Blago sa istoka

Evo kako se koristi kari: Začin koji je u stanju da preporodi celo telo!

Mešavina začina koja čini kari predstavlja pravu riznicu minerala

Fitnes & Nutricija
09:27h Autor:
Evo kako se koristi kari: Začin koji je u stanju da preporodi celo telo!
Foto: Profimedia

Začini koji čine kari (kurkuma, đumbir, kumin, korijandar…) vekovima su se u tradicionalnoj indijskoj medicini koristili kao lek za probavne tegobe, upalna obolenja, tumore, visoke nivoe šećera u krvi.

Stoga, kada god posegnete za ovom mešavinom začina, osim što ćete oplemeniti i podići okus brojnih posnih jela, ostvarićete i višestruke koristi za zdravlje.

Sam naziv "kari" odnosi se i na mešavinu začina i na pikantnu vrstu jela s različitim sosevima koja su tipična za južnu Aziju. Začinsku mešavinu poznatu kao kari iz Azije su na zapad doneli engleski kolonizatori tokom 19. veka.

Kari je danas postao toliko omiljen i popularan da su ga Englezi nedavno proglasili - svojim nacionalnim jelom.

Savršena mešavina začina koja oplemenjuje jela

Kari kakav nalazimo na policama naših trgovina zapravo je zapadnjačka verzija mešavine začina poznate pod nazivom masala. Masala je sastavni deo gotovo svakog indijskog i pakistanskog jela, a odabir samih začina uvelike zavisi od regije, kasti, običaja, preferencama kuvara...

Piskavica, čudo narodne medicine: Leči sve - od glave do pete!

Svaki vrhunski kuvar danas sam priprema svežu mešavinu začina za kari. Ovaj zdravi miks može sadržavati od pet do čak 30 začina, ali njegovu osnovu najčešće čine:

kurkuma; kumin; piskavica; đumbir; korijander.

Kari može da sadrži i cimet, muskatni oraščić, čili, karanfiliće, crni biber, kardamom, bosiljak

Dakle, reč je o celom nizu začina koji podjednako osvajaju kako okusom tako i snažnim delovanjem na imunitet i zdravlje.

Što se tiče nutritivnih vrjednosti, kari je odličan izvor minerala poput mangana, magnezijuma, fosfora, kalcijuma, železa, bakra, cinka i selena, a od vitamina tu su vitamin E, vitamin K i vitamini B-grupe.

Čaša puna zdravlja: Najbolji recepti za kašaste napitke!

Sto grama karija sadrži oko 325 kcal.

8 dobrobiti karija

1.Podstiče probavu

Zahvaljujući bogatstvu vlakana što ih sadrže pojedini začini, kari uveliko podstiče probavu te omogućava dobru peristaltiku i zdravlje vaših creva. A upravo je to prvi važan korak prema dobrom zdravlju. Naime, ako je probava uravnotežena, organizam se delotvorno čisti od otpadnih tvari, što smanjuje rizik od raznih obolenja. Cimet iz karija sprečava povraćanje i prolivv, crni biber smanjuje stvaranje gasova u crevima, a korijandar ublažava probavne tegobe. Stoga, vaša probava će obožavati kari.

2. Deluje protuupalno i smanjuje bolove

Zahvaljujući sastojcima poput kurkume i đumbira, kari ima snažno protuupalno delovanje. To začini deluju tako da blokiraju delovanje upalnih enzima u organizmu, što rezultira smanjenjem upala i bolova. Stoga je kari izvrstan dodatak vašim jelima ako patite od reume, gihta ili artritisa ili ako se od tih obolenja pravovremeno želite zaštititi.

3. Smanjuje rizik od raka

Ova mešavina začina može se pohvaliti obiljem antioksidansa i kurkumina - sastojcima koji smanjuju rizik od pojave raka te inhibiraju rast tumorskih ćelija. Kurkuma ima antikancerogeno delovanje – smanjuje rizik od raka debelog creva, a usto sprečava i pojavu bakterije H. pylori, koja može dovesti do raka želuca.

