada je počela da ima menstruaciju. U svakom slučaju, bio je to šokantno rani početak.

Dalje ispitivanje 5-godišnje Medine pokazalo je da je već imala razvijene grudi, kukove šire od normalnih i uznapredovao (to jest, postpubescentni) rast kostiju.

Ali naravno, iako se njeno telo rano razvijalo, ona je još uvek bila vrlo malo dete.

Ko je bio otac bebe Line Medine?

Medina nikada nije rekla vlastima ko je otac deteta. Nažalost, moguće je da čak ni ona nije znala.

Prerani pubertet delimično objašnjava kako je Lina Medina zatrudnela. Ali naravno, to ne objašnjava sve.

Na kraju krajeva, neko drugi je morao da je oplodi. I nažalost, s obzirom na šanse 100.000 prema 1, ta osoba verovatno nije bio dečak sa istim stanjem kao ona.

Medina nikada nije rekla svojim lekarima ili vlastima ko je otac ili okolnosti napada koji su doveli do njene trudnoće. Ali zbog svoje mladosti, možda nije ni bila svesna šta joj se stvarno desilo.

Doktorka Eskomel je rekla da „nije mogla dati precizne odgovore“ kada su je pitali o ocu deteta.

Tiburelo, Medinin otac koji je radio kao lokalni kujundžija, nakratko je uhapšen zbog sumnje da je silovao svoje dete. Međutim, on je pušten i optužbe protiv njega su odbačene kada nisu pronađeni dokazi ili izjave svedoka koji bi ga smatrali odgovornim. Sa svoje strane, Tiburelo je oštro negirao da je ikada silovao svoju ćerku.

U godinama nakon porođaja, neke novinske agencije spekulisale su da je Medina možda bila napadnuta tokom određenih svečanosti koje su se održavale u blizini njenog sela. Međutim, to nikada nije dokazano.

Nakon rođenja bebe, Lina Medina i njena porodica brzo su se povukli iz očiju javnosti.

Kada je trudnoća Line Medine postala opšte poznata, privukla je pažnju iz celog sveta. Novine u Peruu su bezuspešno nudile porodici Medina hiljade dolara za pravo na intervju i snimanje Line. U isto vreme mediji iz SAD, pokušali su da dođu do najmlađe majke na svetu. Nudili su joj pare, ali porodica je odbila da priča javno.

Spekulisalo se da je porodica Line Medine iscenirala ceo slučaj zbog medijske pažnje, ali narednih 80 godina demantovaće ove navode.

Ni Medina ni njena porodica nisu pokušali da iskoriste priču, a medicinski kartoni iz tog vremena pružaju obilje dokumentacije o njenom stanju tokom trudnoće.

Poznato je da je Lina snimljena sa samo dve fotografije dok je bila trudna. I samo jedna od njih - profilna slika niske rezolucije - je ikada objavljena izvan medicinske literature.

U dosijeu njenog slučaja nalaze se i brojni iskazi lekara koji su je lečili, kao i jasno definisani rendgenski snimci njenog abdomena koji pokazuju kosti fetusa u razvoju unutar njenog tela. Nalaz krvi je takođe potvrdio njenu trudnoću. I svi radovi objavljeni u literaturi prošli su recenziju bez problema.

Šta se dogodilo sa Linom Medinom?

Veliki deo kasnijeg života Line Medine ostaje misterija. Ona je i danas živa i ima 88 godina.

Čini se da je Lina Medina u ono vreme dobila dobru medicinsku negu, posebno za vreme i mesto u kome je živela, i rodila je zdravog dečaka.

Porođaj je obavljen carskim rezom jer bi, uprkos Medininim prerano proširenim kukovima, verovatno teško prošla dete u punoj veličini kroz porođajni kanal.

Dete Line Medine je dobilo ime Gerardo, po lekaru koji je prvi pregledao Medinu, a dete je pušteno kući u porodično selo Tikrapo nakon što su izašli iz bolnice.

Dve godine nakon rođenja, specijalista za obrazovanje dece na Univerzitetu Kolumbija po imenu Pol Koask dobio je dozvolu da poseti porodicu Medina. Koask je otkrila da je najmlađa osoba koja je rodila bila „iznad normalne inteligencije“ i da je njena beba bila „savršeno normalna“.

"Ona detete doživljava kao malog brata, kao i ostatak njene porodice", izvestio je Koask.

Akušer po imenu Hoze Sandoval, koji je napisao knjigu o slučaju Medine, rekao je da se Medina često radije igra sa svojim lutkama nego sa svojim detetom. Što se samog Gerarda Medine tiče, on je odrastao misleći da mu je Medina starija sestra. Saznao je istinu kada je imao oko 10 godina.

Dok je Gerardo Medina bio zdrav veći deo svog života, nažalost umro je u četrdesetoj godini 1979. godine. Uzrok smrti bila je bolest kostiju.

Šta se desilo sa Medinom?

Kada je odrasla počela je da radi kao sekretarica kod doktora koji je prisustvovao porođaju, i koji joj je platilo školovanje. Otprilike u isto vreme, Lina je uspela da uvede i Gerarda u školu.

Kasnije se udala za čoveka po imenu Raul Jurado ranih 1970-ih i rodila drugog sina kada je imala 30 godina.

Iako se o njoj skoro ništa više ne zna, veruje se da i dalje živi na istom mestu i da ima 88 godina.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs