PRIČA O USPEHU UPRKOS SVEMU

MAJKA JE NAPUSTILA NA ROĐENJU, ČIM JE UGLEDALA, JER JE ALBINO: Danas je uspešna manekenka i krasi naslovnicu Voga!(FOTO)

Majka je nije želela, ali to je nije sprečilo da od svog života napravi nešto

Lifestyle
18:04h Autor:
MAJKA JE NAPUSTILA NA ROĐENJU, ČIM JE UGLEDALA, JER JE ALBINO: Danas je uspešna manekenka i krasi naslovnicu Voga!(FOTO)
Foto: Printscreen/YouTube

Jedna od 20.000 osoba na svetu rodi se sa albinizmom, genetskim stanjem koje sa sobom nosi sasvim belu put i belu kosu. Među njima je i Sjueli iz Kine, koju je majka baš zbog albinizma ostavila kao bebu. Ova 16-godišnja devojka danas je model prestičnog magazina Vogue.

Mada danas većina nas zna šta je albinizam, ovo stanje i dalje prati velika stigma. U Kini se albinizam doživljava kao prokletstvo koje sa sobom nosi degradirajuće socijalno i ekonomsko opterećenje, pa mnoga deca po rođenju ne osete ni trunku ljubavi.

Tako je bilo i sa jednom devojčicom koja je ostavljena ispred sirotišta u Kini pre 16 godina, jer je izgledala drugačije. Od starta ona nije imala budućnost, u najboljem slučaju, čekale su je nevolje.

Međutim, sve se okrenulo kad je imala tri godine. Jedna holandska porodica usvojila je Sjueli, pa se ona preselila se u Holandiju da živi sa novom majkom i sestrom. Zbog svog specifičnog izgleda Sjueli je već sa 11 godina ušla u veliki svet mode, gde je dobila prostor na platformi koja slavi različitosti, koja se bavi podizanjem svesti o albinizmu i pravo je nadahnuće za druge da prihvate njihovu prirodnu lepotu.

Danas je Sjueli zvezda magazina Vogue. Radila je sa najvećim svetskim fotografima i glavnim brendovima u modnoj industriji.

Inače, albinizam je nasledno genetsko stanje uzrokovano nedostatkom melanina u koži, kosi i očima. Javlja se u svim etničkim i rasnim grupama, a albino osobe neretko imaju razne komplikacije s kožom i vidom, tako da moraju da budu izuzetno oprezni. Sjueli može da vidi samo osam do deset odsto, pa su joj oči izuzetno osetljive na jako svetlo. Pošto ne može direktno da gleda u svetlost, na većini fotografija ona žmuri.

„Ona radi kao model kako bi podigla svest o albinizmu i pokazala drugima da su i osobe sa invaliditetom normalne i da mogu savršeno da učestvuju u društvu“, kazala je njena sestra za portal Bored Panda.

To joj za sada ide odlično kroz modu.

„U modelingu različitost je blagoslov, a ne prokletstvo i daje mi prostor za podizanje svesti o albinizmu“, kazala je Sjueli.

Osim nje, danas je sve više modela koji su drugačiji od većine i to bi vremenom trebalo i moralo da postane normalno.

“Želim da druga deca sa albinizmom – ili bilo kojim oblikom invaliditeta ili različitosti – znaju da mogu da budu šta god žele. Ljudi mogu da kažu da ne možete nešto, ali možete, samo pokušajte“, kazala je Sjueli za BBC.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs