PREPORUKA

Bez otečenih ruku i nogu: 6 efikasnih načina da sprečite zadržavanje vode u organizmu!

Nije tako teško kao što možda mislite.

Saveti stručnjaka
Autor:
Bez otečenih ruku i nogu: 6 efikasnih načina da sprečite zadržavanje vode u organizmu!
Foto: Profimedia

Zadržavanje vode nastaje kada se višak tečnosti nakupi u vašem telu. Poznat je i kao retencija tečnosti ili edem. Zadržavanje vode se odvija u cirkulacijskom sistemu ili unutar tkiva i šupljina. Može izazvati oticanje ruku, stopala, gležnjeva i nogu. Postoji nekoliko razloga zašto se to događa, od kojih mnogi nisu ozbiljni. Neke žene doživljavaju zadržavanje vode tokom trudnoće ili pre menstrualnog ciklusa.

Ljudi koji su fizički neaktivni, takođe mogu biti pogođeni. Međutim, zadržavanje vode može biti i simptom teškog medicinskog stanja kao što je bolest bubrega ili srčana insuficijencija. Ako imate naglu ili ozbiljnu retenciju vode, odmah potražite medicinsku pomoć. Ipak, u slučajevima kada je oticanje blago i nije deo nekog ozbiljnijeg zdravstvenog stanja, možda ćete moći da smanjite zadržavanje vode sa nekoliko jednostavnih trikova:

Evo 6 načina za efikasno smanjenje zadržavanja vode:

1. Jedite manje soli

So se pravi od natrijuma i hlorida. Natrijum se vezuje za vodu u telu i pomaže održavanju ravnoteže tečnosti unutar i izvan ćelija. Ako često jedete slane obroke, kao što su mnoge prerađene hrane, vaše telo može zadržati vodu. U stvari, ove namirnice su najveći izvor natrijuma. Najčešći savet za smanjenje zadržavanja vode je smanjenje unosa natrijuma. Međutim, dokazi koji stoje iza toga su različiti. Nekoliko studija je otkrilo da povećani unos natrijuma dovodi do povećanog zadržavanja tečnosti u telu. S druge strane, jedna studija kod zdravih muškaraca nije našla isti efekat, tako da rezultati mogu zavisiti od pojedinca.

2. Povećajte unos magnezijuma

Magnezijum je veoma važan mineral. U stvari, on je uključen u više od 300 enzimskih reakcija koje održavaju funkcionisanje tela. Štaviše, povećanje unosa magnezijuma može pomoći da se smanji zadržavanje vode. Jedna studija je utvrdila da 200 mg magnezijuma dnevno smanjuje zadržavanje vode kod žena sa predmenstrualnim simptomima (PMS). Druge studije kod žena u PMS-u su pokazale slične rezultate. Dobri izvori magnezijuma su orašasti plodovi, cela zrna, tamna čokolada i lisnato zeleno povrće.

3. Povećajte unos vitamina B6

Vitamin B je grupa od nekoliko povezanih vitamina. Oni su važni za formiranje crvenih krvnih zrnaca i služe mnogim drugim funkcijama u telu. Pokazano je da vitamin B6 smanjuje zadržavanje vode kod žena sa predmenstrualnim sindromom. Hrana bogata vitaminom B6 uključuje banane, krompir, orase i meso.

4. Jedite više hrane bogate kalijumom

Kalijum je mineral koji vrši nekoliko važnih funkcija. Na primer, pomaže da se pošalju električni signali koji drže telo u pokretu. To takođe može biti od koristi za zdravlje srca. Čini se da kalijum smanjuje zadržavanje vode na dva načina, smanjenjem nivoa natrijuma i povećanjem proizvodnje urina. Banane, avokado i paradajz su primeri hrane sa visokim sadržajem kalijuma.

5. Izbegavajte rafinisane ugljene hidrate

Konzumiranje rafiniranih ugljenih hidrata dovodi do brzog povećanja nivoa šećera u krvi i nivoa insulina. Visoki nivoi insulina uzrokuju da vaše telo zadrži više natrijuma povećavajući time reapsorpciju natrijuma u ​​bubrezima. To dovodi do veće zapremine tečnosti u vašem telu. Primeri rafiniranih ugljenih hidrata uključuju prerađene šećere i žitarice, kao što su običan šećer i belo brašno.

Stil.kurir.rs

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs