Ovo ne smete da radite

Kad nestane struja: 7 grešaka opasnih po život koje svi pravimo!

Situacija kada morate biti posebno pažljivi

Zanimljivosti 03.03.2020. - 10:55h Autor: Stil.kurir.rs
Foto: Shutterstock

Kad nestane struja situacija nije baš najprijatnija, budući da smo od nje gotovo zavisni. Ipak, to se dešava, pa bi uvek trebalo imati na umu šta se tada sme raditi, a šta ne kako biste zaštitili sebe i svoje voljene.

 

Morate biti pažljivi, jer mnoge stvari koje ljudi rade kada struja nestane jer misle da pomažu, zapravo su veoma opasne!

 

Evo kojih 7 stvari ne smete da radite:

 

1. Paljenje sveća

 

Kada struja nestane, naročito uveče, prva reakcija je da upalimo sveće. To je dobra ideja samo kada neprestano nadgledate sveću, jer lako mogu da se prevrnu i izazovu požar ili oštete nameštaj. Ni za živu glavu ne ostavljajte sveće upaljene kad spavate!

 

Bolje rešenje je lampa na baterije, koju uvek treba imati pri ruci za ovakve slučajeve, i koja pritom pruža više svetlosti od sveće.

 

2. Ubijanje dosade na mobilnom telefonu

 

Pošto televizor i komjuter ne rade bez struje, a laptop se brzo prazni, najlakše posežemo za mobilnim telefonom kao jedinom zabavom. To je greška jer se i telefoni brzo prazne, naročito ako igrate igrice, pa ako treba nekog hitno da nazovete, imaćete mrtav telefon i moraćete da se snađete bez pomoći.

 

Ne shvatajte ovo olako - šta ako vam zatreba pomoć policije, vatrogasaca ili hitne medicinske pomoći?

 

Kad pas hoće da vas napadne: Kako da se spasite i prođete bez ujeda!

foto: Profimedia

3. Ignorisanje električnih uređaja

 

Ako je nestanak struje najavljen za određeno vreme, unapred isključite sve uređaje iz struje pre nestanka. Iznenadni prestanak napajanja u svim uređajima zaista može da izazove oštećenja na uređajima, kao i iznenadni nalet struje kada se ponovo uključi. Ostavite jednu lampu uključenu u struju kako biste bili obavešteni kada ponovo dođe.

 

4. Otvaranje frižidera

 

Bez struje frižideri će čuvati hranu bezbednom otprilike naredna 4 sata, ali samo ako ga ne otvarate dok nema struje. Što ga više otvarate, veće su šanse da se hrana brže pokvari.

 

Zašto u veš mašinu treba stavljati tenisku lopticu, a obuću nikada: Ekspert otkriva 7 sjajnih caka za pranje rublja!

foto: Profimedia

5. Vađenje hrane iz zamrzivača

 

Ne zaboravite da zamrznuta hrana može da posluži kao izolator koji drugu hranu duže čuva hladnom. Pun zamrzivač očuvaće hrane mnogo bolje nego polupun.  

 

6. Ignorisanje saobraćajnih pravila

 

Kada semafor ne radi, budite dodatno pažljivi. Ponašajte se kao da je u pitanju znak stop i krenite dalje onda kada ste sigurni da je 100 % bezbedno. Poštujte i pravilo desne strane.

 

7. Rasipanje vode

 

Sveža, čista pijaća voda jedna je od najvžanijih stvari koja vam je potrebna prilikom nestanka struje. Svaka kuća treba da ima makar jedan balon u rezervi za ovakve slučajeve.

 

(Stil.kurir.rs)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...