Sastojci:
1 kg krompira
2 dl kisele pavlake
2 dl pavlake za kuvanje
so
biber
čen belok luka
180 g kačkavalja
kašika mešavine mlevenog kima, crvene paprike, karija, bosiljka
40 g maslaca
muskatni oraščić
Priprema:
Oguljeni krompir isecite na tanke listiće. Stavite ih u činiju i prelijte hladnom vodom. Ostavite da stoje 5 minuta, a zatim ih dobro ocedite. Očistite beli luk i isecite ga na pola. Okrugli kalup za torte premažite po dnu i ivicama polovinama belog luka, energično stiskajući kako bi izašla sva aroma, pa kalup premažite maslacem.
Krompir, kiselu i pavlaku za kuvanje izmešajte u činiji, začinite solju, biberom, narendanim muskatnim oraščićem i mešavinom začina. Dobro izmešajte i prebacite u kalup. Ostatak pavlake s dna posude sipajte po krompiru, pospite rendanim sirom i listićima maslaca.
Zagrejte rernu na 180°C i pecite krompir oko 45 minuta, dok god ne bude mekan, a po vrhu zlatno žute boje. Kad je pečen, ostavite ga oko 10 minuta da odstoji, a zatim isecite na šnite. Po želji u krompir možete umešati i dinstane pečurk i manje kocke slanine.
Rasporedite ravnomerno komade po vrhu, pospite rendanim sirom i listićima maslaca. Ukoliko vam se pečena torta čini nedovoljno sočna, još vruću zalijte je s malo mleka, pa vratite u ugašenu, zagrejanu rernu.
U kući imala krompir i modle za mafine: Dovoljno za ovaj specijalitet! (RECEPT, VIDEO)