PREPORUKA

Šetnja je najbolji lek: Počnite već danas!

Samo 15-30 minuta šetnje svakog dana može drastično poboljšati ne samo vaš izgled, već i celokupno zdravstveno stanje

Saveti stručnjaka 07.03.2019. - 18:36h Autor: Stil
Foto: Profimedia

Da li ste ikada čuli Hipokratovu izreku: "Šetnja je najbolji lek"? Samo 15-30 minuta šetnje svakog dana može drastično poboljšati ne samo vaš izgled, već i celokupno zdravstveno stanje. Besplatno je, lako i ne zahteva puno truda!  Pa onda, zašto ne bismo šetali? 

 

Evo na šta sve šetnja pozitivno utiče: 

 

Pozitivne promene u mozgu 

 

Šetanje sprečava ranu pojavu demencije, smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti i popravlja sveukupno mentalno zdravlje čoveka. A da ne pominjemo da redukuje stres i održava visok nivo endorfina

Poboljšava vid 

 

Iako možda deluje da su oči poslednja stvar koja može biti povezana sa nogama, hodanje zapravo ima koristi i za zdravlje očiju. Može čak da pomogne u borbi protiv glaukoma time što olakšava očni pritisak. 

 

Prevencija srčanih oboljenja 

 

Prema Američkoj asocijaciji za srce, hodanje nije ništa manje efikasno nego trčanje kada je u pitanju prevencija bolesti ili moždanog udara povezanog sa srcem. Ova aktivnost pomaže u izbegavanju problema sa srcem tako što snižava visoki krvni pritisak i nivo holesterola i poboljšava cirkulaciju krvi. 

 

Povećava volumen pluća 

 

Hodanje je aerobna vežba koja povećava protok kiseonika u krvotoku i pomaže u jačanju pluća, i eliminiše toksine i nepotrebne materije iz pluća. Zbog boljeg i dubljeg disanja mogu se ublažiti i neki simptomi plućnih bolesti

 

Preporodite pluća uz pomoć ove hrane: Namirnice koje savršeno čiste telo od nikotina!

foto: Shutterstock

Dobro utiče na pankreas 

 

Možda je teško poverovati, ali hodanje kao vid vežbanja je mnogo efikasnije sredstvo u sprečavanju dijabetesa od trčanja. Ovo istraživanje pokazuje da je grupa "šetača" pokazala poboljšanje tolerancije glukoze skoro 6 puta (tj. koliko se šećer u krvi apsorbuje u ćelijama) nego u grupi "trkača", tokom perioda od 6 meseci.

 

Poboljšava varenje 

 

30 minuta šetnje svakog dana ne samo da može smanjiti rizik od raka debelog creva u budućnosti, već može i poboljšati našu probavu i konstipaciju pomažući regulisanje rada creva. 

 

Toniranost mišića 

 

Mišićni tonus i gubitak težine (u slučajevima prekomerne težine) takođe se mogu postići hodanjem. Praksa hodanja 10.000 koraka dnevno može se računati kao stvarna vežba u teretani, pogotovo ako dodate neke intervale ili hodate uzbrdo.

Pored toga, nema bolnih mišića narednog dana. 

 

Čvršće kosti i zglobovi

 

Hodanje može osigurati veću pokretljivost zglobova, sprečiti gubitak koštane mase, pa čak i smanjiti rizik od preloma. Fondacija "Artritis" preporučuje da se umereno hoda najmanje 30 minuta dnevno kako bi se smanjio bol u zglobovima, kao i ukočenost i upala. 

 

Oslobađa od bola u leđima

 

Hodanje može postati pravi spasilac za one koji boluju od bolova u leđima tokom napornih vežbi. Pošto je to aktivnost sa malim naporom, neće izazvati više bola ili nelagodnosti, kao što je trčanje. Hodanje doprinosi boljoj cirkulaciji krvi u spinalnim strukturama i poboljšava držanje i fleksibilnost koja je izuzetno važna za zdravu kičmu.

 

Za smireniji um

 

Ako hodanje poboljšava simptome depresije kod pacijenata sa ozbiljnim depresivnim poremećajima, samo zamislite kako nam to može pomoći kada se osećamo slabo ili iscrpljeno. Vesela šetnja sa prijateljem ili voljenom osobom samo će umnožiti osećanje sreće i poboljšati vaše raspoloženje!

 

(Stil.kurir.rs)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...