DOBRO PROČITAJTE

AJNŠTAJNOVA TEORIJA SREĆE: Evo kako da vam se desi baš ono što želite!

Život može da se sažme i u dve rečenice, ukoliko su zaista prave!

Lifestyle
Autor:
AJNŠTAJNOVA TEORIJA SREĆE: Evo kako da vam se desi baš ono što želite!
Foto: Profimedia

Albert Ajnštajn bio je izvanredan naučnik i veliki um, ali nije bio samo nadaren u fizici i u pronalascima koja su mijenjala čovječanstvo, već je znao i kako da napiše svoju “teoriju sreće”.

Prema priči, Ajnštajn je tu teoriju zapisao na hotelskom računu da bi se zahvalio za gostoljubivost.

Zapisao je samo dve rečenice, ali toliko snažne i moćne da zasita mogu poslužiti kao apsolutna “teorija sreće” kroz ceo život.

Miran i skroman život donosi više sreće nego želja za uspehom u kombinaciji sa stalnom brigom”, napisao je Ajnštajn.

GENIJE U SANATORIJUMU: Šizofreničar odbačen od oca–slavnog naučnika. Od sudbine Ajnštajnovog sina se ledi krv u žilama!

Albert Ajnštajn
Albert Ajnštajnfoto: Profimedia

Na drugom listu papira ostavio je ovu poruku: “Gde ima volje, ima i načina.”

Ova dva papiriča kasnije godinama prodata su na aukciji za veliku svotu novca, ali svako je dobio mogućnost da otkrije i iskoristi Ajnštajnove smernice za srećan život. Dakle, Ajnštajn objedinjuje gledišta istočnjačke i zapadne filozofske tradicije u ovim izjavama.

Budisti se kategorički protive takozvanom “mentalitetu večitih putnika”, odnosno stalnom prevazilaženju današnjih prepreka za sutrašnji uspeh. Život u ovom slučaju liči na večnu vožnju metroom do stanice na kojoj maštamo da postoji sreća. Drevni rimski filozof Seneka izrazio je to otvorenije, napisavši – “najveća prepreka u životu je čekanje”, ili da gubite vreme brinući se i nadajući se da će se nešto dogoditi.

Njegove reči nam jasno poručuju – Budućnost je nepoznata. Živi sada! Druga rečenica ima još veći značaj jer otkriva da u svakom čoveku postoji potencijal da uradi ono što želi. Čak i kada izgleda da ne postoji rešenje, da su prepreke prevelike i da je ispunjenje cilja daleko, Ajnštajn nas podseća – “Gde ima volje, ima i načina.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs