Probajte

Kičeri, staro indijsko jelo: Izlečite telo, izbacite toksine za samo tri dana! (RECEPT)

Što je za nas pileća supa, to je za Indijce kičeri koji oporavlja celo telo za veoma kratko vreme

Fitnes & Nutricija
19:52h Autor:
Kičeri, staro indijsko jelo: Izlečite telo, izbacite toksine za samo tri dana! (RECEPT)
Foto: Thinkstock

Ukoliko imate bilo kakvih zdravstvenih problema, lečenje uvek započnite čišćenjem creva.

Kičeri je drevno indijsko jelo koje ne opterećuje našu probavu, dok istovremeno telu pribavljaja sve potrebne hranljive supstance.

Kičeri je svestrani obrok koji u sebi sadrži kombinaciju sočiva, pirinča, povrća i lekovitih začina.

To je potpuno uravnotežena hrana koja jednako godi svima. Kičeri daje energiju i vitalnost telu. Povoljno deluje na psihu i telo te pruža čvrstu, zdravu i lako probavljivu hranu.

Posebno se preporučuje za vreme bolesti i oporavka, kod slabih i starih ljudi ili posle nekog napornog i dugog putovanja.

Crni kim leči sve osim smrti: Lek iz drevnog Egipta za stotinu bolesti! (RECEPT)

Pogodan je za svakoga, u bilo kojoj životnoj dobi, a preporučuje se na prelazu godišnjih doba.

Smatra se idealnim posnim obrokom, jer telu dozvoljava da svu svoju energiju usmeri na isceljivanje i ozdravljenje.

Kada sledeći put odlučite da sprovedete kuru mršavljenja ili čišćenje organizma, pokušajte upravo s ovim ukusnim i jednostavnim obrokom.

Za potrebe mršavljenja, post uz kičeri može da traje od 3 do 7 dana, zavisno od vaše telesne konstituciji.

Ako ste krupne građe i imate višak kilograma, pokušajte s kurom od nedelju dana. Mršavi ljudi najslabije podnose post, pa neka on traje od 1 do 3 dana. Ljudi srednje konstitucije mogu da sprovedu čišćenje organizma uz post od 3 do 5 dana.

Lekoviti začin koji svakom jelu poboljšava ukus: 5 načina kako da koristite kurkumu!

Recept za Kičeri

Kičeri se priprema vrlo jednostavno. Predviđeno vreme pripreme je 30 do 40 minuta. Sprema se sa sočivom i pirinčem.

Sočivo je lako probavljiv i ne stvara gasove, za razliku od ostalih mahunarki. Beli pirinač je lagan i veoma pogodan za osobe sa slabom probavom ili tokom posta.

Sastojci za 4 do 6 obroka:

1 šoljica sočiva; 1 šoljica pirinča; 6 šoljica vode; 1-2 supene kašike maslaca (može i ulja); 2 šoljice seckanog povrća po izboru (zeleno lisnato ili korenasto povrće, tikvice, praziluk itd.); 1 čajna kašičica soka od limuna (po želji); prstohvat čili papričice (po želji, ako volite začinjenije).

Začini:

1 čajna kašika semena crnog senfa; 1 supena kašika sveže rendanog đumbira; pola male kašičice kurkume; pola male kašičice kumina; pola male kašičice korijandera ili 4-5 grančica svežeg korijandera; male kašičice semena komorača; himalajska so (po ukusu); prstohvat crnog bibera; 3-4 grančice svežeg peršuna.

Preukusna slana torta od krompira: Bez testa, idealna za ručak i uz roštilj! (RECEPT)

Priprema:

Sočivo preko noći potopite u vodi (ili najmanje 4 sata pre kuvanja). To pomaže probavi. U veći lonac stavite opran pirinač, sočivo, so i vodu pa stavite na ringlu. Kada voda provri smanjite vatru na minimum. U prvih pet minuta kuvanja velikom kašikom uklanjajte penu koja će nastati na vrhu vode. Zatim delimično poklopite i kuvajte 25 minuta dok pirinač i sočivo ne omekšaju.

Redovno mešajte jelo dok vri a po potrebi dodajte i još vode.

Povrće u međuvremenu operite i sitno isecite. U posebnom tiganju pripremite začine. U tiganj stavite 1-2 supene kašike ulja ili maslaca te zagejte na vrlo laganoj vatri. Zatim dodajte začine i pustite da se lagano zagreju. Dodajte ih jelu 10 minuta pre kraja u isto vreme kada i povrće.

Vodite računa da ima dovoljno vode kako bi se povrće skuvalo. Pred sam kraj dodajte prstohvat crnog bibera i isečen svež peršun.

Sve promešajte i ostavite poklopljeno nekoliko minuta da odstoji. Kičeri poslužite u dubokim činijama. Na vrh pospite sveži peršun kao ukras te po želji dodajte malu kašičicu soka od limuna ili limete za svežinu.

Prava je superhrana i svima pristupačna: Ni ne znate šta sve cvekla radi vašem organizmu!

foto: Profimedia

Obavezno servirajte toplo.

Dodatni saveti za pripremu

Kičeri možete napraviti i bez povrća ili začina, samo uz dodatak bibera, maslaca i soli. Čak i ovako jednostavno pripremljen biće vrlo ukusan.

S obzirom na to da postoji bezbroj varijacija, slobodno eksperimentišite s različitim vrstama povrća i pronađite kombinaciju koja vam najviše odgovara.

Probajte da iskoristite začine i povrće koji odgovaraju vašoj individualnoj telesnoj konstituciji.

Obavezno koristite ova 3 začina: kurkumu, korijander i kumin. Za kičari možete upotrebiti maslinovo ili kokosovo ulje.

Kičeri spada u hranu koja podiže raspoloženje. Kada se osetite tužno, bezvoljno, zimogrožljivo ili vam je potrebno “uzemljenje”, posegnite za ovim zdravim jelom.

Verujemo da će ovo ukusno jelo pronaći put i do vašeg srca!

Poboljšajte zdravlje prirodnim putem: Biljke i začini protiv visokog pritiska!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs