Onkolog Majk Hajmem tvrdi da je heljda najmoćnija namirnica koju možemo da uvrstimo u ishranu. Postoji mnogo pozitivnih strana ove žitarice, a doktor izdvaja 6 najznačajnihih benefita:
Lečenje virusa i jačanje imuniteta
Helja je već decenijama vrlo popularna u tradicionalnoj medicini, a njene lekovite strane je priznala i savremena medicina, pa se tako ona preporučuje kod prehlada i virusa. Heljda napada patogene i bakterije, uništava ih, a ujedno i pomaže u jačanju imunog sistema.
Čisti i jača krvne sudove
Heljda jača zidove krvnih sudova toliko dobro da je i farmaceutske korporacije koriste u proizvodnji lekova. Heljda je posebno korisna za ljude koji pate od aterosklerotskih poremećaja i dijabetesa. Kaša od heljde pomaže kod varikoznih vena, srčanih i vaskularnih tegoba.
Leči anemiju
Heljda je bogata gvožđem, pa se preporučuje osobama koje pate od anemije. Redovna upotreba heljde nadoknadiće taj nedostatak.
Pomoć u mršavljenju
Odavno se heljda koristi kao glavna namirnica u raznim programima ishrane i dijetama. Ona je ukusna i niskokalorična namirnica. Bogata je mkroelemenktima koji pomažu da se brže zasitite. Sprečava napade gladi, ali i smanjuje želju za slatkišima.
Preporučuje se trudnicama
Ova žitarica sadrži visok sadržaj folne kiseline, koja je posebno neophodna za zdravlje trudnica i fetusa, jer pospešuje hematopoezu i čini telo otpornijim na negativne efekte okruženja.
Smanjuje rizik od raka
Možda najznačajniji benefit za organizam koji ima heljda je moć da smanji rizik od nastanka raka i blokira razvoj već postojećih ćelija raka. Sastav heljde pomaže telu da postane jače i otpornije na sve vrste karcinoma, što je i dokazano nedavnim istraživanjem. Doktor Hajmen preporučuje da se heljda barem jednom nedeljno nađe na našoj trpezi.