savet stručnjaka

NUTRICIONISTKINJA RUPALI DATA TVRDI: Ovih 7 osnovnih nutrijenata pospešuju mršavljenje! Evo zašto!

Kao što svi znamo, uopšte nije lako smršati. Iako možete naći razne moderne dijete koje obećavaju brzo mršavljenje, zdravstveni stručnjaci navode da najodrživiji način da se oslobodite viška kilograma podrazumeva dobro balansiranu ishranu i zdrav način života.

Saveti stručnjaka
10:35h Autor:
NUTRICIONISTKINJA RUPALI DATA TVRDI: Ovih 7 osnovnih nutrijenata pospešuju mršavljenje! Evo zašto!
Foto: Shutterstock

Prema rečima nutricionistkinje Rupali Date, balansirana ishrana je „režim ishrane koji obuhvata svaki osnovni nutrijent potreban telu za dobro zdravlje, prevenciju bolesti itd. Ne postoji jedna namirnica koja može da opskrbi vaš organizam svim osnovnim nutrijentima. Zato moramo u ishranu da uvrstimo različite namirnice kako bismo bili sigurni da unosimo sve nutrijente u dovoljnoj količini.”

Evo kojih 7 osnovnih nutrijenata (i njihovih izvora) mogu da pomognu kod mršavljenja:

Proteini

Ako volite da vežbate, onda sigurno znate koliko su proteini važni u zdravoj ishrani. Oni su jedan od osnovnih nutrijenata koji pomažu kod mršavljenja. Proteini nas dugo drže sitim i tako nam pomažu da izbegnemo unos nepotrebnih kalorija. Neki od najboljih izvora proteina su jaja, mahunarke, piletina, žitarice sa celim zrnom (ovas, crveni proso itd) i drugo.

Vlakna

Dobar metabolizam pomaže da se ubrza mršavljenje. Zato stručnjaci preporučuju da u ishranu za mršavljenje unesete dovoljnu količinu vlakana kako biste podstakli varenje i metabolizam, čime se dodatno ubrzava mršavljenje. Neki od najboljih izvora vlakana su orašasti plodovi, mahunarke, žitarice sa celim zrnom, zeleno povrće itd.

Omega-3 masne kiseline

Ako ste mislili da ishrana za mršavljenje podrazumeva da se uopšte ne unose masti, onda se grdno varate. Organizmu je potrebna odgovarajuća količina zdravih masti da bi dobro funkcionisao, a i da bismo se oslobodili sala sa stomaka – omega-3 masne kiseline su takav primer. Neki od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina su riba, orašasti plodovi, lisnato povrće itd.

Vitamin C

Našem telu je potrebna detoksikacija da bi pravilno funkcionisalo. Zato su nam neophodni nutrijenti bogati antioksidansima da bismo izbacili toksine i sprečili štetu koju u organizmu mogu da naprave slobodni radikali. Nutrijent bogat antioksidansima je vitamin C. Ne samo da pomaže da se oslobodimo toksina, već i ubrzava proces mršavljenja. Među najboljim izvorima vitamina C su pomorandža i drugo citrusno voće.

Kalijum

Jedna studija objavljena u časopisu Nutrient ustanovila je da povećan unos kalijuma pomaže da se smanji BMI, što može da pomogne kod mršavljenja. I to nije sve. Kalijum takođe pomaže da se ubrza metabolizam koji ima važnu ulogu u oslobađanju od viška kilograma. Neki izvori kalijuma su orašasti plodovi, leblebije, lan, pasulj i drugo.

Gvožđe

Da li i gvožđe pomaže kod mršavljenja? Pored toga što sprečava malokrvnost, ovaj nutrijent takođe prenosi kiseonik do naših ćelija i mišića, što zauzvrat pomaže u sagorevanju masti. Cvekla, gambori, sušeno voće itd. su neki od najboljih izvora gvožđa.

Cink

Kao što je pokazala jedna studija objavljena u časopisu specijalizovanom za dijabetologiju i metabolički sindrom dmsjournal, pojačan unos cinka uz ishranu sa ograničenim brojem kalorija može da ima povoljan uticaj na telesnu težinu i gojaznost. Bademi, susam, mahunarke itd. su neki od najboljih izvora cinka.

Pored toga što reguliše telesnu težinu, svaki od ovih nutrijenata ima nekoliko drugih osobina koje su dobre za opšte zdravlje. Samo nemojte da zaboravite da se uvek posavetujete sa stručnjakom pre nego što promenite ishranu i način života – zato što, kao što kaže Rupali Data, definicija zdrave ishrane se razlikuje od osobe od osobe.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs