EVO ŠTA SE DEŠAVA NAŠEM ORGANIZMU KAD U KAFU STAVIMO SO UMESO ŠEĆERA: Stručnjaci otkrili neverovatnu stvar

Zašto treba da se sipa so u kafu mnogi bi se zapitali, a stručnjak otkriva šta ovaj sastojak radi.

Lifestyle
22:33h Autor:
EVO ŠTA SE DEŠAVA NAŠEM ORGANIZMU KAD U KAFU STAVIMO SO UMESO ŠEĆERA: Stručnjaci otkrili neverovatnu stvar
Zašto treba da se sipa so u kafu, Foto: Shutterstock

Jedan od omiljenih napitaka koji je neizostavan deo jutarnjih rituala, jeste kafa. Zbog osnovnog sastojka koji kafa sadrži, odnosno kofeina često se nalazi na meti istraživanja, zbog jakog dejstva koje ima.

Mnogi doktori smatraju da trebamo biti oprezni kada je konzumacija kafe u pitanju, kako nam ne bi napravila haosu u organizmu.

Takođe, omiljeni napitak često se kombinuje sa mlekom, šećerom, šlagom i drugim dodacima, a a mnogi veruju da je kafa najbolja onda kada joj ništa ne dodajemo.

Kafa
foto: Shutterstock

Alton Braun, koji je autor mnogih kuvara i ekspert kulinarstva, jednom je u svojoj emisiji otkrio da treba s vremena na vreme soliti kafu, umesto već poznatih dodataka. Naveo je da na jednu šoljicu vode, pomešate dve kašičice kafe sa pola kašičice soli.

So provereno neutrališe gorčinu, koja je česta u kafi i povremeno ume da zasmeta našem želucu. Ovo je potvrdila jedna studija, rađena na Hemijskom univerzitetu u Filadelfiji.

Natrijum neutrališe gorčinu, ali ne samo to, već može poboljšati aromu kafe, kao i neutralisati neprijatnu aromu.

Samo pažljivo

Ovo ne znači da je so i po količini zamena za šećer. Treba biti oprezan sa količinama, dakle, ako stavljate dve kašičice šećera, onda to ne znači da toliko soli treba. Najbolje je pridržavati se gore navedenih mera, koje je preporučio Alton Braun.

Gorčina kafe može da se stvori iz nekoliko razloga.

Pogrešna temperatura vode - ako se kafa kuva na više od 96 stepeni, onda se gubi gorčina. Tamna zrna kafe - što tamnija zrna, to je kafa gorča.

Preprženost zrna - kafa je često pržena na veoma visokim temperaturama, a stepen uprženosti često možete proveriti na pakovanjima kafe.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

KafaKofein