Recepti

Čisti debelo crevo, sprečava tumore, smanjuje šećer: Suvo grožđe je rajsko voće koje zimi morate da jedete!

Donosimo vam sve narodne lekove sa grožđicama koji se mogu koristiti u lečenju raznih bolesti

Fitnes & Nutricija
10:53h Autor:
Čisti debelo crevo, sprečava tumore, smanjuje šećer: Suvo grožđe je rajsko voće koje zimi morate da jedete!
Foto: Shutterstock

Suvo grožđe nastaje sušenjem grožđa i jedna je od najpopularnijih vrsta suvog voća. To je celovita i zdrava namirnica koja ima niz lekovitih svojstava.

Za njihovu popularnost i širenje po zapadnom svetu zaslužni su drevni Egipćani i Feničani. Zbog dugog roka trajanja od davnina se koriste kao izvor energije na dugim i napornim putovanjima.

Bile su obavezne na brodu Kristofora Kolumba, davale su energiju Robertu E. Peariju tokom pohoda na Severni Pol, astronautu Skotu Karpenteru u svemiru 1962. godine, te vojsci generala Hanibala kod prelaska preko Alpa.

Danas je najviše cenjene zbog prijatnog ukusa i povoljne cene, a odlična su zamena za slatkiše. Najpopularnije su u pripremi kolača, te imaju brojna lekovita svojstva.

Bogatstvo nutrijenata sa zaštitnim delovanjem

Suvo grožđe je odličan izvor energije te sadrži djetalna vlakna i mnoge fitonutrijente. Imaju dvostruko više antioksidansa od svežeg grožđa. Dobar su izvor minerala kalcijuma, železa, mangana, magnezijuma, bakra, flora i cinka, te vitamina B kompleksa: tiamina, riboflavina, piridoksina i folne kiseline.

100 grama grožđica sadrži: 299 kalorija; 79,8 grama ugljikohidrata; 3 grama proteina; 0,5 grama masti; 3,7 grama dijetalnih vlakana (10 posto dnevne potrebe).

Vlakna u grožđicama pomažu u regulaciji težine i holesterola, smanjuju rizik od raka debelog creva, te poboljšavaju probavu.

Grožđice su idealne za sportiste kojima je potrebna energija.

Podmlađuje ceo organizam, sprečava stvaranje teških bolesti: Svi narodni lekovi sa cimetom! (RECEPT)

Zbog svog izuzetnog nutritivnog sastava preporučuju se svima. Kao i drugo sušeno voće, idealne su za konzumaciju u hladnim mesecima kada organizmu pomažu da nadoknadi potrebne vitamine i minerale. Grožđice sadrže i značajnu količinu železa koje direktno pomaže u lečenju anemije. Kompleks B vitamina pomaže u stvaranju novih krvnih ćelija, dok viši udeo bakra pomaže u stvaranju crvenih zrnaca.

Deluju antiupalno i antikancerogeno

Grožđice kao i grožđe sadrže resveratrol - polifenol koji ima snažno antiupalno i antikancerogeno delovanje, a ujedno smanjuje i holesterol. Studije potvrđuju da resveratrol pomaže u zaštiti od melanoma, raka debelog creva i prostate, koronarne bolesti srca, degenerativne bolesti živaca, Alchajmerove bolesti te virusnih i gljivičnih infekcija.

Smanjuje i rizik od moždanog udara. To čini tako da smanjuje aktivnost angiotenzina (hormona koji može uzrokovati povećanje pritiska u krvnim sudovima), a podstiče proizvodnju dušičnog oksida koji opušta krvne sudove. Tamnije sorte grožđica posebno obiluju antocijaninima - antioksidansima koji štite od alergija, upala i tumora.

Čuvaju zdravlje srca i krvnih sudova

Redovna konzumacija grožđica povezuje se sa smanjenjem povišenog krvnog pritiska. Mnogi nutrijenti iz grožđica zaslužni su za to, ali najsnažnije delovanje se pripisuje visokom nivou kalijuma - 100 grama grožđica sadrži čak 749 miligrama kalijuma. Kalijum je mineral koji dokazano smanjuje napetost krvnih sudova i krvnog pritiska.

Regulišu šećer u krvi

U nizu studija pokazalo se da grožđice smanjuju nagle skokove inzulina nakon obroka, koji mogu biti opasni za dijabetičare. Održavaju uravnoteženu apsorpciju šećera u organizmu i regulišu njegov nivo, što je od velikog značaja za obolele od oba tipa dijabetesa.

Grožđice pomažu u oslobađanju hormona leptina i grelina koji daju osećaj sitosti, a to smanjuje mogućnost prejedanja i olakšava držanje dijete.

Jetra je jedan od najvažnijih organa u našem telu: Na ovih 6 načina je svakodnevno uništavate!

Štite zdravlje očiju

Zbog udela polifenolnih fitonutrijenata grožđice su izvanredne za očuvanje dobrog vida. One štite od slobodnih radikala i pomažu u prevenciji makularne degeneraciju, slabljenja vida te katarakte. U njima je prisutan i vitamin A koji je takođe izuzetno važan za dobro očno zdravlje. On smanjuje rizik od pojave katarakte i noćnog slepila.

Smanjuju kiselost organizma

Acidoza - kiselost organizma - može biti metabolička ili respiracijska. Izvor obe kiselosti je želudac. Kiselost organizma može dovesti do mnogih bolesti poput čireva, dermatoza, oštećenja unutarnjih organa, artritisa, gihta, gubitka kose, bolesti srca, tumora i raka. Kalijum i magnezijum iz grožđica su vrlo delotvorni u neutraliziranju kiselina u želučanom soku i regulisanju kiselosti organizma.

Čuvaju zube i kosti

Kalcijum i bor, prisutni u grožđicama, važni su u prevenciji osteoporoze. Bor je makronutrijent bitan za pravilnu izgradnju kostiju i apsorpciju kalcijuma. Naročito je koristan u prevenciji osteoporoze kod žena u menopauzi, a blagotvorno deluje na zglobove i kosti. Bor pomaže u zaštiti usne šupljine i jačanju zubne gleđi. Oleanolična kiselina prisutna u grožđicama igra posebno važnu ulogu u zaštiti zubi od propadanja, karijesa i lomljenja. Sprečava rast bakterija Streptococcus mutans i Porphyromonas gingivalis, glavnih krivaca za karijes.

Recept protiv bolova

Prelijte svetle grožđice votkom ili rakijom i prekrijte ih gazom. Ostavite najmanje sedam dana dok alkohol potpuno ne ispari. Nakon toga držite ih u vlažnoj posudi i jedite devet bobica dnevno.

Emocije izazivaju bolesti: Srce strada od briga, jetra od besa, želudac od nesažvakanih dela, a štitna žlezda od neizgovorenih reči!

Čišćenje jetre grožđicama

Pola čaše grožđica prelijte toplom vodom i ostavite da se 15 minuta natapaju. Zatim ih dobro isperite pod mlazom vode. Isprane grožđice stavite u čašu i do vrha sipajte prokuvanu vodu, ohlađenu na sobnu temperaturu. Ostavite da odstoji 24 sata. Idućeg dana, najbolje ujutro, na prazan želudac popijte napitak i pojedite grožđice.

Lezite u krevet na sat-dva i stavite topli oblog ili termofor na desnu stranu trbuha.

Ovaj postupak obavlja se jednom nedeljno tokom mesec dana, dva puta godišnje.

Grožđice u kulinarstvu

Grožđice se mogu jesti samostalno ili koristiti u različitim vrstama slatkih jela, a ako ste maštoviti i slanih. Možete ih dodavati u jutarnje žitarice ili smutije, salate, testa, soseve ili pripremati s njima zdrave energetske pločice. Imajte na umu da zbog slatkoće mogu zameniti i deo šećera u kolačima.

Ekspresni džem od grožđica

Stavite u blender 2 šoljice grožđica i pola šoljice sveže isceđenog soka od narandže. Smiksajte i sipajte u teglu. Čuvajte u frižideru.

Čisti bubrege, leči dijabetes, sprečava rak dojke: Ovo je najbolja žitarica za ljudski organizam!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs