OBAVEZNO Pročitajte

Blokiraju metastaze raka i nalaze se u ovoj hrani: Ovih 8 nutrijenata su spas od onog najgoreg!

Mogu se naći u raznim namirnicama i svi stimulišu programiranu smrt ćelija raka i time sprečavaju metastaze na druge delove tela!

Saveti stručnjaka
11:46h Autor:
Blokiraju metastaze raka i nalaze se u ovoj hrani: Ovih 8 nutrijenata su spas od onog najgoreg!
Foto: Profimedia

Ovih 8 nutrijenata se mogu naći u raznim namirnicama, i stimulišu apoptozu ćelija raka (kada sama ćelija sprovodi programiranu smrt tj. izvršava samoubistvo i ne javlja se zapaljenska reakcija), sprečavaju angiogenezu i, shodno tome, suzbijaju formiranje raka i širenje metastaza na druge delove tela!

Ishrana igra važnu ulogu, kako u prevenciji raka, tako i u promovisanju rasta i metastaza tumora. Studije u Sjedinjenim Američkim Državama pokazale su da je 75% -85% dijagnoza raka uzrokovano nezdravim načinom života i da se može sprečiti promenom prehrambenih navika. Istraživači veruju da se 30% smrtnih slučajeva uzrokovanih rakom danas može sprečiti samo pravilnom ishranom!

8 najboljih hranljivih materija koje možete jesti svakodnevno da biste izbegli rak:

  • Ursolična kiselina
  • Vitamin D
  • Kurkumin
  • EGCG (Epigalokatehin galat)
  • Sulforafan
  • Kvercetin
  • Apigenin
  • Luteolin

Uključivanje u ishranu proizvoda koji sadrže ove supstance pomoći će u suzbijanju rasta, značajno smanjiti rizik od razvoja i čak će preokrenuti napredovanje raka!

1. Ursolična kiselina

Ova kiselina je biljno ulje i fitonutrijent. Nalazi se u biljkama - kao što su bosiljak, origano, kora jabuke i borovnica. Jedna od ključnih karakteristika ćelija raka je njihova sposobnost da poremete mehanizam ćelijske apoptoze (programirana smrt ćelije). Ova programirana smrt ćelije može se posmatrati kao samoubistvo ćelija kako bi se sprečilo intracelularno oštećenje.

Poremećaj apoptoze dovodi do povećanja metastaza i rasta tumora. Povećanje potrošnje ursolične kiseline uključeno je u lečenje raka pankreasa, grlića materice, pluća, debelog creva, kože i grudi. Dokazano je da ursolična kiselina uništava mehanizme preživljavanja ćelija raka. Posebno treba istaći da ursolična kiselina izaziva apoptozu, čime se inhibira reprodukcija oštećene DNK i metastaza!

2. Vitamin D

Vitamin D je veoma važan za proizvodnju antikancerogenog proteina, GC makrofagnog faktora aktivacije (FAM). Ovaj protein potiskuje metastaze raka i čak može da preokrene njihovo širenje. Svakodnevno uzimanje zdrave doze vitamina D podržava sintezu GC FAM-a i, shodno tome, zaustavlja receptore i enzime koji izazivaju rak.

PAM (faktor aktivacije makrofaga, protein za vezivanje vitamina D) je drugi protein povezan sa smanjenjem aktivnosti raka. On direktno stimuliše odgovor imunog sistema, inhibirajući time rast krvnog suda (angiogenezu) potrebnu za migraciju ćelija raka i rast tumora. PHAM je potreban vitamin D za transport kroz krvne sudove. Vitamin D efektivno inhibira rast i razvoj tumora i metastaza kod raka prostate, dojke, kolona i melanoma.

Povećajte nivo vitamina D svakodnevnim izlaganjem suncu, bez upotrebe proizvoda za zaštitu od sunca. Uključite hranu bogatu vitaminom D, uključujući losos, organsku hranu i domaća jaja, pečurke, fermentisane (nepasterizovane) mlečne proizvode ili punomasno mleko domaćih krava.

3. Kurkumin

Kurkumin je deo kurkume, koji joj daje žutu boju. To je moćan antioksidant koji može da spreči i leči bolesti koje su povezane sa hroničnim upalama, uključujući rak. Kurkumin se tradicionalno koristi kao lek u kineskoj i indijskoj medicini za lečenje raznih bolesti. Kao terapeutsko sredstvo, kurkumin je uključen u brojne medicinske preparate koji podržavaju imuni sistem, jer reguliše apoptozu i inhibira rast ćelija raka. Istraživanja su pokazala da kurkumin deluje kao snažan antioksidant.

On takođe blokira proizvodnju TNF-a (faktor tumorske nekroze), koji pojačava proinflamatorne signale i stimuliše rast tumora. Kliničke studije su pokazale da kurkumin sprečavanje napredovanje ćelija raka i metastaze u različitim vrstama raka, uključujući dojke, pluća, matericu, jajnike, bubrege, bešiku, mozak, jetru, pankreas, krv, debelo crevo i rektum. Dodajte kurkumin u ishranu uvodeći začine u marinade, supe, čili sos i čorbe, biljne čajeve ili pripremite takozvano "zlatno mleko" (mešavina žutog kurkumskog začina sa kokosovim mlekom ili kokosovim uljem).

4. EGCG (Epigalokatehin galat) - najviše ga ima u zelenom čaju!

Antikancerogeno dejstvo EGCG (epigalokahetin-3-galat) je detaljno proučavano više od tri decenije. EGCG je poznato polifenolno jedinjenje, čija je najveća koncentracija prisutna u zelenom čaju.

Smatra se da EGCG usporava rast tumora u različitim organima, kao što su prostata, bešika, jetra, creva, pankreas, pluća i usta. Uprkos činjenici da biološki mehanizmi kojima ovaj nutrijent potiskuje ćelije raka još uvek nisu jasni, nedavno je otkriveno da se EGCG veže za receptor za 67LR proteina, koji je odgovoran za aktivnost raka.

Svakodnevno konzumirajte zeleni čaj: Osetićete ovih 5 promena u organizmu!

foto: Shutterstock

Spajanjem kancerogenog proteina, EGCG suzbija metastaze, sprečavajući angiogenezu, koja je odgovorna za migraciju ćelija raka. EHKG takođe stimuliše apoptozu, podržavajući uništavanje ćelija raka. Visok sadržaj ECGK u zelenom čaju pomaže u održavanju zdravlja tela. Istraživanja pokazuju da dnevna konzumacija zelenog čaja poboljšava crevnu mikrofloru, koja je zauzvrat veoma važna za optimizaciju imunog sistema. Najmanje jedna šoljica zelenog čaja svaki dan u kombinaciji sa celokupnom hranom i biljnom ishranom može da podrži telo u borbi protiv hroničnih bolesti i da spreči rak!

5. Sulforafan

Sulforafan je jedna od najboljih hemoprotektivnih supstanci koje sprečavaju stvaranje slobodnih radikala i rast tumora. Smanjuje zapaljenje i štiti od rasta tumora, podržavajući prirodnu detoksikaciju, koja ima za cilj eliminisanje toksina i poboljšanje imunološkog odgovora. Sulforafan je pokazao svoju sposobnost da se bori protiv širenja raka suzbijanjem aktivacije ćelija raka.

Sprečite začepljenje arterija: 6 moćnih namirnica koje štite od srčanog udara!

foto: Profimedia

On inhibira metastaze u raku slezine, debelog creva, prostate, stomaka i grudi. Brokoli je jedan od najefikasnijih proizvoda koji suzbija širenje raka u vašem telu. U jelovnik treba uključiti i kupus, prokelj, brokoli, karfiol i drugo slično povrće. Ovi proizvodi imaju visok sadržaj hemoprotektora - glutation, aminokiseline, hlorofil, razne vitamine i hranljive materije!

6. Kvercetin

Kvercetin je super antioksidant koji stimuliše prirodnu detoksikaciju organizma i pokazuje svojstva protiv raka. Visok sadržaj kvercetina u vašoj ishrani inhibira rast ćelija raka, smanjuje oštećenja izazvana oksidacijom i inhibira aktivnost mutantnog gena P53 povezanog sa rastom tumora. Ovaj flavonoid pokazuje obećavajuće rezultate u lečenju karcinoma dojke, krvi, pluća, creva i neuroblastoma.

Crni i crveni luk čine čuda za štitnu žlezdu: Ruski lekar pronašao spas za obolele!

foto: Shutterstock

Kvercetin se nalazi u velikim količinama u luku, kaparima, kupinama, malinama, crnom i zelenom čaju, tamnim trešnjama, kakao prahu, kupusu, jabukama i travama - žalfiji i peršunu.

7. Apigenin

Ovaj flavonoid pokazuje hemopreventivna svojstva, inhibira rast ćelija raka u nova tkiva i rast tumora. Apigenin smanjuje aktivnost slobodnih radikala i pomaže u uklanjanju toksina iz organizma. Koristi se za održavanje zdravlja želuca, bubrega, jetre i krvi. Istraživači su otkrili da je topikalni tretman, uključujući ekstrakt apigenina, efikasan u suzbijanju razvijanja raka kože i smanjenju oštećenja kože usled izlaganja UV zračenju.

Čudesni crveni grejpfrut: Sprečava kardiovaskularna oboljenja, štiti od raka!

foto: Shutterstock

Apigenin se nalazi u brojnom voću i povrću - grejpfrutu, pomorandži i luku. Takođe se nalazi u biljnim napicima, uključujući čaj od kamilice. Jedan od najboljih izvora hrane za apigenin koji lako možete dodati vašoj ishrani je peršun. Dodajte peršun kao začine salatama i svojim omiljenim jelima.

8. Luteolin

Luteolin je još jedan anti-tumorski flavonoid koji je deo biljne ishrane. Luteolin se nalazi u zelenom biberu, čaju od kamilice i celeru. Dokazano je da njegova antioksidativna svojstva štite pluća, jetru i srčana tkiva od upale, kao i da se bore protiv degenerativnih efekata aktivnosti raka. Naučnici su uvereni da ovi flavonoidi citrusa - luteolin i apigenin - uprkos niskim koncentracijama u proizvodima, imaju značajniji preventivni antikancerogeni učinak od običnih proizvoda.

Luteolin ometa aktivaciju ćelija raka, potiskuje enzime pro-karcinoma, blokira akumulaciju karcinogena u novim tkivima i pomaže uništenju toksičnih agenasa.

Stil.kurir.rs

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs