reč stručnjaka

AKO PIJETE KAFU UJUTRU PRE DORUČKA MOŽE DOĆI DO OZBILJNOG ZDRAVSTVENOG PROBLEMA: Ni ne slutite koje sve posledice donosi

Ako popijemo kafu ujutru pre jela, to može izazvati izazvati razne prosece u organizmu, koji i nisu baš dobri za naše zdravlje.

Saveti stručnjaka
Autor:
AKO PIJETE KAFU UJUTRU PRE DORUČKA MOŽE DOĆI DO OZBILJNOG ZDRAVSTVENOG PROBLEMA: Ni ne slutite koje sve posledice donosi
Šta se dešava u organizmu ako pijemo kafu pre doručka?, Foto: Shuterstock

Miris kafe gotovo da ne može ništa da nam zameni kada se probudimo, te većina čim otvori oči prvo skuva svoj omiljeni napitak i popije. Međutim, britanski naučnici su sproveli jedan eksperiment i došli su do vrlo bitnih saznanja.

Naime, prema rezultatima istraživanja, ukoliko popijemo šoljicu crne kafu pola sata pre doručka može doći do podizanja nivoa šećera u krvi. Studija je potvrdila da se ova negativna posledica dešava praktično odmah, a nivo glukoze poraste za 50 odsto. Ispostavila se da pored benefita koje nam donose, kafa u udređenim situacijama može i naškoditi našem telu.

Kafa
foto: Shuterstock

Zbog čeka dolazi do povećanja šećera u krvi?

Postoje dva razloga koja uzrokuju tu pojavu. Kofein blokira adenozin, koji zapravo kontroliše proizvodnju insulina u našem telu i pomaže ćelijama da efikasno reaguju na ovaj hormon za regulaciju glukoze. Upravo ispijanje kafe pre obroka može da smanji lučenje insulina, što znači da će šećer skočiti.

Sa druge strane, kofein ima mogućnost da utiče i na povećanje nivoa hormona stresa u telu. Zauzvrat, kortizol i adrenalin povećavaju šećer u krvi kako bi obezbedili energiju za borbu protiv stresa. Zato, prema savetima lekara, prvo doručkujte, pa onda uživajte u svom omiljenom napitku.

Kafa
foto: Shutterstock

Nutricionisti ističu da bi kafu trebali da pijemo umereno, obraćajući pažnju na funkcionisanja vlastitog tela i naše potrebe za kofeinom.

Koliko je preporučljivo popiti kafe tokom dana?

Lekari savetuju da je do 400 mg kofeina dnevno sigurna mera za većinu zdravih odraslih osoba. Ovo ne važi jedino za trudnice, kojima se preporučuje da ograniče količinu kofeina do 200 mg dnevno – što odgovara količini od dve šoljice kafe.

Kafa
foto: Shutterstock

Ovo su količine kofeina u proizvodima koje obično konzumiramo (jedna šoljica):

  • obična (turska) kafa: 100 mg kofeina
  • filter/nes kafa: 140mg kofeina
  • espresso kafa: 50 mg kofeina
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

KafaDoručak