Neka su istraživanja pokazala da kurkuma deluje antikancerogeno već u dodiru s vašim jezikom! U kontaktu sa pljuvačkom ona se pretvara u nanokurkumin, koji se pokazao naročito delotvornim u sprečavanju nastanka raka pankreasa.

Smanjite kiselost tela, sprečite bolesti: Ovo su vrhunske alkalne namirnice!

4. Čuva zdravlje srca

Ako vaš kari sadrži bosiljak i kardamom, njegovom konzumacijom dodatno ćete zaštititi i srce i krvne sudove. Spomenuti duo deluje kao vazodilator, a to znači da širi krvne sudove i pomaže dobroj cirkulaciji. Osim toga, kari snižava krvni pritisak te smanjuje nivo triglicerida nakon obroka. Takođe, njegovom konzumacijom uveliko ćete smanjiti rizik od srčanog udara i ateroskleroze.

5. Pomaže očuvanju vašeg mentalnog zdravlja

Od svih sastojaka karija upravo kurkuma najbolje štiti i čuva vaše mentalne funkcije od propadanja. Kurkumin sprečava delovanje slobodnih radikala na nervni sistem, kao i nakupljanje amiloidnog plaka u mozgu, koji vodi do slabljenja pamćenja i demencije. Pokazalo se da osobe koje redovno dodaju kari u svoja jela ređe obolevaju od Alchajmerove bolesti.

6. Doprinosi zdravim i snažnim kostima

Da li ste znali da kari obiluje kalcijumom, mineralom koji je važan za zdravlje i čvrstoću kostiju? Dodajte tome magnezijum i fosfor, kojima se ovaj začin takođe može pohvaliti, a koji održavaju kosti i mišiće zdravima. To znači da svakodnevnom konzumacijom karija zaista možete usporiti degenerativne promene u svojim zglobovima i kostima. Tu ne smemo izostaviti ni ulogu kurkume koja jača kosti te pomaže u sprečavanju osteoporoze.

7. Ima snažna antibakterijska svojstva

Korijandar, sastojak iz karija, poznat je po svojim antibakterijskim svojstvima, što znači da konzumacijom ovog začina možete smanjiti i rizik od raznih infekcija. Korijandar je naročito delotvoran protiv ešerihije koli i drugih crevnih infekcija.

Tajna je u jednom sastojku: Ako kuvate pirinač ovako unećete 60 odsto manje kalorija!

8. Podstiče detoks jetre

Prema istraživanju sprovedenom na Univerzitetu Kenzas, kari koji sadrži korijandar doprinosi detoksu jetre i čisti organizam od teških metala poput žive i olova. Svakodnevnom konzumacijom karija sprečićete neke od posledica akumulacije teških metala u organizmu poput smanjenja nivoa testosterona i broja spermatozoida kod muške populacije.

Nekoliko saveta za upotrebu karija u jelima

Jela s pirinčom: nakon što ste luk prodinstali na ulju, dodajte prstohvat-dva karija i suvi pirinač, malo prodinstajte pa tek onda dolijte vodu i nastavite da kuvate do kraja.

Zapečeno povrće: dodajte prstohvat karija u ghee ili ulje pa njime "poprskajte" zapečeno povrće, poput krompira, šargarepe, karfiola, brokolija… Supe i čorbice: kari odlično godi u toplim supama, na primer u onima od bundeve ili šargarepe, te se savršeno uklapa s ukusom variva od sočiva.

Salate: karijem možete oplemeniti i salatu od krompira, batata, pirinča, kus-kusa...

Sosovi: dodajte prstohvat-dva karija u svoj omiljeni sos ili humus - uživaćete!

Kokice i palačinke: pripremate li kokice ili pečete palačinke, dodajte im malo karija za završni dodir i još bolje zdravlje.

Napomena: preterana konzumacija karija ne preporučuje se osobama koje uzimaju lekove za razređivanje krvi jer sama začinska mešavina deluje tako da razređuje krv. Ne preporučuje se osobama koje imaju obolenja žuči.

Otrov ili izvor vitamina: Da li je zdravo jesti pileću džigericu?

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs