Samoprovera

5 načina za otkrivanje raka: Promene koje možete sami da primetite!

Onkološke bolesti su pošast novog doba. Najbolja zaštita od njih je samokontrola i redovno javljanje lekarima radi ranog utvrđivanja bolesti

Saveti stručnjaka
Autor:
Foto: Shutterstock

1. Pažljivo pogledajte sebe

 

Prema statističkim podacima, najčešće se neoplazme javljaju na koži. Od svih zabeleženih slučajeva, 14,2% je maligni melanom - jedan od najagresivnijih tumora.

 

Melanomi se ne mogu prepoznati  odmah, pošto mnogo liče na obične mladeže, ali se neoplazma čak i vizuelno razlikuje od zdravog tkiva. Zbog toga se preporučuje sistematski pregled tela, pažljivo proučavanje svakog mladeža i staračkih pega, posebno onih nastalih nedavno. Zbog toga je verovatno da ćete otkriti rak kože u ranoj fazi kada je lečenje najefikasnije.

 

2. Kontrola težine

 

Često se rak razvija u našem telu, a da pri tome ne osećamo ni jednu tegobu. Recimo, može se desiti da spavamo dovoljno, pravilno jedemo i odmaramo se, ali smo stalno umorni.

 

Ili, nismo promenili navike u ishrani, ali kilogrami se prosto "tope". U veći slučajeva, karcinom želuca, pankreasa, jednjaka ili pluća, se krije iza velikog i nenadanog gubitka težine.

 

3. Genetske analize

 

Predispozicija za mnoge vrste karcinoma je nasledna karakteristika, a genetsko testiranje otkriva mutacije koje potencijalno mogu da dovedu osobu u rizik od raka. Ako je neko u porodici već imao rak, preporučuju se ove analize.

 

Na primer, na razvoj karcinoma dojke utiču posebni geni BRCA1 i BRCA2. Ako žena ima bilo šta od toga, može da se kaže da spada u rizičnu grupu.

 

4. Mamografija

 

Mamografija je savremena vrsta dijagnoze ili pregleda mlečnih žlezda pomoću rendgenskih zraka. Svaka žena u dobi od 40 do 45 godine, mora se jednom podvrgnuti mamografiji, a od pedesete godine života, barem jednom u dve godine mora otići na ovaj pregled.

 

 

5. Rak pluća

 

Rak pluća je jedan od lidera među karcinomima kod nas. Prema podacima, od ove bolesti oboli svaki peti pušač. U rizičnu grupu spadaju oni koji su prestali sa pušenjem pre manje od 15 godina. 

 

Postoji metoda pomoću koje određujete da li spadate u rizik od raka pluća: množite broj popušenih cigareta sa brojem godina kada ste pušili, pa dobijeni broj podelite sa 20. Ako je indeks veći od 25, osoba je u rizičnoj grupi. 

 

 

Pažljivo posmatrajte promene na svom telu, vodite računa o svakoj sitnici i na vreme se kontrolišite.

Stil.kruir.rs

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...