Pucaćete od zdravlja

Lekoviti začin koji svakom jelu poboljšava ukus: 5 načina kako da koristite kurkumu!

Kurkuma je popularan začin iz porodice đumbirovki, jarko žute boje, koji je neizostavan sastojak u pripremi indijskih i jela karakterističnih za Bliski Istok.

Fitnes & Nutricija
Autor:
Lekoviti začin koji svakom jelu poboljšava ukus: 5 načina kako da koristite kurkumu!
Foto: Profimedia

Ovaj začin postao je vrlo popularan zahvaljujući svojim protivupalnim svojstvima i sposobnostima da pojača vaše mentalne sposobnosti. U prilog tome ide i nedavno istraživanje koje je otkrilo da kurkuma možda ima i svojstva koja mogu pomoći u borbi protiv raka. Naučnici veruju da ova brojna svojstva kurkume pogodna za zdravlje mogu da budu posledica njene posebne hemijske strukture. Sastojak koji joj dajte ove karakteristike, kao i njenu prepoznatljivu boju, zove se kurkumin, a istraživači veruju kako je upravo on ključ njenih isceljujućih svojstava.

Njime započnite dan i zaboravite na bolesti: Jutarnji eliksir od limuna i kurkume! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Kurkuma može da podigne vaše jelo na potpuno viši nivo (kako vizuelno, tako i po pitanju ukusa), ali isto tako može i da ga potpuno uništiti. Ovaj začin ima snažna, dugotrajna svojstva koja su nekim ljudima pomalo odbojna. Ako vam je kurkuma još uvek relativno nepoznata, za početak pokušajte da je uključite u sledećih pet jela.

Pečeno povrće

Pečeno povrće, karfiol i krompir dobiće posebno topao i savršeno papren ukus ako ga pospete s malo mlevene kurkume. Zeleno lisnato povrće takođe se odlično slaže s ovim začinom.

Hrana kao lek: Kremasta krompir salata koja dovodi štitastu žlezdu i hormone u red! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Smuti

Dodajte vašem smutiju ili prirodnom soku dodatnu snagu tako što ćete u njega da dodate malo sveže ili mlevene kurkume. Voće će se pobrinuti da ukus na kraju bude dobro izbalansiran.

Supa

Dodajte kašiku mlevene kurkume kada sledeći put budete pripremali supu od povrća. Zbog kurkume će vaša supa biti "toplija", zato je ovo idealan lek za prehladu i ostale situacije u kojima želite da podignete svoj imuni sistem.

Lekovita supa od koprive: Obavezno jelo ovog proleća, pucaćete od zdravlja! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Kajgana

Mrvica kurkume će na gotovo umetnički način poboljšati izgled i ukus vaše kajgane. Zeleno povrće je, naravno, više nego dobrodošlo u ovoj kombinaciji.

Čaj

Sami pripremite svoj čaj od kurkume sa samo nekoliko sastojaka – mleveno kurkumom, provrelom vodom, medom i limunom. Kurkumina protivupalna svojstva čine ovaj čaj idealnim za lečenje grlobolje.

Ekspresno čiste jetru: Začini i ulja koji uklanjaju nagomilanu masnoću!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs