velike laži

Srušite predrasude jednom za svagda: U ovih 6 mitova o ženskom telu ne treba da verujete!

Donosimo vam listu najvećih pogrešnih verovanja o ženskom telu u koje niko ne bi trebalo da veruje

Lepi & Zdravi
Autor:
Srušite predrasude jednom za svagda: U ovih 6 mitova o ženskom telu ne treba da verujete!
Foto: Shutterstock

Krajnje je vreme za razbijanje predrasuda i mitova o tome kako žensko telo treba izgledati i čemu služi.

  • Glavna svrha ženskog tela je rađanje dece. Sposobnost rađanja nije ono što nas čini ženom. Tradicionalna verovanja prema kojima nas upravo to definiše treba što pre izbrisati iz memorije.

Svođenje ženskog roda na matericu nije uvreda samo ženama onima koje svesno odabiru da ne žele da rađaju nego i onima koje iz bilo kojih zdravstvenih razloga ne mogu imati decu. Glavna svrha našeg tela jest da nas nosi prema našim ciljevima, kakvi god oni bili.

  • Naše telo treba sređivati do "savršenstva". Žensko telo nisu objekat, a ključ našeg uspeha i sreće nije u njegovom usavršavanju. Naše telo neće biti savršeno ako izgubimo 10 kilograma, isklešemo trbušnjake, laserom odstranimo sve tragove bora i dlačica. Ono čemu trebamo težiti je unutrašnje zadovoljstvo koje će se sigurno odraziti na našu spoljašnost.

Žensko telo: Najvažniji vitamini i minerali za zdravlje

foto: Shutterstock
  • Jedine dlačice dozvoljene na ženskom telu su obrve, trepavice i kosa. Živimo u društvu koje stigmatizuje dlačice na telu do te mere da se u poslednje vreme čak pokušava popularizovati ideja brijanja ženskog lica.

Konačna odluka je vaša, ako želite da se brijete, depilirate i ili trajno uklanite dlačice – to je vaša stvar, a ako želite da se odmorite od toga ne dopustite da vas drugi uveravaju kako zbog toga niste normalni ili kako to nije higijenski. Zapamtite, dlačice su na našem telu s razlogom.

  • Žensko telo nije snažno i moćno. Recite to svim slavnim sportistikinjama koje obaraju rekorde i svojom snagom mogle bi posramiti većinu muškaraca. Recite to svim ženama koje rade takozvane "muške" poslove bolje od "snažnijih" polovina. Nema toga što žensko telo ne može.
  • Drugi mogu da donosite odluke o našem telu. Patrijarhalno društvo nam želi nametnuti sliku idealne žene prema kojoj moramo ‘oblikovati’ sebe, političari žele odlučivati o tome mogu li žene ići na veštačku oplodnju, a neki pokušavaju da odrede kako, kada i pod kojim uslovima žena sme slobodno da uživa u seksualnom zadovoljstvu. Vaše telo je vaše, u punom smislu te reči, i vi donosite odluke o njemu.
  • Najveća pretnja ženskom telu je rak dojke. Ova opaka bolest jedan je od najvećih ženskih "neprijatelja", ali kod podizanja svesti ne smemo zaboraviti na druge zdravstvene probleme koji takođe predstavljaju veliku pretnju ženskom zdravlju.

Bolesti srca visoko su na toj listi, baš kao i rak kože od kojeg oboleva sve veći broj žena zbog prevelikog izlaganja suncu ili prekomernim odlascima u solarijum.

Kada je žensko telo naprikladnije za trudnoću: Ovo su najbolje godine!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs