čUDOTVORNI ZAČIN

Podmlađuje ceo organizam, sprečava stvaranje teških bolesti: Svi narodni lekovi sa cimetom! (RECEPT)

Osim po bogatstvu antioksidansa, cimet je poznat i po obilju vlakana i mangana

Medicina
Autor:
Podmlađuje ceo organizam, sprečava stvaranje teških bolesti: Svi narodni lekovi sa cimetom! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Danas ne možemo ni zamisliti da u kuhinji nemamo cimet. Reč je o začinu koji se dobija od cimetovca, vrste drveta iz porodice lovora.

Ono što nazivamo cimetom zapravo je osušena unutrašnja kora mladih stabala ili grančica. Ta unutrašnja kora se suši i uvija u male štapiće promera 2,5 cm, koji vam mogu poslužiti i kao praznična dekoracija. Zahvaljujući njegovim zagrejavajućim svojstvima i profinjeno slatkastom mirisu i ukusu, rado ga zimi dodajemo u vruće napitke ili pak u kolače i mafine.

Mnogi ga uglavnom koriste kao dodatak pitama i kolačima s jabukama, jer se s tim voćem zaista savršeno slaže. Ali cimet nudi mnogo više od toga i zaista bi bila šteta koristiti ga samo kao dodatak jelima.

Osim što je multipraktik u ulozi začina, on je i izvrstan prirodni lek. Naime, poznato je da može ublažiti celi spektar zdravstvenih tegoba - od gastritisa, preko srčanih obolenja, pa sve do bakterijskih i gljivičnih infekcija.

Oni koji su dobro upoznati s cimetom kažu da, kombinovan s medom, leči bukvalno sve zdravstvene tegobe. Stručnjaci kažu da lekovite dobrobiti možemo imati nezavisno od tome koristimo li cimet u prahu, njegova eterična ulja ili štapiće, ali važno je da koristimo pravi, cejlonski cimet.

Svakog jutra pola kilograma manje: Čaša ovog soka pred spavanje i do Nove godine ćete se prepoloviti!

Nutritivna svojstva i vrednosti

Osim po bogatstvu antioksidansa, cimet je poznat i po obilju vlakana i mangana. Jedna supena kašičica cimeta sadrži:

19 kcal 0,3 g belančevina 6,2 g ugljikohidrata 4,1 g dijetalnih vlakana 0,1 g masnoća 1,4 mg mangana (68% dnevno preporučene doze) 77,7 mg kalcijuma (8% dnevno preporučene doze) 0,6 mg železa (4% dnevno preporučene doze)

Osim toga, cimet sadrži i vitamine K, E i B6, te minerale magnezij, kalijuma, cinka i bakra.

Od davnina cenjeni prirodni lek

Cimet se hiljadama godina koristi u lekovita svrhe, a poznat je još od biblijskih vremena. U srednjem veku bio je cenjeniji od zlata, smatran je pravim luksuzom i statusnim simbolom. U drevnoj kineskoj medicini cimet se primenjivao kao zagrijavajući i pročišćavajući sastojak koji izvrsno pomaže kod srčanih i plućnih oboljenja, kao i kod tegoba bešike.

U lečenju se koristio pravi, a ne kineski cimet.

Cimet deluje: antibakterijski; antigljivično; antioksidativno; protuupalno; antivirusno; antimikrobno;

Jak imunitet: Napravite ovaj miks začina i nema zime za vas! (RECEPT)

Cejlonski – jedini pravi cimet!

Jako je važno da razlikujemo pravi, cejlonski cimet od onog kineskog jer samo prvi ima izuzetno lekovita svojstva. Taj se lekoviti cimet dobija iz stabla vrste Cinnamomum verum (ili Cinnamomum zeylanicum), a stiže nam iz Šri Lanke (nekadašnji Cejlon).

U većini trgovina naći ćete samo kineski cimet, koji se dobija od stabla vrste Cinnamomum cassia. Prepoznatljiv je po peckavoj, oštroj aromi. Ovu jeftiniju varijantu cimeta nije preporučljivo koristiti u lečenju.

Osim toga, kineski cimet sadrži puno kumarina, tvari koja u većim količinama može prouzrokovati i oštećenja jetre. Za razliku od kineskog, cejlonski cimet sadrži vrlo malo kumarina, stoga se, kao i zbog brojnih drugih dobrobiti, samo on preporučuje u lekovite svrhe.

Doziranje cimeta

Ni sa čim pa tako ni s cimetom ne bismo trebali preterivati, ali stručnjaci se slažu da je zdrava dnevna doza cejlonskog cimeta otprilike 1-2 kašike.

Propolis ubija sve što smeta zdravom organizumu: Narodni recept za čak 11 bolesti!

Dobrobiti cimeta

1. Ima snažna antioksidativna svojstva

U jednom istraživanju cimet je proglašen jednim od najzdravijih začina. Po svojim antioksidativnim moćima iza sebe je ostavio čak i beli luk, ruzmarin, origano i majčinu dušicu.

Zahvaljujući sastojcima kao što su polifenoli, flavonoidi i fenolna kiselina, cimet reguliše oksidativni stres i oštećenja nastala delovanjem slobodnih radikala. Zbog toga je odličan saveznik u borbi protiv hroničnih obolenja.

Pokazalo se da cimet smanjuje nakupljanje azotnog oksida u krvi te sprečava lipidnu peroksidaciju. Reč je o procesima koji povećavaju rizik od raka, oštećenja mozga i srčanih obolenja.

2. Deluje protuupalno i antialergijski

U cimetu su otkriveni brojni flavonoidi, koji uveliko smanjuju upalne procese u organizmu. Redovnim konzumiranjem cimeta smanjićete oticanje zglobova i upalne procese u telu, a samim time uveliko ćete ublažiti bolove izazvane upalama poput artritisa.

Uz pomoć cimeta doskočićete i alergijama, PMS-u te menstruacijskim grčevima, a usto ćete pomladiti organizam, odnosno izbeći rane znakove starenja.

3. Uravnotežuje šećer u krvi i štiti od dijabetesa

Sigurno ste već negde čuli da je cimet odlična hrana ili začin za dijabetičare! On, naime, povećava osetljivost na hormon insulin te reguliše glukozu u krvi.

Ako konzumirate samo pola kašičice cimeta na dan, možete uravnotežiti nivo šećera u krvi. Lagano povećanje te doze pruža vam zaštitu od dijabetesa, kao i od raka te neurodegenerativnih obolenja. Mnoge su studije pokazale da uvođenje cimeta kao dodatka ishrani može uveliko pozitivno delovati na nivo glukoze u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2.

Čisti bubrege, leči dijabetes, sprečava rak dojke: Ovo je najbolja žitarica za ljudski organizam!

4. Snižava krvni pritisak i čuva vaše srce

Cimet je pravi zaštitnik vašeg srca! S obzirom na to da sadrži tvari koje regulišu i uravnotežuju nivo šećera u krvi, samim time i snižava krvni pritisak.

Dakle, cimet može biti i vaš prirodni pomoćnik kod hipertenzije. Osim toga, ovaj začin snižava nivo štetnog LDL holesterola te kontroliše nivo triglicerida, što je jako važno za srčane funkcije. Ima i svojstva koagulansa, odnosno može sprečiti preterano krvarenje. Cimet potiče cirkulaciju i obnovu srčanog tkiva, što smanjuje rizik od srčanog udara. Uzimanjem doze veće od pola kašičice cimeta možete uveliko zaštititi zdravlje svog srca.

5. Smanjuje rizik od demencije i Alchajmerove bolesti

Svakodnevnom konzumacijom cimeta možete pomladiti mozak i njegove funkcije. Nova su istraživanja, naime, pokazala da cimet blokira delovanje tau proteina u mozgu. Tau protein uništava moždane ćelije i njegovo gomilanje u mozgu dovodi do demencije i Alchajmerove bolesti. Pokazalo se da cimet smanjuje i rizik od Parkinsonove bolesti.

6. Ima antikancerogeno delovanje

Zahvaljujući antioksidansima, cimet može sprečiti mutacije u ćelijama te oštećenja koja dovode do pojave tumora i raka u organizmu. Cimet se danas uveliko uzima u obzir kao začin koji može pomoći u prirodnom lečenju tumora i raka te se vezano uz to sprovodi sve veći broj istraživanja. Pokazalo se i da ovaj mirisni začin poboljšava zdravlje creva, a samim time i smanjuje rizik od raka debelog creva.

7. Snažno deluje protiv infekcija, prehlade i gripa

Zahvaljujući antivirusnim, antibakterijskim i protugljivičnim svojstvima, cimet je pravi zaštitnik kada je reč o virusnim, bakterijskim i gljivičnim infekcijama.

Eterično ulje cimeta pokazalo se naročito delotvornim kod bakterijskih infekcija, poput upale grla ili pneumonije. Cimet smiruje kašalj te pomaže i kod promuklosti. Zahvaljujući regulaciji šećera u krvi, cimet takođe sprečava preterani rast gljivica u probavnom sistemu (znamo da se gljivice uveliko hrane upravo šećerom!). Usto, smanjuje nivo opasne vrste gljivice pod nazivom Candida albicans, koja, ako se preterano razmnoži, može dovesti do težih problema.

8. Čuva zdravlje usne šupljine i uklanja zadah

Pokazalo se da cimet uklanja neugodan zadah i dezinfikuje usnu duplju.

Njime čak, ako ga stavite na bolestan zub, možete ublažiti zubobolju.

Saveti za primjenu cimeta u lečenju

Kod prehlade, gripe i sinusitisa: u čaj s limunom i medom dodajte pola kašičice cimeta. Takođe, kod prehlade, kašlja i sinusitisa tri dana zaredom uzimajte kašičicom meda s dodatkom četvrtine kašičice cimeta.

Kod uboda insekata: pomešajte malo mlevenog cimeta s medom pa smesu nanesite na mesto uboda.

Za ženske tegobe: lokalna primena čaja od cimeta ili cimeta u prahu pomaže kod vaginalnih infekcija.

Kao pomoć u mršavljenju: cimet daje podsticaj metabolizmu te guši želju za hranom. Kod probavnih tegoba: ako ste konzumirali hranu koja vam je teško pala na želudac, u toplu vodu ili čaj dodajte pola kašičice cimeta – to će ublažiti vaše tegobe.

Protiv artritisa: 1 kašičica cimeta i 2 kašike meda prelijte vrućom vodom pa pijte ovaj napitak ujutro i navečer.

Cimet može baš sve: Posvetljuje kosu, tera insekte, leči depresiju, ali samo ako se ovako koristi!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs