Obavezno pročitajte!

Čuvajte zube dok su još zdravi: Kako da sprečite preskupe i bolne operacije!

Zube osnažuju i čuvaju namirnice bogate kalcijumom, poput spanaća, jogurta i sardina, magnezijum čuva zube od karijesa, a bakar pomaže u obnovi tkiva, desni i zuba

Saveti stručnjaka
Autor:
Čuvajte zube dok su još zdravi: Kako da sprečite preskupe i bolne operacije!
Foto: Shutterstock

S godinama kiseline nagrizaju zubnu gleđ i na njenoj se se površini stvaraju pukotine pa zubi poprimaju boju hrane i postaju sve tamniji.

Na lisit hrane i pića koji su najveća pretnja belini zuba su čajevi, kafa i gazirani sokovi kao i jako pigmentirane namirnice.

- Usled delovanja hrane i kiseline na zubima se stvara plak u kojem živi mnogo bakterija. Ako te bakterije hranimo ugljenim hidratima iz namirnica koje jedemo, one stvaraju mlečnu kiselinu koja je krivac za nastanak karijesa. U kiseloj sredini kalcijumove soli u zubima se otapaju pa zubi propadaju - objašnjava Mirna Trumbetaš, dipl. ing. nutricionista.

Jesti što više povrća

Ističe da je važno jesti namirnice koje će neutralizovati kiselost u ustima i probavnom sistemu. Štetnu kiselinu nastalu unosom hrane, kao što su na primer jednostavni ugljeni hidrati i namirnice životinjskog porekla, najučinkovitije će neutralizovati povrće bogato mineralima kao što su kalcijum i magnezijum, pa ga zato treba jesti što više.

- Jednostavni ugljeni hidrati skrivaju se u slatkišima, grickalicama, pekarskim proizvodima, kapućinu i gaziranim napicima, sokovima i svim ostalim gotovim proizvodima na čijoj deklaraciji možete pročitati šećer, glukozno fruktozni sirup i slično - upozorava nutricionistkinja.

Zubima dragi minerali

Ako se takva hrana, poput slatkiša, jede nekoliko puta na dan, bakterije su tokom celog dana opskrbljene najboljom hranom, a to pogoduje nastanku karijesa, upozorava naša sagovornica.

Naglašava da su, uz kalcijum i fosfor, za zdravlje, zubi neverovatno važni i minerali magnezijum, cink, bakar i bor koji pridonose jačanju i boljem kvalitetu zuba. Ali namirnice bogate kuhinjskom solju, poput grickalica i gotovih jela, kofein iz kafe i gaziranih napitaka, pospešuju izlučivanje kalcijuma iz organizma pa time slabe zube.

- Gotove i polugotove proizvode, kao i sokove, ostale navedene namirnice koje mogu pridoneti karijesu ili podsticati izlučivanje kalcijuma iz organizma trebalo bi potpuno izbaciti iz ishrane i jesti što više namirnica koje su bogate kalcijumom, poput brokolija, susama, celera, sira, blitve, spanaća, jogurta, kupusa, mleka i ribe, a naročito sardina. Recept za zdrave zube je raznovrsna ishrana bogata voćem i povrćem, ceelim ugljenim hidratima i kvalitetnim belančevinama, dok slatkiše treba smanjiti na minimum pa ih niko ne jesti između obroka, nego uz obrok - savetuje nutricionistkinja Trumbetaš.

Male četkice za zube

Jabuke, celer i šargarepa deluju poput malih, ali delotvornih četkica za zube. Žvakanje tvrdih namirnica pospešuje mišiće vilice ali i lučenje pljuvačke koja smanjuje kiselost u ustima i štiti zube. Uz to, hrskave namirnice masiraju desni i čiste prostor između zuba, a s vremenom mogu ukloniti i tvrdokorne mrlje s njihove površine.

Zubi se peru pola sata nakon obroka

Zube je najbolje prati pola sata nakon obroka, a želite li da ih lagano izbelite i uklonite tamne mrlje od kafe, vina i ostalih namirnica, iščetkajte ih zelenom glinom. Prijatelji zdravog osmeha su i jogurt, blitva, grašak, sardine i jabuke. U jelovnik ubacite i što više luka jer neutralizuje štetno delovanje bakterija u ustima.

Jabuke su idealne za posvetljivanje zuba

Zeleno lisnato povrće, osim kalcijuma i drugih minerala, sadrži i vlakna koja su odličan čistač creva ali i odličan podstrek za zdravu probavu. Grašak je odličan izvor ugljenih hidrata i biljnih belančevina kao i vlakana.

Sardine obiluju kalcijumom i fosforom koji će ojačati zube, a jabuke, bogate antioksidansima i prehrambenim vlaknima, čiste zube i treniraju vilične mišiće, kaže nutricionistkinja Trumbetaš. Blago kisela priroda jabuke u kombinaciji s grubim, vlaknima bogatim, mesom čine ih idealnim namirnicama za čišćenje i posvetljivanje zubi.

Izvori minerala za zdrave i snažne zube

1. Magnezijum

Zubi otporni na karijes imaju u proseku dvostruko više magnezijuma. Izvori su zeleno povrće, proizvodi od integralnog brašna, mleko, jaja, riba, mahunarke, školjke, orašasti plodovi, meso kao i žitarice od celog zrna.

2. Bakar

Pomaže pri stvaranju kolagena koji obnavlja tkiva, desni i zube. Ima ga u školjkama, kakaau, jetri, bubrezima, suvom grožđu, grašku, orašastim plodovima i pivskom kvascu.

3. Cink

Učestvuje u stvaranju vezivnog tkiva, zubi i kostiju. Odličan izvor su jetra, crveno meso, žumanca, integralno brašno, morski plodovi, mlečni proizvodi, povrće i žitarice.

4. Fosfor

Najzastupljeniji je mineral u telu, a 80 posto fosfora je u zubima i kostima. Izvori fosfora su meso, mleko i mlečni proizvodi, mahunarke, voće i zeleno lisnato povrće.

5. Bor

Uz vitamin D koji utiče na apsorpciju i iskoristivost kalcijuma, sadrži ga paradajz, kruške, šljive, suvo grožđe, urme, bobičasto voće, jabuke, agrumi, avokado, grožđe, sojino brašno, orašasti plodovi i med.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs